Adatlap – Belvárosi Sörfesztivál

A Budavári Sörfesztivállal kezdődött

Emlékeztek még a Budavári Sörfesztiválra? 2011-ben volt az első. Nagy sikere volt, és azt követően Kurucz Gergely és Kurucz Dániel, a fesztivál főszervezői megígérték, lesz folytatása. És lett. 2016-ig minden évben megrendezték, akkor a Budai Vár felújítási munkálatai miatt úgy tűnt, utoljára. Ezért az elkövetkezendő 2017-es eseménynek kerestek egy új helyszínt, mi hasonlóan nagyszerű, mint a Budai Vár. Sőt! Sok tekintetben még annál is jobb. Példának okáért központibb, nagyobb és zöldebb. Így született meg a Belvárosi Sörfesztivál.

Belvárosi Sörfesztivál
Belvárosi Sörfesztivál

A sör ünnepe

A rendezvény az ország legnagyobb sörfesztiváljaként a hazai sörvilág éves fóruma, ahol az egész sörpiac képviselteti magát.

A nemzetközi trendnek megfelelően Magyarországon is egyre inkább a minőségi termékeket keresik a fogyasztók. A hazai sörkultúra erősödése a nagyipari prémium és a minőségi kézműves söröknek egyaránt köszönhető, így a Belvárosi Sörfesztivál missziója sem lehet más, mint hogy egy platformon mutassa be a hazai sörpiac sokszínűségét.

A Belvárosi Sörfesztivál megannyi sörpremiert tartogat a nagyközönség számára. Így a kísérletező kedvűeknek is érdemes kilátogatni, mert eddig soha nem tapasztalt ízeket kóstolhatnak.

A Belvárosi Sörfesztivál saját söre

A fesztivál szervezői – együttműködve a saját érdekeltségükbe tartozó First Craft Beer kisüzemi sörfőzdével -, 2019-ben készítették el először a Belvárosi Sörfesztivál saját sörét. A Magyarországon eddig páratlan kezdeményezés lényege, hogy legyen egy igazi sörkülönlegesség, amely csak a Belvárosi Sörfesztiválon kóstolható. A sörtípus kiválasztásában mindig kikérik a fogyasztók véleményét.

SPAR Sörház

A magyarországi kisüzemi sör a nagyközönség számára sokáig nehezen volt hozzáférhető, hiszen jellemzően csak internetes rendeléssel vagy egy-egy gasztronómiai fesztiválon lehetet hozzájutni. A SPAR ezt a hiányt pótolta, amikor néhány évvel ezelőtt felkarolta és azóta is folyamatosan támogatja a magyar kisüzemi sörfőzdéket, és polcai állandó és időszakos kínálatában a mindennapokban is könnyen elérhetővé teszi a hazai kisvállalkozások minőségi söreit. A különleges kínálattal az áruházlánc a minőség alternatíváját nyújtja a mennyiségi fogyasztás helyett, s ez az elv csak tovább erősödik azzal, hogy a SPAR 2022-től a most 6 éves Belvárosi Sörfesztivál főtámogatója lett és a ott a SPAR áruházaiban kapható magyar sörök is bemutatkoznak.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője elmondta:

Évek óta tudatosan dolgozunk azon, hogy a kiskereskedelmi piacon élen járjunk a sörtermékek fejlesztésében, s az elmúlt évek eredményei visszaigazolják, hogy jó irányba indultunk el a termékpaletta átalakítása során. Öt évvel ezelőtt a kisüzemi sörök még csupán 6,5 százalékát adták az állandó és az időszakos kínálatunknak, mára azonban ez az arány ennek hatszorosára növekedett. Az elmúlt évek adatai, tapasztalatai szerint volumenben ugyan már nem növekszik érdemben a sör termékkategória, azonban a fogyasztók jobban megválogatják, milyen típusú sörre szavaznak: tudatosabban, mégis bátrabban vásárolnak a különböző fajtákon belül.

Belvárosi Sörfesztivál a SPAR támogatásával

Online sörkutatás

A Belvárosi Sörfesztivál 2018-as online kutatása szerint a magyar sörfogyasztók hetente átlagosan 1500 és 2000 forint között költenek folyékony kenyérre, tízből nyolcan legalább heti rendszerességgel söröznek,  tízből hatan hetente többször. Kimagasló a sörfogyasztás a különböző sportesemények alkalmával, de a sör a legnépszerűbb ital a fesztiválokon, grillpartikon, baráti összejöveteleken is. Ezzel együtt a sör férfias ital sztereotípiája is megdőlt: tízből kilenc férfi kifejezetten szexinek találja, ha egy nő sört iszik, és randik kísérőitalának is előszeretettel választják.

Kurucz Dániel, a Fesztivál Holding Kft. ügyvezetője az online sörkutatás eredményéhez még hozzátette:

Felmérésünk szerint a hagyományos elképzeléssel szemben a sörözés már nem csak a férfiak sajátja: a prémium, illetve kézműves söröket a 26-39 éves, főiskolai végzettségű férfiak és nők egyaránt keresik. Ugyanakkor míg a férfiak jól ismerik a sörtípusokat, addig a hölgyek kevésbé tudatosan választanak.

A válaszokból az is kirajzolódik, hogy a sörivás összekapcsolódik a szabadság érzésével, a lazább, társas összejövetelekkel. Arra a kérdésre, hogy melyik magyar hírességekkel gurítanának le szívesen egy-egy sört, érdekes visszajelzések érkeztek, a hölgyek közül Palvin Barbara volt a legnépszerűbb, őt követte Pásztor Anna és Hosszú Katinka. Férfi fronton Nagy FeróMucsi Zoltán és Majka a sorrend, de több sportoló, köztük Dárdai PálBöde Dániel és Gera Zoltán is felkerült a listára.

Korsók és poharak

A környezettudatosság jegyében a fesztivál szervezői teljesen száműzték az eldobható műanyagpoharakat, és helyettük speciálisan sörkóstolásra tervezett üvegpoharakból kínálják a sört. A kiállítók pultjainál csak ezekbe a poharakba csapolnak a vendégek számára, de a korábbi évek poharai ugyanúgy használhatók a rendezvényen!

  • Craft Master One és Craft Master Two: A szűkülő száj a maláta és a komló jellegzetes illatait gyűjti össze, a felső kiszélesedés pedig szép habkoronát varázsol sörünk tetejére. Az alsó törés a hab tartósságát növeli. Komlóban gazdag, újhullámos sörökhöz, például APA, IPA típusú főzetekhez ajánlottak.
  • Craft Master Bowl: Egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, profi sörkóstolók által tervezve. A pohár széles alsó részében szabadon áramolhat a sör, amely segít abban, hogy a felső, összeszűkülő szájon keresztül minél több aromát, koncentráltan érezhessen a fogyasztó.

Belépő, fizetés, térkép

A fesztivál készpénzmentes. A rendezvényen ingyenes, de a sörfogyasztáshoz fesztiválpoharat kell vásárolni, vagy hozni az előző rendezvények egyikéről egy régit. A mosdó használatáért is fizetni kell.

A Belvárosi Sörfesztivál aktuális térképéről leolvasható, hogy mely főzdék söreire lehet számítani, és milyen ételeket kínálnak.

Belvárosi Sörfesztivál
Belvárosi Sörfesztivál térkép (2022)

Nyitvatartás

  • 2022. augusztus 30. kedd: 11:30 – 00:00
  • 2022. augusztus 31. szerda: 11:30 – 00:00
  • 2022. szeptember 1. csütörtök: 11:30 – 02:00
  • 2022. szeptember 2. péntek: 11:30 – 02:00
  • 2022. szeptember 3. szombat: 11:30 – 02:00
  • 2022. szeptember 4. vasárnap: 11:30 – 00:00

Történeti áttekintés


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség