Újpest peremén, az 1882-ben alapított egykori gyapotgyár telephelyén, egy elhanyagolt ipartelep raktárépületében található hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország új prémium kategóriás itala. A patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben elegáns bár és látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között bárki megismerkedhet a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában.

Mintha Adyval és a „nyugatosokkal” ülnél egy füstös bárban. Nem csak a gyönyörű réz szeszfőző, a szecessziós berendezés, a hihetetlen cégér nyűgözi le a vendéget, de a helyben tárolt friss fűszerek helyiséget átjáró illata is.

Magyar Pamutipar - Újpest
Magyar Pamutipar – Újpest

Hobbiból hivatás

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa, eredeti szakmáját tekintve ügyvéd. Először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust diploma kurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet.

Bálint érdeklődése az elmúlt 5 évben a borok mellett egyre inkább a gin felé irányult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi gin főzdéjét, de Anglia szerte is rengeteg helyet felkeresett.

Az Első Magyar Gin Manufaktúrát 2018-ban alapította egy családi és baráti közös cég keretében. Az újpesti tűzoltósággal szemben egy ipari ingatlan első szintjén kapott helyet a szeszfőzde, ahol Bálinték valóban manufakturális módszerrel főznek. Saját receptúra alapján állítják elő – a szigorú gin kategorizálás szerinti London Dry típusú – ginjüket, amely a keresztségben az Opera Gin Budapest nevet kapta.

Opera Gin lepárló berendezés
Opera Gin lepárló berendezés

Minden körülmények között az Operában

Talán bátran hangzik az Opera név, a Dámosy család korántsem hivalkodásból formál jogot annak használatára. Bálint és felmenői már több mint száz éve a Magyar Állami Operaház közvetlen szomszédságában élnek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán komponálta az Opera Gin első főzetét.

A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház.

A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a szecesszió és a steampunk stílusjegyeivel, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjai utalnak a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

Opera Gin bár
Opera Gin bár

Magyaros vircsaft

Köztudomású, hogy a gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. Fontos szempont volt, hogy a legfőbb alapanyag hazai termésből, magas minőséget kínáló forrásból származzon – aktuálisan a Kiskunsági Nemzeti Parkból. A receptúra kialakításánál a klasszikus gin fűszerek mellett (angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és grapefruit héj) olyan különlegességekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors.

Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra. Így esett választásunk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemként – kuriózumnak számít.

A gin alapja egy semleges ízű, 96 százalékos gabonaszesz, melybe jellemzően egy éjszakára növényeket áztatnak, majd másodszor is lepárolják, végül desztillált vízzel, esetenként forrásvízzel beállítják a kívánt töménységet.

Az Első Magyar Gin Manufaktúra főzdéjében előállított évi néhány ezer palackkal nem csak a hazai privát és vendéglátószakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta Hungarikumként célozza a külföldi piacokat is.

Jellemzők – Opera Gin Budapest

  • Típus: gin
  • Kiszerelés: palack (50 ml / 700 ml)
  • Összetevők: desztillált víz, gabonaszesz, cukor, fűszerek (borókabogyó, mák, angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér, grapefruit héj, vietnámi citromfű, ánizsmag, levendula, kubebabors)
  • Alkoholtartalom: 44.0%
  • Származási hely: Magyarország (Budapest)
Opera Gin Budapest palack
Opera Gin Budapest palack

Bemutatkozott Londonban a magyar Opera Gin

2019. június 8-9. között, a világ egyik legnagyobb ginfesztiválján mutatkozott be Magyarország első kézműves ginje, az Opera Gin Budapest. A londoni Junipalooza szervezői nagy gonddal válogatják meg, hogy ki állíthat ki standdal, így már az is megtiszteltetés, hogy néhány hónappal a hazai debütálás után befogadást nyert az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke.

Más kiállításoktól eltérően a szervezők előzetesen zsűrizik a kiállítani szándékozókat, és bátran utasítják vissza az általuk vitatott minőségű főzeteket, márkától és hírnévtől függetlenül, ezzel nem ritkán komoly vitát kiváltva a szakmában. A Junipalooza szervezőinek hitelessége azonban nem inog meg, Gin Foundry nevű blogjuk nem véletlenül a legismertebb médium a szakmában.

A kiválasztott több mint 60 főzde mintegy 200 gin márkája között idén egy magyar is feltűnt – az Első Magyar Gin Manufaktúra által készített Opera Gin Budapest. Dámosy Bálint, a manufaktúra alapítója és Varsányi Ferenc bartender, az Opera Gin márkanagykövete képviselték a Junipalooza „Newcomers Zone”, azaz újonc zónájában debütáló brandet. A fesztiválon való részvétel mellett esténként közismert londoni bárokban tartottak Opera alapú koktélokból, úgy nevezett „guest shift” eseményeken.

Olivier Ward, a fesztivál szervezését bonyolító Gin Foundry alapítója, aki egy önálló cikket is szentelt a történetnek, így véleményezte az italt:

Az Opera Gin Budapesttel Bálinték egy nagyon különleges aromájú, ízletes gint alkottak, ami nemzetközi piacra termett.

Junipalooza 2019
Junipalooza 2019

Red Dot Award

A Red Dot Award a világ egyik legismertebb design díja, az Opera Gin Budapest pedig a világon első ginként nyerte el a 2019. július 8-án a Red Dot – Brand and Communication kategória fődíját.

A címke fő motívumai három forrásból érkeznek, és sokszor a direkt megjelenítésen túl másodlagos jelentéstartalommal is bírnak. A márka eredettörténetét az Operaház egyes részletei, így például a világszerte ismert Szfinx szobor és a homlokzat egyéb díszítő elemei, a vízköpő és a korlátsor képviselik. Ezt egészítik ki a kisföldalatti vonalának motívumai, a Zsolnay féle csempék és a megállót jelző tábla képe. Harmadik irányként a ginkovács legfontosabb eszköze, a szeszfőző, egyfajta „lélekmelegítő gépezetként” jelenik meg a címkén. Ugyanakkor a szeszfőző tornyai az Operaház orgonáiként is értelmezhetők a grafikán, attól függően, hogy a szemlélő tekintete a címke melyik tematikus területéről téved rá. A lepárló felszálló ágának kerek betekintő ablakai a fuvolák hanglyukaival azonos elrendezésűek, a Szfinx valójában borókaágat morzsol, és a vízköpő fej pedig a főző kivezetőnyílását idézi. Ezek a kettős jelentéstartalmú motívumok erősítik a grafika integritását.

Opera Gin címke
Opera Gin címke

The Global Spirits Masters

2020. július 7-én, a piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest, és ezzel elindulhat a világhír felé.

A brandytől a vodkáig minden fontos szeszesital kategóriában külön versenyt hirdetnek a magát mára a világ legnagyobb szeszesital vakkóstoló versenyévé kinövő The Global Spirits Masters keretein belül. A 2008 óta létező rendezvény méretére jellemző, hogy évről évre rekordokat dönt az indulók száma: 2019-ben már csak ginből több mint 300 tétel mérettette meg magát. A koronavírus hatásaként ugyan idén a jelentkezők száma nem érte el az előző évit, de azért a Gin Masters 2020-on így is sűrű volt a mezőny, a maga közel 200 nevezésével. Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. által tavaly bevezetett Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért” és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért” érdemelte ki a figyelmet.

A Global Spirits Masters kizárólag független szakértő elbírálókat alkalmaz, köztük újságírókat, kiskereskedelmi beszerzőket, bártendereket és oktatókat. Ez a széleskörű szakmai merítés jelenti a garanciát a nevezők számára. A bírák ezüst, arany és master érmeket, valamint további trófeákat ítélhetnek oda az arra érdemes tételeknek.

Opera Gin - The Gin Masters 2020
Opera Gin – The Gin Masters 2020

International Wine & Spirit Competition

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőtte ki magát. A szervezők 2020. augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest!

Több mint 90 országból, több mint 800 gint neveztek a versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított.

Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: 

Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

Az IWSC-n mintegy 250 szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat, a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.

Opera Gin - IWSC 2020
Opera Gin – IWSC 2020

Gyártó adatlap – Első Gin Manufaktúra Zrt.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség