A Pilsner Urquell-t 1842 óta ugyanott főzik, ugyanazzal a lágy plzeňi vízzel, ugyanazt a zateci Saaz komlót, moraviai cseh árpát és élesztőtörzset felhasználva a főzés során. A Pilsner Urquell tanksör meg minden Pilsner Urquell legjobbika.
A cseh sörmesterek célja az első arany pilseni sör életben tartása. Tudják, hogy övék a világ eredeti pilseni söre, és folyamatosan keresik az új utakat, hogy hogyan juttassák él és szolgálják fel a „Beer Geeks” generációnak, akik tudnak róla és beszélnek is arról, hogyan készül a sör, milyen az íze és mit jelent számukra.
A tanksörről
A cseh sörmesterek nem csak abban elhivatottak, hogy mindig minőségi alapanyagokat felhasználva a legjobb sört állítsák elő, hanem abban is, hogy ez a sör, hogyan kerül a korsókba a sörkedvelő közönség elé.
Míg a cseheknél komoly hagyománya van, addig a tanksör a magyar sörkultúra viszonylag új és különleges műfaja. Lényege az, hogy a sörkészítés és a fogyasztás között a lehető legrövidebb legyen az út.
A Pilsner Urquell tanksört nem pasztőrizálják, az 24 órán belül kerül plzeňi sörfőzdéből a vendéglátóhelyek látványos acéltankjaiba, ahonnan szén-dioxid hozzáadása nélkül, tökéletes hőmérsékleten csapolják korsókba, mintha azt rögtön a sörgyárban fogyasztanánk. A tanksör tehát nem csupán egy csapolt sör, hanem frissebb, ízeiben gazdagabb, keserédesebb, teltebb malátás testtel, és a komló aromája is jobban kikerekedik. Szavatossági ideje mindösszesen három hét, de a belső szabály, hogy a csapra verés után 7 napon belül el kell fogynia. Hogy mindenki lássa hány napja van csapon, a tankokon ezt egy nagy számmal jelzik.
Tökéletes csapolás világszerte
Ahhoz, hogy a világ bármely pontján ugyanazt az élményt nyújtsa a csapolt sör fontos, hogy a csaposok jól ismerjék a csapolás technikáját és fortélyait. A Pilsner Urquell hivatalos sörmesterei a világot járják, hogy a tanksörözők csaposainak átadják tudásukat a cseh tradíciók alapján történő csapolási technikáról. Eszerint a sört hűtött, öblített pohárba töltik gondosan odafigyelve minden mozzanatra, hogy a sör a lehető legtökéletesebb formában kerüljön a fogyasztók elé. Háromféle tradicionális csapolási technika létezik, amelyek meglepően különböző ízélményeket eredményeznek. Ahogy Robert Lobovsky sörmester, az itthoni csaposok képzésért felelős szakember fogalmazott:
A tökéletes csapolt sör sok türelmet, precizitást és nem utolsó sorban elhivatottságot kíván. A csapos kezében olyan képesség van, amellyel a sör ízét képes a te ízlésednek megfelelően alakítani.
A Hladlinka csapolási módnál a 45 fokos szögben megdöntött korsó alján habot képeznek a mesterek, majd ez alá töltik be a sört. A főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztott Mliko technikával a csapot csak kicsit nyitják meg, és így krémes habot képeznek a sörből. Azoknak, akik a nap folyamán többször, de kevesebb mennyiségben szeretnék élvezni az eredeti pilseni frissítő ízét, e kettő közötti típust, a Šnyt-et ajánlják a csapolómesterek.
Pilsner Urquell minőség program
2017. július 20-án Pilsner Urquell nagykövet avató bulit tartottak az Anker’t-ben. A kiváló tanksöréről is ismert helyen megismerkedhettünk Polgár Istvánnal és Wendler Kristóffal, a Pilsner Urquell magyar nagyköveteivel, akik hosszútávon gazdagítják Magyarország sörkultúráját azzal, hogy továbbadják itthon a Plzeňben tanultakat.
Szabados Gábor, a Pilsner Urquell márkamenedzsere elmondta:
A minőség program lényege, hogy megtaláljuk azokat a vendéglátó egységeket Magyarországon, akik nyitottak a cseh sörtradíciók megismerésére, szeretnének hozzájárulni a magyar sörkultúra fejlődéséhez illetve elkötelezettek a Pilsner Urquell márka iránt. Mi, a két nagykövet segítségével minden lehetőséget megadunk ezeknek a helyeknek a fejlődésre. Átadjuk nekik a plzeňi elméleti és gyakorlati tudást is, melynek köszönhetően a fogyasztó a lehető legmagasabb minőségű Pilsnert ihatja a korsójából. A magyarországi minőség programba 100 vendéglátóhely került be.
Wendler Kristóf, miközben kicsapolt egy šyntet a Pilsner Urquell Tankovna minőségének ellenőrzéséhez, hozzátette:
Arra törekszünk, hogy minél több partnerünk magáévá tegye a Pilsner Urquell hitvallását, miszerint a sörfőző mester megfőzi a sört, a csapos pedig elkészíti. A minőség program keretében felkeressük a kiválasztott helyeket és megosztjuk azokat az információkat és elvárásokat a csaposokkal, melyekkel biztosítani tudjuk, hogy a fogyasztó mindig különleges ízélményhez jusson egy korsó Pilsner Urquell elfogyasztásával. A folyamatos odafigyelés mellett kiemelten fontos az új tank megnyitásakor a sör ellenőrzése, továbbá a hagyományos csapoló berendezések esetében a megfelelő nyomás beállítása, hiszen ez is befolyásolja a sör minőségét és a csapoló rendszer élettartamát.
Habbal vagy hab nélkül?
Az este folyamán előkerült a habbal vagy hab nélkül kérdése is. Polgár István miközben bemutatta a tradicionális csapolási módokat, azt mesélte:
Több történtet is hallottunk azzal kapcsolatban, hogy Csehországban a fogyasztó visszaküldi a sörét, ha nincs rajta elég hab, hiszen tisztában vannak azzal, hogy annak kiemelt szerepe van a sör szénsavasságának megőrzésében.
Érdekes volt hallgatni, hogy a Pilner Urquell csapok miben különböznek a hagyományos csapoktól, és hogy pont ez a tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a hab alá lehessen vele csapolni a sört, óvón védve az oxidációtól, illetve hogy mennyire fontos a behűtött üvegkorsó. Jó volt beállni a pult mögé, és kipróbálni a gyakorlatban, amit nem sokkal azelőtt megmutattak. Az újságírók / bloggerek spontán csapolóversenyét Knap Gábor nyerte a beerporn.hu főszerkesztője, jutalma egy Pilsner Urguell Biblia, hogy váljon egészségére.
Pilsner Urquell frissességének 10 aranyszabálya
- Szállítsd és kezeld nagy odafigyeléssel
- Tartsd hidegen
- Szervírozd frissen
- Tartsd sötétben
- Ne hagyd, hogy beszennyeződjön
- Használd a helyes CO2 keveréket és nyomást
- Legyen megfelelő a csővezeték
- A bontott hordó szavatossági ideje mindig eltér a bontatlan szavatossági idejétől
- Tartsd tisztán
- A korsó az utolsó lépés a frissesség felé
Pilsner Urquell tanksör a Szimplában
2018. december 6-tól egyenesen Pilsenből érkezik a legismertebb budapesti romkocsmába a Pilsner Urquell tanksöre.
A tradicionális sörkészítés szerethetőségét talán a tanksör tudja legközelebb hozni az emberekhez, amit a ma már kulthelynek számító Szimpla emel igazán magas szintre. A Szimpla és a tankos Pilsner Urquell találkozása nem véletlen, hiszen mindketten új fejezetet nyitottak a maguk területén. A világhírű, aranyló színű és friss, komlós illatú pilseni a legnépszerűbb sörfajta a világon, a globális sörfogyasztás több mint kétharmadát ez a típus adja. A Szimpla pedig a budapesti romkocsma-kultúra éllovasa, ami egészen új színt hozott a főváros életébe, és tulajdonképpen mozgalmat indított el 2002-es megalakulása óta azzal, hogy másokat is hasonló helyek nyitására inspirált eredetiségével és a magas minőség iránti elkötelezettségével. Ma már a külföldiek is Budapest egyik jellegzetességének tartják a romkocsmákat, a Szimpla pedig a harmadik legjobb bár lett 2011-ben a Lonely Planet nemzetközi listáján. A Szimpla évente közel egymillió látogatót fogad és 200 koncertnek, kiállításnak és filmfesztiválnak ad otthont.
Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa elmondta:
Csak úgy, mint a Pilsner Urquell, a Szimpla is jóval többként indult egy puszta marketingötletnél. Hiszem, hogy a vendégeink értékelni fogják egyrészt a szaktudást, ami a Pilsner Urquell-ben testet ölt, másrészt pedig annak érdekes és autentikus örökségét. És emellett úgy véljük, hogy nagyon fogják szeretni az ízét is!
Egyre népszerűbb itthon a tanksör
Már több budapesti helyen is elérhető a cseheknél komoly hagyománnyal bíró tanksör, amely illatában, ízharmóniájában, szén-dioxid tartalmában és habtartósságában egyaránt kivételes fogyasztói élményt nyújt. Az egyenesen a csehországi Pilsenből érkező Pilsner Urquell tanksör a Dreher Sörgyárak jóvoltából kapható a Szimpla Kertben, a Kopaszi Kertben és a Stifler Sörházban.
A magyar sörkultúrában a tanksör viszonylag új és különleges műfajnak számít. Aki értékelni tudja a minőségi csapolt söröket, az vélhetően értékelni fogja a tanksört, hiszen az összes kiszerelés közül ez kerül a termelés után a leghamarabb a fogyasztó poharába.
A tanksör rövid életútját nagy gonddal vigyázzák. A sörgyárban szűrt hideg sörrel töltik fel a speciális tartályokat, és ezt a hőfokot végig meg is tartják. A frissen megtöltött tankokat hűtőházakba viszik, ahol napfénytől védett, száraz helyen tárolják és nem mozgatják őket a kiszállításig. Ezek az 500 literes réztankok nem csak látványosak, hanem a szállítással együtt teljesen zárt és steril rendszert alkotva őrzik a friss sör minőségét és gazdag ízvilágát. Az ital maga nem érintkezik a rézzel, mert a réztankokon belül van egy speciális zsák. A tanksör zárt teherautón és célirányosan jut el a sörözőkben felállított tárolótankokba.
Hasonló szintű odafigyelést igényel a tanksör csapolása is, hiszen nem megfelelően csapolva a legjobb minőségű sör is sokat veszíthet az ízélményéből. A Dreher Sörgyárak eleve csak olyan prémium helyszínre telepíti a tanksörös infrastruktúrát, ahol ennek biztosítottak a feltételei, továbbá a partner és a fogyasztók egyaránt nyitottak a minőségi csapolásra és a folyamatos edukációra. A gondosan kiválasztott vendéglátóhelyek nagyon komoly felkészítést kapnak a Dreher Sörgyárak „Csapolt minőség” programjának keretein belül: a csapolómesterek nem csupán átadják a tudásukat, hanem utólag több alkalommal is megbizonyosodnak róla, hogy a csaposok tényleg birtokában vannak-e a szükséges tudásnak és technikának, és hogy valóban a legjobban bánnak-e az adott helyen a tanksörrel.
A Pilsner Urquell tanksört kínáló helyszínek mellett további hat vendéglátó-egységben – Budapest Garden, Stex Ház, Stifler 32, Stifler Ház, Füge Udvar, Stifler Bár – Dreher tanksör érhető el, ami szintén erősíti az itthoni tanksör kultúrát.
Ergo ha bárki Budapesten kipróbálná, milyen a Pilsner Urquell tanksör mámorító íze, tegyen egy próbát!
Iszol te rendesen?