Plzeň városát 1295-ben alapították és a király a helyi 260 családnak egyaránt sörfőzési jogot adott. Évszázadokig főzték így a sört, változó minőségben, mígnem 1838-ban néhány elkötelezett lelkes sörfőző megelégelte ezt, és 36 hordó ihatatlan sört kiöntött a város főterén. Ekkor fogtak össze és alapították meg a „Polgárok Plzeň-i Sörfőzdéjét”. 4 évvel később született meg az első, klasszikus pilseni sör.

1842-ben Josef Groll, a pilzeni sörgyár bajor sörfőző mestere megalkotta a világ első aranyló „pilzeni” lágerét, ezzel örökre átírva a sör történelmét. A szülőföldjén már kipróbált alsóerjesztésű láger főzési technológiával kombinálta a cseh város környékének legjobb nyersanyagait: a moraviai kétsoros, sima héjú árpát, a helyben termesztett Žatec (német nevén Saaz) komlót, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó artézi vizet.

A pilseni volt a világ első, átlátszó, arany színben pompázó, tükrös tisztaságú söre. A pilseni típusú sör bevezetésével egy új stílus és kategória jött létre, és egy új szakasz köszöntött be a sörgyártás életébe. A Pilsner Urquell, a mai lágersörök atyja, 1872-ben lett divatos Berlinben, így lett előbb a németek, majd Európa egyik legkedveltebb söre, végül szerte a világon az egyik leghíresebb cseh ital. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, a tartós habkorona, és természetesen, hogy jellegzetes íze egyértelműen felismerhető.

Jozef Groll
Jozef Groll – kép forrása: barrique-zeder.de

A világ első pilsnere eredeti eljárással készítve

A Pilsner Urquellt 1842 óta készítik változatlan recept alapján ugyanabban a sörgyárban. A mai napig ragaszkodnak a hagyományos eljárásokhoz, mint a sör háromcefrés dekokciója. Ez annyit tesz, hogy a főzési folyamat során háromszor melegítik fel a sörcefre egy részét – egy csövön kivezetik, felforralják, majd visszavezetik -, ilyenkor a cukrok enyhén karamellizálódnak, sötétebb színt és édeskésebb, teltebb ízt adva a készülő sörnek, melyre a komlókeserű nagyon kellemes kontrasztos ízt ad.

Pilsner Urquell sögyár
Pilsner Urquell sögyár – kép forrása: facebook.com/PilsnerUrquellHungary

Ízőrző habkorona

A habkorona épp annyira fontos a tökéletes Pilsner Urquell ízélményhez, mint maga a sör. Megfelelően kitöltve, a malátától édeskés, nedves hab tökéletesen kiegyensúlyozza a sör kesernyés ízét. A hab elengedhetetlen kelléke a Pilsner Urquell ízvilágának.

A hab akár egy fedő, megóvja a sör frissességét. A tökéletes ízélményhez legalább három ujjnyi habkoronát tölts a Pilsner Urquellre, így a sör tovább megőrzi frissességét és jellegzetes karakterét.

tökéletes sörhab otthon
tökéletes sörhab otthon

Tradicionális csapolási módok

A cseheknél úgy tartják, hogy a sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló-mester pedig elkészíti a sört. A Pilsner Urquell csapolása igazi művészet és nagy szakértelem kell hozzá.

A csehek alapvetően háromféleképpen isszák a Pilsner Urquellt:

 • A Na Dvakrát (Ropogós) csapolás tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel a sör lassabb fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, például ha étkezések mellé választjuk. Az erős szénsavasság frissítően hat az intenzív vagy fűszeres ételek mellett. Ilyenkor az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják a végén.
 • A Hladinka (Selymes) csapolás a Pilsner Urquell csapolásának tradicionális cseh módja. Ilyenkor a csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd az alá érkezik az aranyló sör. Ezt a technikát a társasági összejövetelekkor, vagy az étkezések előtt használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez.
 • A Mliko (Tej) egy teljes korsó nedves hab meglepően édes ízzel. A Mliko csapolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor, desszertekhez vagy a nap végén szokták alkalmazni.
csapolt Pilsner Urquell
csapolt Pilsner Urquell a budapesti Anker-ben

5 Pilsner Urquell történet

Teve a címerben

Talán te is észrevetted már a tevét Plzeň városának és így később a Pilsner Urquell-nek a címerében, és elgondolkodtál hogyan került oda. A huszita háborúk idejében találjuk a választ. A tevét a város védelmezése során szerezték meg a várost védők a támadóktól, hogy ezzel is borsot törjenek az orruk alá. Ezt követően engedélyezte Zsigmond császár, hogy az ezüst agár mellé felkerülhessen a címerbe a teve is, jelképezvén a városlakóknak a császárhoz, cseh királyhoz és az egyházhoz való hűségét.

Groll elrejtett első réz tartálya

A második világháború során a réz nagyon értékes volt, ezért sok sörfőzdét szétszereltek és elvitték a rézüstöket. A sörfőzők Plzeňben nem engedték, hogy ez történjen Josef Groll első réz tartályával, ezért elrejtették, hogy senki ne találja meg. A sörgyárban a mai napig nem tudják hogyan és hol vészelhette át az üst a háborút, de rendkívül hálásak érte elődeiknek és ma megtekinthető a sörgyártúra során.

Pinkas Rémálom Futása

Jakub Pinkas miután 1842-ben megkóstolta a Plzeňben készült sört annyira ízlett neki és a barátainak, hogy csak azt akarta inni, így megalapította az U Pinkasut, az egyik első pubot, ahol Prágában Pilsner Urquell-t csapoltak. Mr Pinkas azonban aggódott, hogy a pub vendégei nem kapják meg elég gyorsan a sörüket, amelyet a hideg pincében csapoltak. Ezért a pincéreknek mindig futva kellett megtenni a pincéből felvezető 45 lépcsőfokot a sörös poharakkal. Ma már nem a pincéből kell felhordani a söröket, de évente egyszer megünneplik a régi hagyományt az U Pinkasuban Pinkas Rémálom Futásával, amelynek során a versenyzőknek 10 pohár sört kell felhozniuk a pincéből a lehető leggyorsabban a legkevesebb sör kilöttyentésével.

Aranyszabály koccintáshoz

Tudtad, hogy a cseheknél is az egyik legfontosabb szabály koccintáskor, hogy egymás szemébe kell nézni? Nincs szükség szúrós tekintetre, egy egyszerű  összenézés a közös sörélmény elismerése. Emellett fontos az is, hogy nem keresztezhetik egymást a karok koccintáskor és mielőtt belekortyolunk a sörünkbe az asztallaphoz kell érinteni a korsót, hogy elkerüljük a balszerencsét.

Tökéletes ételkombinációk

A gazdag aranyló színű, frissen komlós illatú sör nem kell, hogy magában csússzon le. Egész évben különféle ételeket párosíthatsz egy pohár Pilsner Urquell mellé, így a karácsonyi időszaknak is megvannak a hagyományos fogásai. Az ünnepi menüből nem maradhat ki a sült ponty, amely a levesek, saláták és desszertek mellett a Csehországban fő fogás a karácsonyi vacsorán. Akár szerencsét is próbálhatsz, hiszen a babona szerint, ha karácsonykor két pontypikkelyt teszel a pénztárcádba, akkor mindig elég pénzed lesz a következő évben.

az eredeti Pilsner Urquell
az eredeti Pilsner Urquell

Jellemzők – Pilsner Urquell

A harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását, ma is ugyanaz, 1842 óta. Az íz, „amilyennek a sört eredetileg szánták”, ma ugyanúgy védjegye a világos sörök, azaz a pilseni típus megteremtőjének, mint az aranyló szín.

 • Típus: Lager (alsóerjesztésű)
 • Kiszerelés: doboz (330 ml, 500 ml), palack (330 ml, 500 ml)
 • Összetétel: víz, árpamaláta, árpa, komló
 • Alkoholtartalom (ABV): 4,4%
 • Keserűség (IBU): 40
 • Szín (SRM / EBC): N/A
 • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
 • Származási hely: Csehország (Plzen)
 • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség