15 éve kápráztatja el a Campari naptár az italmárka rajongóit. Az új évezred hajnalán megszületett naptár a márka történetének egyik jeles darabjává vált. A Campari naptárak különböző kiadásait a szenvedély és kifinomultság jelképeként a fil rouge (vörös zsinór) fűzi egymáshoz.

A minden évben egyedi és különleges megjelenésű naptárak egymást kiegészítve, a kreatív téma, a naptár választott arca és a képek művészi kidolgozása révén jelenítik meg azt a karizmatikus szenvedélyt, amely a márka esszenciájának számít. A Naptár célja, hogy aktuális és inspiráló betekintést nyújtson a Campari világába, hogy a rajongók ezen a szuggesztív élményen és örömteli utazáson keresztül újra és újra beleszeressenek a márkába.

A Campari naptár első évének képei egy érzékiséggel és szenvedéllyel teli, fiktív és szürreális, képzeletbeli világba kalauzoltak. A későbbi években a fotók fantáziaviláguk és eredeti látásmódjuk megtartása mellett a konkrétabb portrék irányába változtak, a naptár képein ezt követően egyre inkább a Campari világára oly jellemző attitűd visszatükrözése köszön vissza.

Campari naptár történelem

A naptár első kiadásának képein a sztár egy káprázatos piros ruhadarabot vagy kiegészítőt viselő testrészét fedik fel. A következő kiadásokat hasonlóképp a fantázia ihlette, egyedülálló koncepciók jellemzik, melyekben közös elemként minden évben megjelenik a Campari üvege, és egy gyönyörű nő. A 2006-ban elkészült naptár fordulatot hozott a Campari ez idáig inkább elképzeltnek tűnő világában: a híres olasz divatfotós, Giovanni Gastel által megörökített olasz díva, Martina Colombari iróniával átszőtt, élettel teli fényképeken keresztül mutatja be a Camparit. A fotókon mind ő, mind az üveg a híres divattervező, Moschino kreációit viseli. 2007-ben megismerhettük a rejtélyes Hotel Camparit, melynek titokzatos helyszínein a Marino Testino fényképezte gyönyörű Salma Hayek testesíti meg a szenvedélyt. 2008-ban 12 tündérmesét feldolgozó csillogó és elbűvölő mesekönyvet (Campari Tales) készített felnőtteknek Marino Parisotto fotós Eva Mendes főszereplésével, 2009 sztárja Jessica Alba volt, akit Mario Testino kapott lencsevégre, ahol a mágia és a kísértés a Club Campari kifinomult, de játékos színfalai között öltött testet. 2011 témája egy nő: Olga Kurylenko Agonistica. Egy város: Milánó. Egy ital: Campari. Végtelen lehetőségek. A naptár a város egyik legszebb hagyományát, az aperitifet tematizálja Simone Nervi fotós szemszögéből.

A mához közelítve az elmúlt években is világsztárok keltették életre a Campari naptár által közvetített értékeket: 2011-ben a naptár történetének első férfijaként Benicio Del Toro, 2012-ben Milla Jojovich, 2013-ban Penelope Cruz, 2014-ben pedig a káprázatos Uma Thurman állt a fotósok kamerája előtt. A naptár innovatív megújítása évről évre kiemelten fontos cél volt, így minden egyes kiadás egy olyan új és inspiráló téma köré szerveződött, amely a márka és az azt körülvevő világ lényegét ragadja meg.

Kiss Supersition Goodbye (Búcsúzz el a babonáktól) címet viselő 2013-as naptár egy lenyűgöző látványvilágú utazásra invitál, olyan érdekes és misztikus babonákat felidézve mint a fekete macska, a törött tükör, a létra alatt elsétálás, vagy a járda repedéseire lépés. Az elismert divatfotós Koto Bolofo által jegyzett 2014-es naptár egyes hónapjai Uma Thurman színésznőt a Worldwide Celebrations címet viselő, különleges sorozat keretén belül, a világ különböző kultúráinak ünnepi fesztiváljait felidézve örökítik meg. Ezzel az izgalmas témával a Campari kiemeli a világ kultúráinak globalitását, és az egyes ünnepeket szenvedélyes, stílusos és karizmatikus szellemben készült képeken keresztül értelmezi újra.

A Campari naptár mára kortárs kreatív és művészi kifejezőeszközzé is vált: amellett, hogy őrzi a Campari hagyományait, a Campari híres merészségére és önkifejezésére, valamint a márka gazdag történetét fémjelző művészi vonzerőre is támaszkodik.

A 2015-ös naptár

Az idei Mythology Mixology címet viselő naptár a Campari egyedülállóan színes múltját és hagyományait, valamint a tizenkét legkedveltebb klasszikus Campari-koktélhoz kapcsolódó történetet ünnepli. 2015 sztárja Eva Green hollywoodi színésznő, akit a méltán elismert képzőművész-fotós Julia Fullerton-Batten kameráján keresztül láthatunk. A naptárfotókon mindegyik hónap egy-egy klasszikus Campari-koktélt állít a középpontba, és szinte újraélve a történeteket, megjeleníti a legendás receptekhez kapcsolódó, a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen anekdotákat, meséket és érdekességeket.

Eva Green így élte meg a 2015-ös Campari Naptárban való szereplését: 

Megtiszteltetést és kiváltságot jelent, hogy egy olyan legendás, világszerte ismert márkával dolgozhatok együtt, mint a Campari. Az idei témaválasztásban van valami nagyon különleges, mert lenyűgöző és szinte mágikus egyensúlyt teremt a klasszikus és a modern között. Az egyes képek a Campari legkedveltebb koktéljai mögött szinte tapintható történelemben gyökereznek, amelyet teljesen mai, ragyogó képzelőerővel és stílussal jelenítenek meg. Ez a naptár hihetetlenül gyönyörű, és azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy bár a receptek némelyike több mint 100 éves, ezeket a koktélokat még ma is ugyanannyira kedvelik, mint egykor. Az idei naptár csodálatosan ragadja meg ezt az időtlenséget – ezt fényképészünk, Julia Fullerton-Batten kreativitásának és a fotózáson dolgozók tehetségének is köszönhetjük.

Campari naptár (Eva Green)
Campari naptár – Eva Green

A fotózás Budapesten történt 2014 nyarán, teljes titoktartás mellett. A főbb helyszínek a budapesti Alexandra Könyváruház (Párizsi Nagyáruház), a gödöllői Vasútállomás és a Corinthia Hotel Budapest voltak, az egyik képen szerepel egy magyar modell is.

A csupán 9999 példányban kinyomtatott Campari Naptár nem kerül kereskedelmi forgalomba, azt világszerte a Camparihoz közel álló személyekhez juttatják el.