Gyakran érzem azt, hogy a sörökhöz mindenki ért, aki ivott már legalább százfélét, és különbséget tud tenni egy láger és egy IPA között. Pedig ez nehéz műfaj. Komoly elméleti tudást kell mögé rakni, és persze folyamatosan kóstolni és kóstolni.

Sörszakértő leszek

Hol jön el az a pont, amikor el kezdi valaki osztani az észt, és előjönnek az olyan kifejezések, mint kisüzemi, kraft, ballingfok, kukoricagríz, malátázatlan árpa, aromakomló, felsőerjesztés, szűrés, pasztőrözés, enzim, vékony, testerős, komlóhangsúlyos, kilóg belőle az alkohol, barel, ízhiba és társai? Mindezt videóban. Kamera előtt felszisszentve a sört, azonnali benyomásokkal. És aztán a véleményét bátran vállalja, azt is leszarva, ha hülyeséget mond, vagy ha megbántja vele a sörfőzőt. Néha én szégyellem magam.

Vagy ott vannak azok, akik valóban értik dolguk, viszont roppant unalmasak. Hiába mondanak jókat és okosakat, ha eret vágni lenne kedvem közben. Annyira száraz az előadásuk, mint teljes diák pályafutásom alatt a legutálatosabb tananyag.

Bár szeretem a sört, valamelyest értem is, azért örülök, hogy én a kocsmákat néztem ki sok évvel ezelőtt magamnak, mint a kritikáim alapja. Ugye ebből lett anno a Kocsmablog, és éri virágkorát a Mutass egy kocsmát! facebook csoport, közben mégis csodálva nézem, ha valaki a önjelölt megmondóként a nehezebb utat választja, és sörökről posztol/blogol/vlogol.

Sörteszt videócsatornák

Az általam ismert, magukat sörszakértőként (is) meghatározó, sörteszteket végző Youtube videócsatornák a következők – az első nyilvános videó publikálását alapul véve a sorrend meghatározásakor:

Sörda

Na, de azt kell mondjam, ennek a műfajnak 2021. január 20-án született meg az igazi királya – és azóta nyugdíjba is ment. Tévedés ne essék, ez nem a fentebb felsoroltak egyike, mert a csávó önálló kategória, Furklis Elemér, a Sörda atyja. Aki pedig nem tudja, kiről van szó, most azonnal pótolja a hiányosságát tízrészes videosorozatának első epizódjával, mert bár voltak utána is még bőven jó pillanatok, ez a videó az ETALON.

Mai napig emlékszem a döbbenetre, amit okozott. Abban a pillanatban nem tudtam eldönteni, hogy ez vicc vagy komoly. Hisz viccnek durva. Galla Miklós-szerű kiállással ez vagy totál abszurd, vagy a srác a kamera előtt tényleg elhiszi, hogy elképesztő előadásmódjával ő majd színt visz ebbe az amúgy nagyon kevéssé szórakoztató műfajba, vagy egész egyszerűen ő csak ilyen. Mert ilyen emberek is vannak.

Nem lövöm le a poént. Mindenki döntse el maga, mit gondol. Csupán itt hagyom zárszóként a stock fotós, szintetizátor szólós intro szövegét, mint ars poetica, hogy írott formában is megmaradjon:

Világos vagy barna, keserű vagy édes, mindegy milyen fajta, úgyis az a vége, hogy megiszom és értékelem a sört.

Sörda sörteszt
Sörda sörteszt

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség