Ahogy egyre hűvösebb az idő, annál jobban vágyunk egy testesebb sörre. A békésszentandrási Szent András Sörfőzde egy Magyarországon ritkán főzött sörfajtát zárt most palackba, mi egy aszalt gyümölcsösös ízeket felvonultató búzabak sörkülönlegesség. A díszdobozba csomagolt Hildegard nem csak páratlan gasztronómiai élmény, de az ünnepek közeledtével, könnyen válhat belőle elegáns ajándék.

Búzabak (Weizen Doppelbock)

Németországban úgy hiszik, hogy aki még nem kortyolt bele a kellemesen hűvös, őszies időben egy hamisítatlan búzabak sörbe, annak biztosan van még mit pótolnia az életben.

A búzabak, eredeti nevén Weizenbock, viszonylag fiatal típus a sörtörténelemben. Az 1900-as évek elején készítették el először Németországban, a búzasörök egy gazdagabb, komplexebb típusaként. Lényegében egy búzasör, ami még erősebb, még gazdagabban malátázott, sűrűbb és édeskésebb, mint az eredeti verzió.

Az elegáns habkoronával felöltöztetett borostyánszínű sör, már-már aszalt gyümölcsös, amit banánra, vaníliára emlékeztető ízei és illatai, malátahangsúlyos, krémesen lágy kortyérzete tesz emlékezetessé. A visszafogott komlózás, a maláta édeskés jegyeinek kihangsúlyozása, és a krémesen lágy duplabak test egy gondolkodós, kellemes estét ígér: amíg a palack kiürül, a test és a lélek egyszerre töltődik fel.

Szent András Hildegard
Szent András Hildegard

Bingeni Szent Hildegard

Bingeni Szent Hildegard a középkori élet egyik legnagyobb hatású nőalakja. Amellett, hogy az érsekkel, a pápával, de még a császárral is levelezett, olyan tisztelet övezte, ami a mai napig egyedülálló. Kivételesen erős Isten-élményei mellett a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt ismerte meg a világ, éppen ezért az első német tudós- és orvosnőnek is szokták mondani, de hívják úgy is, hogy a tizenkettedik század csodája.

Hildegard tanulmányozta a növények gyógyhatásait. 1150 körül megírta a világ első sörfőzési szakirodalmát, a Physica Sacra-t. Egyik legfontosabb felismerése a komló fertőtlenítő hatásával volt kapcsolatos, miszerint a komló hosszútávra tartósítja azt az italt, amibe beleforralják. Mivel Szent Hildegard elismert egyházi személy volt, művei eljutottak szinte mindenfelé, megosztva a tudást és a felfedezést a világ gondolkodóival, sörfőzőivel.

Szent András Hildegard
Szent András Hildegard

Legendás sörök

A békésszentandrási srácok előszeretettel inspirálódnak a történelmi jelentőségű személyek legendáiból, hiszen a minőségi sörgyártás terén söreikkel közel 30 éve maguk is történelmet írnak. Bingeni Szent Hildegard mellett gondoljunk csak Rózsa Sándor betyáros kalandjaira, Rettegett Iván orosz cár uralkodására, vagy Harry Houdini lebilincselő trükkjeire, mind megjelennek a „szentandrási” kisüzem dizájndíjas címkéin, díszdobozain. Tetteik így hozzájuk méltó, a maguk nemében valódi kuriózumokban élhetnek tovább.

Szent András Hildegard
Szent András Hildegard

Jellemzők – Szent András Hildegard

Egy borostyánszínű sör aszalt gyümölcsösös ízekkel és krémesen lágy kortyérzettel.

  • Típus: weizen doppelbock (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, búza- és árpamaláták (Búza, Pilseni, Melanoidin, Müncheni), komló (Magnum), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 8,0%
  • Keserűség (IBU): 20
  • Szín (EBC): 46
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 21,0°
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Gyártó adatlap – Szent András Sörfőzde


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség