Mióta a korszerűség jegyében a Kocsmablogot neveztem az Instagramra, sokféle tartalomra keresek ott is. Hátha rátalálok arra a magyar célcsoportra, aki mellett ha nem is szó nélkül, de elmentem valamiképp, ezért gyakran veszek elő nagy hazai italmárkákat.

Épp a #Dreher került nagyító alá, amikor nem először, de immár kritikus tömegben feltűnt az olasz márka. És hát ez is egy sör, ami a Ratebeer-en és az Untappd-en bőven rosszabbul teljesít mint honfitársunk, egy HVG cikkben található jellemzés szerint:

Az olasz Dreher egy egyszerű, túlságosan is egyszerű lager: szép arany színnel, hamar összezuhanó habbal. Leginkább az illata „érdekes”, melyben mintha a kukoricakonzerv édessége bukkanna fel. Megfelelő szén-dioxid-tartalma biztosítja ugyan frissítő jellegét, de sem testességgel, sem komlókarakterrel nem dicsekedhet.

De ha így, miért kell ezt a megaláztatást a Birra Dreher-től elviselnünk?

Dreher Birra
“Nektek, ti megzabolázhatatlan amazonok, akiket senki nem vihet árnyékba. Nektek ajánljuk a mi Dreherünket.
Dreher. Az élvezet pillanata!”

Hamisítvány?

2006-ban a Tékozló Homár arról cikkezett, tévesen, hogy Olaszországban a magyar Dreher márka hamisítványait forgalmazzák. Természetesen van a multiknál arra ember, hogy a sajtómegjelenéseket frissiben olvassák, a tények ismeretében gyors helyreigazítást kértek, és szerencsére mindjárt meg is magyarázták:

A Dreher néven megjelenő sörök olaszországi jelenléte történelmi sajátosságokra vezethető vissza. I. Dreher Antal, a „Sörkirály” 19. századi cégfelvásárlásait követően a Dreher-cégcsoport trieszti gyárában is készítettek Dreher sört. A II. világháborút követően a vállalatcsoport trieszti gyára szintén a márka szóvédjegy tulajdonosává vált. A Dreher szóvédjegyre Olaszországban és néhány európai országban jelenleg a Heineken Italia SpA. jogosult; a védjegy jogosultságának megfelelően csak olaszországi illetve más érdekeltségbeli ország márkapalettáján kínálhatja termékét, de Magyarországra nem exportálhatja azt, figyelemmel arra, hogy a Dreher szóvédjegyre magyarországi területi hatállyal a Dreher Sörgyárak Zrt. rendelkezik kizárólagos jogosultsággal.

A magyar wikipédia szerint 1796-ban bukkant fel először ez a családnév a sörkészítés történetében, mikor Franz Anton Dreher megvásárolta az 1632-ben alapított Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, I. Dreher Antal 1862-ben vette meg a Kőbányai Serház Társaságot, ami “Dreher Antal Serfőzdéje Kőbányán” néven működött tovább, és amit 1870-ben az ő fia, ifjabb Dreher Antal vett át. A további bevásárlásoknak köszönhetően ekkor négy Dreher serfőzde volt már a tulajdonukban: Kőbánya, Michelob, Schwechat és Trieszt városában.

Dreher sörgyár, Trieszt
a trieszti Dreher Antal tulajdonú sörfőzde (1865)

Az első olasz láger

Ehhez képest az olasz oldalon azt írják, hogy fiatalos sör, jól lehet 1773-ban született. Szőke, de az igazi, akit haza is viszel. Az első olasz lagersör, Dreher Anton vágya nyomán. Mondjuk ez így egy kicsi csúsztatás, amit csak a márka története menüpontban finomítanak tovább, miszerint ekkor nyílt meg Dreher Anton első serfőzdéje Bécsben, és ott főzte meg az ún. pincérsört (bierkellner), ami a recept alapjául szolgált.

Dreher Birra
Szőke, de az igazi, akit haza is viszel.

2013-tól tartó sikereiknek meg leginkább azt tartják, hogy ők vezették be a radlereket az olasz piacra, először citromos, majd 2015-ben grapefruitos ízben. Complimenti!

Jellemzők – Birra Dreher

  • Típus: Lager (alsóerjesztésű)
  • Kiszerelés: doboz (330 ml, 500 ml), palack (330 ml, 500 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, kukorica, komló
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,7%
  • Keserűség (IBU): 25
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Olaszország (Milánó)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség