2017. június 24-én a 18:00 órakor kezdődő RTL Klub Híradóban Morva Anna nevével fémjelezve egy frappáns riport került bemutatásra az év első hőhullámáról. A 2 perc 23 másodperces videós anyag az utca emberét szólította meg, így a hirtelen jött meleg elleni védekezésről meséltek a balatonföldvári strandolók, a röszkei határátkelők, és egy budapesti park árnyas fái alatt fehér atlétában pihenő úr. Utóbbi egy névtelen hős – stílusa szép, technikája kiforrott -, sajátos elveket vallott:

A hőség ellen kétféleképpen lehet védekezni. Van az észszerű védekezés, amikor az ember UV-szemüveget hord, meg szalmakalapot, meg van az, amit én szoktam csinálni, hogy megiszok három liter sört. Tüskével.

Bár a bácsival való interjú részlet egyfajta mondanivalót összekötő ellenpéldaként került be a végső anyagba, miszerint tömény szeszt egyáltalán nem javasolt ilyenkor inni, szavai a legendáriumba már önálló, progresszív tételként vonulnak be.

Emberkísérlet

Miként a mémesedéshez vezető út csupa jóindulattal van kikövezve, így az indexes újságírók “feldolgozás” videója is nagyot szólt, sokat hozzátéve a téma aktualitásához:

A kísérlet sikerült, az ellentézis bizonyított, a 3 liter sör tüskével módszer nem való mindenkinek. A tudományos megközelítés, miszerint kánikulában fogyasszunk sok folyadékot, leginkább alkohol nélkül javallott.