Főzdeparkból a Dürerbe

A KRAFT Sörfesztivál mindig is a kraft sörös szakma, és a fogyasztók szíve csücske volt. Az összes fontos hazai sörpiaci szereplőt, de emellett külföldi, régiós neveket is felvonultató nagy sörös ünnepély, amire az összes sörös kiállító külön készül az aktuálisan legizgalmasabb tételeivel. Ezzel egy fizetem-amit-iszok rendszerben működő, laza hangulatú sörünnep tért vissza a Duna partjára, a megújult Dürer Kertbe, ahol mindenki megtalálja a számítását: akár az első IPÁját készül meginni, akár rutinos kraft arc a sokezredik söre után. A Kraft a minőségi sörfogyasztókért van, a minőségi szórakozásért és persze a felelős fogyasztásért!

Egyedülálló, mert az egyetlen tokenes fesztivál. Egyedülálló, mert a sörfőzdék is annyira komolyan veszik, hogy személyesen állnak be a pultba. Egyedülálló a nemzetközi főzdék miatt. Egyedülálló az élő zenei koncertek miatt. Egyedülálló az utánozhatatlan hangulat miatt.

Bár a fesztiválpiac telítődni látszik, a KRAFT mindig puha párna lesz a vendégek alatt, mert bár széles célcsoportnak szól, mégis ugyanaz a csapat, illetve ugyanaz az attitűd áll mögötte, mint az ország legnemzetközibb sörfesztiválja, a BPBW mögött.

Míg a BPBW fesztiválunk az első és a nagy szerelem, mégis kezdjük azt érezni, hogy a KRAFT lesz hosszú távon a nagy dobás, már csak azért is, mert ez dedikáltan a haza közönségnek szól.

Ma már nem elég, ha valaki kirak pár sörpadot és fesztiválnak hívja, egész évben folyamatosan dolgozni kell azon, hogy ez a pár nap valóban emlékezetes maradjon. A BPBW csapata minden egyes meghívottért felelősséget vállal! Fesztiválból sok van, de akit magával ragad egy Kraft Sörfesztivál hangulata, onnantól visszatérő vendég lesz minden évben.

VII. Kraft Sörfesztivál 2023

Kraft Sörfesztivál 2023

A 2023-as év az egyik legkülönlegesebb az elmúlt évek érzelmi és gazdasági hullámvasútján, a kraft színtér kisvállalkozásai pedig hatalmas küzdelemben próbálnak meg átvészelni egy olyan időszakot, aminek a kifutása még nem látszik. Egy ilyen izgalmas időszakban különösen fontos az, hogy ne csak egy nagy “osztálytalálkozó” legyen egy ilyen platform a magyar sörös színtér számára, de a vendégek is maradandó élményekben részesüljenek, épp ezért a KRAFT mindig próbál egy kicsit több lenni, mint egy átlagos hétvége, ahol több száz csapon folynak a sörök.

A sörfőzdék-sörfőzők személyesen csapolják a söreiket, nem üvölt a mulatós, de ingyenes és változatos élőzenei programok adják az aláfestő zenéjét a fesztiválnak. A különleges kóstolópohár alapára 2000 Ft, de csomagban ingyen is megszerezhető, sőt a régebbi BPBW és KRAFT poharakat is elfogadják a szervezők. Nincs belépő, fogyasztás alapú a fizetés a már jól ismert KRAFT tokenekkel történik, amiket 2018 óta fogadnak el minden ilyen rendezvényen (idén már 400 forintot ér egy KRAFT token) és természetesen ingyenes a mosdóhasználat is.

Első Kraft Sörfesztivál

A MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásának eredményeképpen alakult meg 2016-ban a Főzdepark, ami Magyarországon egyedülálló módon egy ipari parkon belül található négy kisüzemi kraft sörfőzde társulása, alias kőbányai kraft-quartett, akik közös ötletekkel, beszerzéssel, raktározással, kiszállítással segítették egymást.

A kraft kifejezés használata innentől tudatos, ezt az amerikai craft beerből honosították. Tény, a haszonszerzés reményében a kézműves jelzőt mára a pincétől a padlásig mindenre ráaggatták és sokan lejáratták, így a krafttal ezen belül próbáltak egy új kategóriát bevezetni, ami a valóban minőségi, kézműves sört jelenti, és számos feltételnek kell hozzá megfelelni. Ilyen például az eltarthatóság, az évente legalább két új sörrel bővülő szortiment, vagy az üvegpalack.

Az M47 Főzdepark felavatásának nem is volt jobb módja, mint egy közös buli, ahol összegyűltek a barátok. Így a házigazdákon túl képviselte magát néhány itt munkálkodó gerillafőző, a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. Sikerült rábeszélni az ipari park üzemeltetőjét, hogy legyen mindjárt egy fesztivál, ahol nincs belépő, ingyenes a WC, nincs kötelezően megvásárolandó pohár, mert a főzdék csak találkozni és sörözgetni szeretnének a fogyasztókkal.

Egyenesen Kőbányáról

Az Első Kraft Sörfesztiválra ellátogatott embertömeg egyértelművé tette, össze kell hozni egy másodikat. 2017-ben kicsit korábban kezdték a szervezést, hogy az első alkalommal megjelent műhibákat kiküszöböljék. A koncepció és a helyszín ugyanaz. Ami több: sörpad, sörcsap, ballingfok, IBU, az az egy négyzetméterre eső részeg MONYO-s dolgozók száma. Résztvevők: Hedon, Balkezes, Uradalmi Sörmanufaktúra, RothBeer, Hara’Punk, Gólem Sör, Cerveses La Pirata, Masters Brewing & Distribution Co., Dimbo Lab, Burlesque Brewery, armando_otchoa. A nyolc magyar kraft sörfőzde egy rendhagyó, playgirl naptárral is készült, melynek premierje a II. Kraft Sörfesztiválon volt: Igazi sör, igazi férfiaktól.

Nem telt el négy hónap, és jött a harmadik. Még jobb, még hosszabb, még színesebb. Három helyett négy napos. Kraft sörök minden mennyiségben. Sörpremierek, food truckok, külföldi sörök és az utánozhatatlan indusztriál helyszín. Mondjuk azzal, hogy 2017-ben nem volt honi Főzdefeszt, alap. Résztvevők: MONYO Brewing Co., Rothbeer Brewery, Mad Scientist, Hedon, HopTop Brewery, Balkezes, Horizont Brewing, Uradalmi Sörmanufaktúra, Gólem, armando_ochoa, Reketye Brewery, Dimbo Lab, HaraPunk, Reczer Ser, TufBuzz, Fehér Nyúl, Brouwerij De Molen (Hollandia), Dogma (Szerbia), Alechemy Brewing Co. (Skócia), Mikkeller (Dánia).

Egy évre rá, 2018-ban jött a negyedik. Hiányzott, mint éhes kutyának a szarás. Oké, azóta volt egy Belvárosi és egy Budavári felvonulás, de arról mindenki tudja, hogy merőben más műfaj. A régi sörfőzde, illetve konzervgyár területén – hiába van a halál faszán – mégis csak autentikusabb, hisz a házigazda és a vendég sörfőzdék is személyesen csapolják saját söreiket, köztük egy rakás eddig itthon nem elérhető tételt. A kraft sörökön kívül voltak ingyenes főzdetúrák, food truckok, édességek, alkoholmentes italok, kávék, koktélok és élő zenekarok, miközben a fókusz továbbra is a sörön maradt, minden bazári felhang nélkül. A KR4FT 17 sörfőzdéje: armando_otchoa, Balkezes, Bereta (Románia), Bierol (Ausztria), Dogma (Szerbia), Hara’Punk, Hoptop, Horizont, Kabinet (Szerbia), Mad Scientist, Monyo Brewing Co., Nova Runda (Horvátország), Pelicon (Szlovénia), Rothbeer, Unorthodox (Szlovákia), Uradalmi Sörmanufaktúra és a White Stork (Bulgária).

A Kraft Sörfesztivál hazai nevei (2023)

Balkezes | B*Bop Fermentory | Dealbreaker | Etyeki Sörmanufaktúra | Fehér Nyúl | First | HopTop | Horizont | Hübris | Mad Scientist | Monyo | Sima Brewing | Tacet | Timco | Reketye | Ugar | Uradalmi Sörmanufaktúra | Vaskakas | Yeast Side

Nyitvatartás

  • 2023. szeptember 7. csütörtök: 16–01
  • 2023. szeptember 8. péntek: 15–02
  • 2023. szeptember 9. szombat: 12–02
  • 2023. szeptember 10. vasárnap: 12–24

Jegyek

A fesztivál és a koncertek látogatása INGYENES, és bárki részére nyitott! Aki viszont sörözni szeretne, szüksége lesz fesztiválpohárra és tokenekre.

Történeti áttekintés


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség