A MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásának eredményeképpen idén megalakult a Főzdepark, ami Magyarországon egyedülálló módon egy ipari parkon belül található négy kisüzemi kraft sörfőzde társulása, alias kőbányai kraft-quartett, akik közös ötletekkel, beszerzéssel, raktározással, kiszállítással segítik egymást.

A kraft kifejezés használata innentől tudatos, ezt az amerikai craft beerből honosították. Tény, a haszonszerzés reményében a kézműves jelzőt mára a pincétől a padlásig mindenre ráaggatták és sokan lejáratták, így a krafttal ezen belül próbálnak egy új kategóriát bevezetni, ami a valóban minőségi, kézműves sört jelenti, és számos feltételnek kell hozzá megfelelni. Ilyen például az eltarthatóság, az évente legalább két új sörrel bővülő szortiment, vagy az üvegpalack.

kőbányai Főzdepark
kőbányai Főzdepark

Egy kraft mind fölött?

A Mad Scientist sörfőzője, Szilágyi Tamás, azzal kapcsolatban, hogy mi is a kraft, így fogalmaz:

Miért akarunk változtatni a ‘kézműves sör’ vagy a ‘kisüzemi sör’ elnevezésen?

Egyrészről nem feltétlenül arról van szó, hogy változtatni szeretnénk, inkább egy új kategóriát kívánunk létrehozni, ami a magyarországi sörök esetében szerintünk lényeges tartalommal bírna. Érne valamit, ezáltal segítené a fogyasztókat.

Kézműves sörök/kisüzemi sörök ettől függetlenül vannak és lesznek. Nem arról van szó, hogy ez rossz és az jó. A kraft sörnek viszont nem kritériuma, hogy kézzel készüljön. A mi álláspontunk szerint egy sör nem attól lesz különleges vagy jó, hogy ököllel törjük hozzá a malátát, vagy puszta kézzel kavarjuk a cefrét. Szintén nem érezzük úgy, hogy egy sör minőségét jellemezné az, hogy mekkora méretű üzemben készítik. A kis méret nem garancia a minőségre. Ettől függetlenül egy kraftsör nem lehet nagyipari. Független, megújuló és sokszínű kell, hogy legyen.

Mad Scientist
Mad Scientist – középen Szilágyi Tamás

Kritériumok

Az új elnevezés a sörök minőségi kritériumai mentén alakult ki:

  • A kraft sör nem kell, hogy a legdrágább elérhető alapanyagokat vonultassa föl, de minőségi alapanyagokból készüljön, ízre és összetételre konstans legyen.
  • A kraft sör – mint minden sör – az idő előrehaladtával érik. Az érlelődés bizonyos ízeket kiemel, másokat háttérbe szorít, néha akár teljesen új aromákat is előhoz. Ettől függetlenül ugyanazon név alatt kiadott, hasonló érlelődési szakaszban lévő kraft sör legyen ugyanolyan.
  • A kraft sör nem romlik meg. Ne dőljetek be a magyarázkodásnak! Szűretlensége és pasztörizálatlansága miatt ugyanúgy élő sejteket tartalmaz, mint társai, de a magas főzdehigiénia és kiszerelési technológia eredményeképpen lehetséges fertőzésmentesen kiszerelni egy sört. Ez pedig eltartható lesz. Nem 15 napig. Nem 45 napig. Évekig.
  • A kraft sör szép. Stílusoktól függően egy sör lehet ködös vagy tükörtiszta. Ez nem azért van, mert szűrt vagy szűretlen. Mindegyik szűretlen. A kraft söröknek minimális – stílusjegyből fakadó – kivételtől eltekintve szép és tartós habja van. Nem egy pohár jaffaszörp szódával.
  • A kraft sör nem kell, hogy mindenki aktuális kedvence legyen, de a receptek szakértelemmel, kísérletezéssel, odafigyeléssel és odaadással készülnek. A végtermék nem ízhibás, nem félresikerült, hanem előre megtervezett és professzionális körülmények között megvalósított. Az, hogy neked nem jön be nem azért lesz, mert valami el lett rontva benne. Ez a sör most éppen ilyen akart lenni.

Néhány sörfőzdékre vonatkozó kritérium:

  • A kraft sörfőzde nem kell, hogy nonprofit legyen, de legyen termékorientált, a termék minősége előzzön meg minden egyéb üzleti célt.
  • A kraft sörfőzde nem az elérhető legdrágább technológiával dolgozik, de a sörfőzés minden esetben higiénikus és professzionális körülmények között történjen. Nem hamuznak bele a cefrézőüstbe a munkások, nem potyog a penész a falról, az erjesztőtérben nincsen ottfelejtve egy tál – még akkor sem ha kézműves – pacal tegnapról.
  • A kraft sörfőzde emberek és nem gépek által üzemeltetett, az emberek pedig természetüknél fogva hibázhatnak. Az esetleges melléfogások azonban nem a fogyasztókat, hanem a sörfőzdét terhelik. Szar nem kerül korsóba leárazva, hanem megy a lefolyóba.
  • A kraft sörfőzdének nem kötelező 500 különböző sört kihozni. Mindenkinek vannak és lesznek állandó sörei, amiket egy esetleges törzsközönség évről évre szívesen fogyaszt. Ettől függetlenül a kraft sörfőzde a meglévő söreinek a gyártásával párhuzamosan igyekszik folyamatosan megújulni és időről időre új, akár limitált szériás termékkel áll elő.
  • A kraft sörfőzdék nem kell, hogy öribarik legyenek, de együtt harcolnak egy közös cél eléréséért, és ebben támogatják egymást.

Te pedig, kedves kraft sörfogyasztó, tudatosítsd magadban, hogy mi érted vagyunk, és segítsd magad és minket azzal, hogy ezt megosztod.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség