Február közepétől vásárolható meg a hazai boltokban a II. Soproni Sörverseny győztesének, Cserjés Lászlónak a receptje alapján készült sör, a Soproni Óvatos Duhaj Hoplager. A házi sörfőzés és a sörkülönlegességek népszerűsítését célul kitűző sörverseny győztese számára rendkívüli élmény volt a Soproni Sörgyár profi sörfőzőivel közös munka, és nagyon büszke arra, hogy egy valódi termék lett a receptjéből, hiszen László számára ez már több mint hobbi: fő állása mellett sörfőző diplomát is szerzett.

II. Soproni Sörverseny – Győztes sör

Ezúttal 26 lelkes házi sörfőző remekei közül választotta ki a szakmai és fogyasztói zsűri a legjobb hoplágert: azt, amelyik a leginkább felelt meg a versenykiírás kívánalmainak, vagyis:

ötvözi az ismert és szeretett láger ízt és az izgalmas komlójegyeket

A zsűriben a szakma képviselői – többek között, Wossala Rozina, műsorvezető és étteremtulajdonos, Bajkai Tibor az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, Rebák Tibor sörfőző, a BPBW Budapest Beer Week főszervezője és a Dealbreaker alapítója, Lados Péter a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere – mellett, szép számmal foglaltak helyet maguk a fogyasztók is.

Soproni Hoplager

Cserjés László alkotása a legismertebb és legnemesebb virágos, citrusos és gyümölcsös ízű német komlófajtákat kombinálta újvilági fajtákkal. Az eredmény egy könnyen fogyasztható, 4,5 százalékos alkoholtartalmú, üde és gazdagon aromás láger lett. A Soproni Óvatos Duhaj Hoplager nagyüzemi receptjét a győztes a Soproni Sörgyár sörfőzőmesterével közösen dolgozta ki.

Büszke vagyok arra, hogy az ország egyik legismertebb és legkedveltebb sörmárkájának újabb változata az én közreműködésemmel készült el. Különösen értékesnek látom azt a tapasztalatot, amit a Soproni Sörgyár sörfőzőmesterével való közös munka során szereztem. A gyártási folyamat megtervezésének, a receptúra megalkotásának minden egyes fázisában részt vehettem, ami azon kívül, hogy nagyszerű szakmai kihívást jelentett, igen megtisztelő is volt számomra. Példaértékűnek tartom a kezdeményezést, amelyben egy profi sörgyár és egy otthoni sörfőző működhetett együtt.

Soproni Óvatos Duhaj Hoplager - először kicsiben
Soproni Óvatos Duhaj Hoplager – először kicsiben

Németh Blanka, a Soproni márkamenedzsere elmondta:

Örömmel tapasztaltuk, hogy tavaly is fokozott érdeklődés övezte a versenyünket az amatőr sörfőzők és a fogyasztók körében. Okkal feltételezhetjük, hogy a verseny valóban pozitív hatást fejtett ki a hazai sörkultúrára, és örömet, izgalmat tudott vinni a sok ember hétköznapjaiba. A versenynek köszönhetjük azt is, hogy mostantól a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád a lágerek kedvelőinek is kínál sörkülönlegességet.

4352 tálca Soproni Óvatos Duhaj Hoplager lett, maradhat?
4352 tálca Soproni Óvatos Duhaj Hoplager lett, maradhat?

A felsőerjesztésű sörök növekvő népszerűségnek örvendenek, mégis a legtöbb az alsóerjesztésű láger sörökből fogy Magyarországon: a hazai piac 90 százalékát ez a sörféleség adja. A hoplager azért különleges, mert főzése során – a modern IPA-k mintájára – a hideg sörléhez kerülnek a komlók, így az illóolajok nem forrnak el, izgalmas komlós jegyek maradnak az italban, miközben a megszokott világos sör ízéhez képest citrusosabb, fűszeresebb aromák keletkeznek.

Soproni Óvatos Duhaj

A Soproni Óvatos Duhaj az egyik legnépszerűbb hazai sörmárka. A család legelső tagja, a Soproni Óvatos Duhaj IPA sokáig a legkedveltebb felsőerjesztésű sör volt a hazai piacon, ám a Soproni Óvatos Duhaj Meggy az utóbbi időben ezt is megelőzte a magyar kiskereskedelmi eladások alapján. De példának okáért ott van a gyanúsan kivezetésre ítélt Soproni Óvatos Duhaj Porter, az I. Soproni Sörverseny győztese, mint a köztudatot formáló bátor edukációs kísérlet.

A márkacsalád célja, hogy mindenkinek tudjon izgalmas és új sörtípusokat mutatni, ezzel építve a hazai sörkultúrát.

Jellemzők – Soproni Óvatos Duhaj Hoplager

  • Típus: India Pale Lager (alsóerjesztésű)
  • Kiszerelés: doboz (500 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,5%
  • Keserűség (IBU): N/A
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Magyarország (Sopron)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kocsmablog (@kocsmablog) által megosztott bejegyzés

Gyártó adatlap – Heineken Hungária


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség