A Soproni jó ütemérzékkel egy olyan pillanatban rukkol elő az Óvatos Duhaj sorozat legújabb sörével, az Óvatos Duhaj Búzával, amikor a sörivók érzékelhetően szomjaznak az újdonságra. A sörfogyasztás spektruma az elmúlt esztendőkben látványosan szélesre tárult Magyarországon, és ezen a skálán immár a belga búzasörnek is ott a helye. A „belga sör” kifejezés önmagában is olyan hatalmas birodalmat jelöl a sör-univerzumban, hogy külön útikönyvet érdemelne, a belga búzasörök jórészt még felfedezésre váró világához pedig különösen jól jön az útmutatás.
A belga búzasör más, mint a bajor búzasör
A búzasörről sokan automatikusan Németországra asszociálnak, pedig a belga búzasör-vonal legalább annyira patinás, mint a német: 400 éve főzik Belgiumban azt a könnyű, világos, fűszeres ízű sört, amely a ’90-es évektől világszerte látványosan tör előre a népszerűségi listán, és amely a Soproni jóvoltából most Magyarországon, hazai színekben is hozzáférhetővé válik.
A búzasör természetesen nem kizárólag búzából készül: az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek. A búza – az árpához képest – nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga, és így az Óvatos Duhaj Búza is – elsősorban a hozzáadott citrusféléknek és fűszernövényeknek köszönhetően – gazdagabb, édesebb, karakteresebb.
Lados Péter, a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere úgy fogalmazott:
Több száz éve komló helyett még különböző fűszer- és gyógynövényeket használtak a sörfőzők a belga búzasörök készítésekor. Ezt a hagyományt eleveníti fel a legújabb Óvatos Duhaj sörünk, amely már illatával is a nemes eredetre utal, citrusossága és fűszeressége pedig tökéletes ízharmóniát alkot. A Soproni Óvatos Duhaj Búzához nagy mennyiségben adtunk búzamalátát, ennek köszönheti a hagyományos búzasörökre jellemző fanyarságát. Fűszerként koriandert és narancshéjat alkalmaztunk, ami így együtt frissítő, gyümölcsös és citrusos ízt eredményez.
Bátor stílusgyakorlatok
Balogh Barbara, a HEINEKEN Hungária marketingigazgatója megjegyezte:
A Soproninál az a titkunk, hogy olyan sörkülönlegességeket készítünk, amelyeket a fogyasztók hiányolnak a piacról, vagy olyanokat, amelyeket még kevéssé ismernek, de tudjuk, hogy szeretni fognak. A legfontosabb visszajelzés ugyanis számunkra mindig a fogyasztóké, így tudtunk sikeressé válni, és létrehozni Magyarország legnépszerűbb sörkülönlegességeit. A Soproni Óvatos Duhaj Búzára mindkét megállapítás igaz: a magyar sörkedvelők szeretik a búzasöröket, de jócskán tartogat még izgalmakat számukra a kategória.
Az Óvatos Duhaj portfólióval a gyártó ezt a küldetését kívánja teljesíteni: új sörtípusokat ismertet meg a fogyasztókkal, de csak lépésről lépésre, megfontoltan, a legextrémebb ízek felvonultatása nélkül. Az október elején polcokra kerülő sör az ismert dizájn-elemeket a belga búzasörök jellegzetes kék színével ötvözve tűnik majd fel. A Soproni Óvatos Duhaj Búza 5%-os alkoholtartalommal, üvegben és palackban is elérhető lesz.
Jellemzők – Soproni Óvatos Duhaj Búza
- Típus: Witbier (felsőerjesztésű)
- Kiszerelés: doboz (500 ml), palack (500 ml)
- Összetétel: víz, árpamaláta, búzamaláta, narancshéj, koriander, komlókivonat, élesztő, fruktóz, természetes aromák
- Alkoholtartalom (ABV): 5,0%
- Keserűség (IBU): N/A
- Szín (SRM / EBC): N/A
- Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
- Származási hely: Magyarország (Sopron)
- Értékelés: Untappd / RateBeer
Gyártó adatlap – Heineken Hungária
- Telefon: +36 99 516 100
- Cím: 9400 Sopron, Vándor Sándor utca 1.
- Facebook: https://www.facebook.com/heinekenhungaria/
- Instagram: –
- Web: https://www.heinekenhungaria.hu/
- E-mail: info@heineken.hu
Iszol te rendesen?