Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után az osztrákok 1849. október 6-án Aradon kivégeztek 13 magyar honvédtisztet, majd a kivégzést elrendelő Haynau és más magas rangú tisztek sörrel koccintottak a vérengzés örömére. A legenda szerint magyarok ekkor megfogadták: 150 évig nem koccintanak sörrel.

Bár a sörrel nem koccintás legendája a hosszú évek alatt a magyar folklór részévé vált, a történészek szerint ez a következők miatt nem lehetséges:

  • Haynau merev katonaember volt, aki egy kivégzésen aligha koccintott, ráadásul nem is kedvelte a sört, szívesebben fogyasztott pezsgőt vagy bort.
  • Az akkori osztrák szokás szerint sörrel nem koccintottak, csak az asztalhoz ütötték a korsóikat.
  • Győzelmeket rendszerint az elegánsnak számító pezsgővel ünnepelték az osztrákok.
  • A kérdéses időszakban alig néhány sörgyár működött Magyarországon, és mert a söröket akkor még nem pasztörizálták, hosszútávú szállítása nem volt megoldott, könnyen megromlott volna.

Sokkal valószínűbb, hogy a szabadságharc leverése után a passzív ellenállás részeként alakult ki ez a szokás, hogy a sört kedvelő magyarok az osztrákoktól így is megkülönböztessék magukat. Mások a bortermelők lobbiját sejtik a dologban, akik így akarták elérni, hogy több bor és kevesebb sör fogyjon a honi kocsmákban.

koccintás sörrel

És hogy miért épp 150 év lett a tilalom időtartalma? Talán azért, mert a törökök is addig tartották megszállva az országot…


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség