A Pilsner Urquell-t 1842 óta ugyanott főzik, ugyanazzal a lágy plzeňi vízzel, ugyanazt a zateci Saaz komlót, moraviai cseh árpát és élesztőtörzset felhasználva a főzés során. A Pilsner Urquell tanksör meg minden Pilsner Urquell legjobbika.

A cseh sörmesterek célja az első arany pilseni sör életben tartása. Tudják, hogy övék a világ eredeti pilseni söre, és folyamatosan keresik az új utakat, hogy hogyan juttassák él és szolgálják fel a „Beer Geeks” generációnak, akik tudnak róla és beszélnek is arról, hogyan készül a sör, milyen az íze és mit jelent számukra.

Pilsner Urquell Tankovna
magyar csapolómesterek előadása

A tanksörről

A cseh sörmesterek nem csak abban elhivatottak, hogy mindig minőségi alapanyagokat felhasználva a legjobb sört állítsák elő, hanem abban is, hogy ez a sör, hogyan kerül a korsókba a sörkedvelő közönség elé.

Míg a cseheknél komoly hagyománya van, addig a tanksör a magyar sörkultúra viszonylag új és különleges műfaja. Lényege az, hogy a sörkészítés és a fogyasztás között a lehető legrövidebb legyen az út.

A Pilsner Urquell tanksör egy pasztőrözetlen sör, mely 24 órán belül kerül plzeni sörfőzdéből a vendéglátóhelyek látványos acéltankjaiba, ahonnan szén-dioxid hozzáadása nélkül, tökéletes hőmérsékleten csapolják korsókba, mintha azt rögtön a sörgyárban fogyasztanánk. A tanksör tehát nem csupán egy csapolt sör, hanem frissebb, ízeiben gazdagabb, keserédesebb, teltebb malátás testtel, és a komló aromája is jobban kikerekedik. Szavatossági ideje mindösszesen három hét, de a belső szabály, hogy a csapra verés után 7 napon belül el kell fogynia. Hogy mindenki lássa hány napja van csapon a Tankovna, a tankokon ezt egy nagy számmal jelzik.

Pilsner Urquell Tankovna
Pilsner Urquell tanksör a budapesti Ankert-ben

Tökéletes csapolás világszerte

Ahhoz, hogy a világ bármely pontján ugyanazt az élményt nyújtsa a csapolt sör fontos, hogy a csaposok jól ismerjék a csapolás technikáját és fortélyait. A Pilsner Urquell hivatalos sörmesterei a világot járják, hogy a tanksörözők csaposainak átadják tudásukat a cseh tradíciók alapján történő csapolási technikáról. Eszerint a sört hűtött, öblített pohárba töltik gondosan odafigyelve minden mozzanatra, hogy a sör a lehető legtökéletesebb formában kerüljön a fogyasztók elé. Háromféle tradicionális csapolási technika létezik, amelyek meglepően különböző ízélményeket eredményeznek. Ahogy Robert Lobovsky sörmester, az itthoni csaposok képzésért felelős szakember, fogalmaz:

A tökéletes csapolt sör sok türelmet, precizitást és nem utolsó sorban elhivatottságot kíván. A csapos kezében olyan képesség van, amellyel a sör ízét képes a te ízlésednek megfelelően alakítani.

Hladlinka csapolási módnál a 45 fokos szögben megdöntött korsó alján habot képeznek a mesterek, majd ez alá töltik be a sört. A főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztott Mliko technikával a csapot csak kicsit nyitják meg, és így krémes habot képeznek a sörből. Azoknak, akik a nap folyamán többször, de kevesebb mennyiségben szeretnék élvezni az eredeti pilseni frissítő ízét, e kettő közötti típust, a Šnyt-et ajánlják a csapolómesterek.

Pilsner Urquell Tankovna
Boldog, akinek jut

Pilsner Urquell minőség program

2017. július 20-án Pilsner Urquell nagykövet avató bulit tartottak az Anker’t-ben. A kiváló tanksöréről is ismert helyen megismerkedhettünk Polgár Istvánnal és Wendler Kristóffal, a Pilsner Urquell magyar nagyköveteivel, akik hosszútávon gazdagítják Magyarország sörkultúráját azzal, hogy továbbadják itthon a Plzeňben tanultakat.

Szabados Gábor, a Pilsner Urquell márkamenedzsere elmondta:

A minőség program lényege, hogy megtaláljuk azokat a vendéglátó egységeket Magyarországon, akik nyitottak a cseh sörtradíciók megismerésére, szeretnének hozzájárulni a magyar sörkultúra fejlődéséhez illetve elkötelezettek a Pilsner Urquell márka iránt. Mi, a két nagykövet segítségével minden lehetőséget megadunk ezeknek a helyeknek a fejlődésre. Átadjuk nekik a Plzeňi elméleti és gyakorlati tudást is, melynek köszönhetően a fogyasztó a lehető legmagasabb minőségű Pilsnert ihatja a korsójából. A magyarországi minőség programba 100 vendéglátóhely került be.

Wendler Kristóf, miközben kicsapolt egy šyntet a Pilsner Urquell Tankovna minőségének ellenőrzéséhez, hozzátette:

Arra törekszünk, hogy minél több partnerünk magáévá tegye a Pilsner Urquell hitvallását, miszerint ’A sörfőző mester megfőzi a sört, a csapos pedig elkészíti.’ A minőség program keretében felkeressük a kiválasztott helyeket és megosztjuk azokat az információkat és elvárásokat a csaposokkal, melyekkel biztosítani tudjuk, hogy a fogyasztó mindig különleges ízélményhez jusson egy korsó Pilsner Urquell elfogyasztásával. A folyamatos odafigyelés mellett kiemelten fontos az új tank megnyitásakor a sör ellenőrzése, továbbá a hagyományos csapoló berendezések esetében a megfelelő nyomás beállítása, hiszen ez is befolyásolja a sör minőségét és a csapoló rendszer élettartamát.

Habbal vagy hab nélkül?

Az este folyamán előkerült a habbal vagy hab nélkül kérdése is. Polgár István miközben bemutatta a tradicionális csapolási módokat, azt mesélte:

Több történtet is hallottunk azzal kapcsolatban, hogy Csehországban a fogyasztó visszaküldi a sörét, ha nincs rajta elég hab, hiszen tisztában vannak azzal, hogy annak kiemelt szerepe van a sör szénsavasságának megőrzésében a Na Dvakrát (Ropogós) csapolás esetében. A társasági összejövetelek kedvelt csapolási módja Hladinka (Sima), amely egy simább és kevésbé szénsavas sört eredményez, egy korsó Mliko (Tej), azaz nedves hab meglepően édes íz élményt kínál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon is egyelőre a leggyakoribb nemzetközi csapolás, a Na Dvakrát a legnépszerűbb, de bízunk benne, hogy a fogyasztók egyre bátrabban fogják kérni a további cseh csapolási módokat, amelyeket az Anker’t-ben és az Ankerben is kipróbálhatnak.

Érdekes volt hallgatni, hogy a Pilner Urquell csapok miben különböznek a hagyományos csapoktól, és hogy pont ez a tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a hab alá lehessen vele csapolni a sört, óvón védve az oxidációtól, illetve hogy mennyire fontos a behűtött üvegkorsó. Jó volt beállni a pult mögé, és kipróbálni a gyakorlatban, amit nem sokkal azelőtt megmutattak. Az újságírók / bloggerek spontán csapolóversenyét Knap Gábor nyerte a beerporn.hu főszerkesztője, jutalma egy Pilsner Urguell Biblia, hogy váljon egészségére.

Pilsner Urquell frissességének 10 aranyszabálya

  1. Szállítsd és kezeld nagy odafigyeléssel
  2. Tartsd hidegen
  3. Szervírozd frissen
  4. Tartsd sötétben
  5. Ne hagyd, hogy beszennyeződjön
  6. Használd a helyes CO2 keveréket és nyomást
  7. Legyen megfelelő a csővezeték
  8. A bontott hordó szavatossági ideje mindig eltér a bontatlan szavatossági idejétől
  9. Tartsd tisztán
  10. A korsó az utolsó lépés a frissesség felé

Pilsner Urquell tanksör a Szimplában

2018. december 6-tól egyenesen Pilsenből érkezik a legismertebb budapesti romkocsmába a Pilsner Urquell tanksöre.

A tradicionális sörkészítés szerethetőségét talán a tanksör tudja legközelebb hozni az emberekhez, amit a ma már kulthelynek számító Szimpla emel igazán magas szintre. A Szimpla és a tankos Pilsner Urquell találkozása nem véletlen, hiszen mindketten új fejezetet nyitottak a maguk területén. A világhírű, aranyló színű és friss, komlós illatú pilseni a legnépszerűbb sörfajta a világon, a globális sörfogyasztás több mint kétharmadát ez a típus adja. A Szimpla pedig a budapesti romkocsma-kultúra éllovasa, ami egészen új színt hozott a főváros életébe, és tulajdonképpen mozgalmat indított el 2002-es megalakulása óta azzal, hogy másokat is hasonló helyek nyitására inspirált eredetiségével és a magas minőség iránti elkötelezettségével. Ma már a külföldiek is Budapest egyik jellegzetességének tartják a romkocsmákat, a Szimpla pedig a harmadik legjobb bár lett 2011-ben a Lonely Planet nemzetközi listáján. A Szimpla évente közel egymillió látogatót fogad és 200 koncertnek, kiállításnak és filmfesztiválnak ad otthont.

Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa elmondta:

Csak úgy, mint a Pilsner Urquell, a Szimpla is jóval többként indult egy puszta marketingötletnél. Hiszem, hogy a vendégeink értékelni fogják egyrészt a szaktudást, ami a Pilsner Urquell-ben testet ölt, másrészt pedig annak érdekes és autentikus örökségét. És emellett úgy véljük, hogy nagyon fogják szeretni az ízét is!

Ergo ha bárki Budapesten kipróbálná, milyen a Pilsner Urquell tanksör mámorító íze, az Anker’t mellett már a Szimpla Kertben is tehet egy próbát!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség