Pannonhalmi apátsági sör

A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, 2020-ban pedig ezeket az évszázados hagyományokat élesztették újjá, modern formában.

A levéltárban őrzött dokumentumok szerint a sör évszázadokon át része volt a monostor életének, azonban arról, hogy pontosan milyen lehetett a korabeli Pannonhalma apátsági söre, nem maradt fenn emlék. A hagyományok újraélesztéséhez új recepteket kellett alkotni!

Az apátsági sörlépcső

Az új Pannonhalmi Apátsági Sörök megjelenését több évig tartó munka előzte meg. Tihanyi Fülöp sörfőző mester, korábbi pannonhalmi bencés diák, szerteágazó európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően több trappista monostort meglátogatott, és behatóan tanulmányozta a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző eljárásait. A Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között látott hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának. A magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsor – a blonde, dubbel, tripel és quadrupel sörfajtákkal – már az erre a célra fejlesztett magyar élesztők segítségével készül.

A Közép-Európában egyedülálló terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.

A négyféle sör mindegyike egyedi karakter: a Belgiumon kívül ritkaságszámba menő válogatásban találunk könnyed, mindennapi ivósört, ízgazdag világos főzetet, borostyán ale típust, sőt még magas alkoholtartalmú, komplex, sötét, felsőerjesztésű sört is.

A Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéjének termékei a belga monostori főzetekhez hasonlóan, lépcsőzetesen épülnek egymásra.

Pannonhalmi apátsági sörsor
Pannonhalmi apátsági sörsor

Magyarországon, a sörforradalom előtt, a különlegesebb főzetek meghatározó része Belgiumból importált termék volt, amelyek a mai napig jelentős rajongótáborral bírnak. A Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde új termékpalettájával a magyar sörforradalom következő lépcsőfokára lépett, és a jövőben is a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni. A bencés sörfőzde célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait, miközben már javában dolgoznak a sor folytatásán.

Jellemzők – Pannonhalmi Apátsági Blonde

A Pannonhalmi Apátsági Blonde illatában keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege. Ízében egyszerre jelenik meg a maláta édeskés karaktere és a komló enyhén citrusos keserűsége, melyet száraz, frissítő kortyérzet követ.

  • Típus: szűretlen világos ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, élesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 5.0%
  • Keserűség (IBU): 25
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 12°
  • Származási hely: Magyarország (Pannonhalma)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – Pannonhalmi Apátsági Dubbel

A Pannonhalmi Apátsági Dubbel visszafogottan komlózott keserűsége teret enged a belga kandiscukor karamellás édességének és a malátás ízjegyeknek. Az élesztőnek köszönhetően jellegzetes banános, mazsolás illatok társulnak a krémes habhoz, melyek egy enyhén alkoholos, kerek kortyérzetet eredményeznek.

  • Típus: szűretlen belga dubbel (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, maláta, kandiscukor, komló, élesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 6.5%
  • Keserűség (IBU): 20
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 14,6°
  • Származási hely: Magyarország (Pannonhalma)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – Pannonhalmi Apátsági Tripel

A Pannonhalmi Apátsági Tripel magas alkoholtartalma ellenére inkább a komló citrusos, gyümölcsös és az élesztő fűszeres illata jellemzi ezt az aranysárga sört. Komlózottsága enyhén keserű, de jellegzetes ízt ad a sörnek, ami egy közepesen testes, száraz kortyérzetet eredményez.

  • Típus: szűretlen belga tripel (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, kandiscukor, komló, élesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 8.0%
  • Keserűség (IBU): 27
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 17°
  • Származási hely: Magyarország (Pannonhalma)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – Pannonhalmi Apátsági Quadrupel

A Pannonhalmi Apátsági Quadrupel erőteljes malátás, karamellás illatok jellemzik, amelyek szépen összesimulnak az élesztő karakteres jellegével. A maláta és a belga kandiscukor édessége a magas alkoholtartalommal társulva egy kerek, közepesen száraz kortyérzetet eredményez, visszafogott keserűséggel.

  • Típus: belga erős ale, quadrupel (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, maláta, kandiscukor, komló, élesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 10.0%
  • Keserűség (IBU): 23
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 21,5°
  • Származási hely: Magyarország (Pannonhalma)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Adatlap – Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde

Kövesd a Kocsmablogot weben, Facebook-on és Instagramon, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük