A Metaxa angliai márkanagykövete, André Cavalheiro munkája igazán kivételes: a világ legismertebb bárjainak mixereit avatja be titkaiba és a koktélok világvárosa, London legújabb trendjeibe. A többnapos workshop alatt André magyar bártenderekkel, blogerekkel és újságírókkal is megismertette London vibráló éjszakai életének legforróbb trendjeit, és folyamatosan változó koktélkészítési kultúráját.
12 csillag
André egy szenvedélyes, tehetséges, portugál születésű mixer, aki a 12 csillagos Metaxa köré építi izgalmas koktéljait. Engem már az is meglepett, hogy ilyen létezik, mert a kocsmák és boltok polcain csak 5 és 7 csillagos verziókkal találkoztam. Szóval a 12 csillagos Metaxa alaphangon különleges. Kivételes bársonyosságát a hosszú, 12 éven át tartó francia tölgyfahordókban történő érlelésnek köszönheti, amelyet a kizárólag az Égei-tengeren található Szamosz szigetének kézzel szedett muskotályos szőlőjéből készített borokkal elegyítenek. A váratlan és titkos adalék egy speciális rózsa aromája, valamint mediterrán gyógynövények. Az ital Constantinos Raptis kreálmánya, aki a Metaxa Ház 1888-ban kezdődő történetének mindössze az ötödik cseppmestere, és aki tavaly ősszel hazánkban személyesen is bemutatta büszkeségét.
Lenyűgöző Metaxa koktélok
André Cavalheiro meghatározó 12 csillagos Metaxa koktéljaira egytől egyig jellemző, hogy maximálisan kibontakoztatják a 12 évig érlelt Metaxa komplex és változatos karakterét – de teljesen meglepő, új kombinációkban. A budapesti bemutatón élőben nézhettük végig, amikor mindehhez jeget faragott, füstöt készített vagy éppen tüzet gyújtott. André szerint a koktélkészítés nem csupán arról szól, hogy kikísérletezzük az egymással harmonizáló összetevők elegyét, hanem arról is, hogy az elkészítés és a szervírozás is meghökkentő és élményszerű legyen a vendég számára. Az összetevők terén pedig valójában a csillagos ég a határ, mert a szivargyújtásnál használt kasszia-fától kezdve a patikában kapható plankton-kivonatig bármi ehető alapanyag része lehet koktélunknak. Az édes és savanyú mellett a csípős, fűszeres, sós vagy akár a halas ízjegyek is kitűnően használhatók egy olyan nemes, karakteres italnál is, mint a Metaxa. A Metaxa Ház legfontosabb célja, hogy minél több tehetséges bártender vegye át a londoni trendeknek megfelelően a 12 csillagos Metaxa koktélalapanyagként való használatát.
The Craftsman / A kézműves
A londoni Skylon Bar készítette el ezt a koktélt a Metaxa Ház cseppmestere, Constantinos Raptis tiszteletére. Ő egy valódi kézműves tehetség, aki tökéletesen érti a lepárlás, keverés, ízesítés és érlelés művészetét. Costas elköteleződése inspirálta ezt az italt – amely így a legdivatosabb koktélkészítési technikákkal készült, és egy valódi remekmű lett. Receptje:
Keverőpohárba jégkockákra töltsük a következőket:
- 50 ml – Kakaóvajjal átitatott 12 csillagos METAXA
- 10 ml – Bourbon vanília szirup és friss vanília
- 20 ml – Pedro Ximenez Sherry
- 2 drops – Füstölt csokoládé
Keverjük össze egy füstölgő kasszia rúddal, öntsük az egészet egy kasszia füsttel töltött mini-dekanterbe, és a közepébe helyezzünk egy darab szárazjeget az intenzívebb füsthatásért.
Díszítés:
The Nightcap / Hálósipka
Igazi testet és lelket melengető téli ital – amellyel bátran készülhetünk a novemberi hideg estékre. André a forró METAXA Sun koktélt bolondította meg egy kis londoni hagyománnyal. Alapja a forralt bor, és a “The Professor” koktélkészítési techinkáját használja, amelyet a legendás koktél-író, Jerry Thomas is megosztott már. Recept:
Két Blazer pohárban készítjük el, egyikbe:
- 40 ml – 12 csillagos METAXA
- 1 bárkanálnyi – szarvasgomba ízesítésű méz
- 60 ml – muskotályos/ aszú bor
- 10 ml – Drambuie likőr
A másik pohárban melegítsünk ízesített almalét:
- 2 bárkanálnyi – fahéjas cukor
- 1 pár szem szegfűszeg
- 1 – fahéj rúd
- 1 csipet – őrölt szerecsendió
- 60 ml – organikus, szűretlen almalé
Ha mindkét pohárral elkészültünk, gyújtsuk meg óvatosan az alkoholost, és öntögessük egyik pohárból a másikba, amely közben hol ég a tűz, hol elalszik. Kb. 5x ismételjük, majd öntsük brandy-s pohárba.
Díszítés:
- Almaszeletek szegfűszeggel
- Tálcán tálalva fűszerekkel, melyre a poharat is ráfektetjük.
The 7 Seas / Héttenger
Elvitathatatlanul André leglátványosabb koktélja. A Héttenger koktél a görög tengerek istenét, Poszeidont dicsőíti, és valóban lenyűgöző. Az italban felvonultatja a hét tenger minden ízét, amely kitűnően hangsúlyozza a 12 csillagos METAXA sokszínűségét. Az ital a tenger szerelmeseinek minden érzékét megmozgatja.
Hozzávalók:
- 50 ml –Karib-tengeri homárral ízesített 12 csillagos METAXA
- 15 ml – Ausztrál kaviár, lime lé és japán Yuzu szósz
- 20 ml – Vérnarancs-likőr indiai tengeri algával ízesítve
- 10 ml – Agavé szirup Naga Viper Chilli szósszal ízesítve
- Végül – atlanti plankton és tintahal emulzióból készült hab
Tálalása kagylók és tengeri herkentyűk társaságában, az italt egy óriási kagylóba töltve, melyet a habbal fedünk.
Metaxa Kiss/ Metaxa csók
A Metaxa csók kifinomult hölgyeknek készült. Valójában a Metaxa születési évében (1888) alapított női egyházi közösség, az Alpha Phi (ΑΦ) inspirálta, amely a nők életcéljainak megvalósítását segítette. Ez a koktél ma is összehozza azokat a nőket, akiknek közös céljaik vannak.
Shakerbe töltsük:
- 45 ml – 12 csillagos METAXA
- 10 ml –Bois Bande-val (afrodiziákumként is ismert karibi fűszer), Tahitii vaníliával és egyiptomi kamillával ízesített juharszirup
- 60 ml – Vörösáfonya lé
Adjunk hozzá jeget, rázzuk tökéletesen simára és szűrjük Coupette (vagy margaritás) pohárba.
Andrénak és a hozzá hasonló lelkes mixereknek köszönhetően a METAXA nemrégiben bekerült a nemzetközi italok szervezete, a Drinks International által a világ 50 legjobb bárjában értékesített szeszes italai közé. Innentől a Metaxa több, mint a napfény íze!
Iszol te rendesen?