Mondjuk durva lenne, ha személyesen álltam volna bele a kérdéskörbe, hisz nem fizettek érte, és nem kényszerített erre senki. Viszont egyre gyakrabban látom magam körül az igényt, és a szemekben a bizonytalanságot, ergo összeszedtem az alkoholmentes sör témakörben mindent, amit tudni érdemes.

Az a fránya alkohol

A klasszikus sörök tele vannak vitaminnal, értékes ásványi- és tápanyaggal, és magas víztartalmuk miatt folyadékpótlásra is alkalmasak. És az alkohol? Ez a része az erős rizikófaktor, ami okot adhat másnap a fejfájásra, és mértéktelen fogyasztása számos betegség kialakulásához vezet.

A hagyományos sörök készítése malátázással indul, amelynek során az árpa-, búza- vagy egyéb gabonaféléket áztatnak és csíráztatnak. Ezt követi a cefrézés, amikor a malátaőrleményhez vizet kevernek, majd a komló hozzáadásának fázisa. A következő lépés a több napon át zajló erjesztés: az élesztő hatására a cukor széndioxiddá és etilalkohollá bomlik, azaz ilyenkor képződik az ital alkoholtartalma.

alkoholmentes sörök
alkoholmentes sörök – fotó: www.gizmodo.com

Hogy készül az alkoholmentes sör?

Az alkoholmentes sör előállításának egyik módszere, ha az erjesztést már az imént vázolt folyamat elején megszakítják, vagyis ettől lesz az íze édeskésebb. Ez a legelterjedtebb gyártástechnológia, ugyanis nem igényel többletberuházást, és a végtermék viszonylag gyorsan elkészül. A másik eljárást ritkábban alkalmazzák, ilyenkor az erjesztés után vonják ki a sörből az alkoholt desztillációval vagy membránszűréssel. Ez egy költségesebb módszer, hiszen kiegészítő technológiát igényel, ellenben az így készült alkoholmentes sör íze jobban hasonlít az alkoholos söréhez.

alkoholmentes sörök
alkoholmentes sörök – fotó: premiumnearbeer.com

Be lehet tőle rúgni?

Ha alkoholmentes sör kerülnek a kosarunkba, a csomagoláson gyakran látni, hogy alkoholtartalma max. 0,5%. Mi gyakran vicceltünk azzal, hogy ez a kihívás, próbáljunk meg ettől berúgni, s bár soha nem futottunk neki, az ok, amiért ez az érték a csomagoláson szerepelhet, hogy a hazai szabályozás szerint minden termék alkoholmentesnek minősül, melynek alkoholtartalma legfeljebb 0,5 százalék. Ez a mennyiség annyira csekély, hogy természetes körülmények között ebből képtelenség tudatra vagy egészségre ártalmas mértékben fogyasztani. Ilyen előírással a legtöbb európai ország él, a kivételek meg mind magasabb százaléknál húzzák meg a határt. Mivel az alkohol az erjedés mellékterméke, az alkoholmentes sörhöz hasonló mennyiség egyéb árucikkekben is megtalálható, ilyen lehet például a kefir.

Sokszínű mezőny

Alkoholmentes sörökből egy-egy bolt polcain egészen szerény a választék, a 0%-os radlerekkel meg nem is foglalkoztam. Az idők folyamán egy csomó márka megszűnt, egy része Magyarországon szimplán nem kapható, és a hazai kisüzemiek ebben a műfajban meg épp csak kísérleteznek. Az interneten fellelhető honi tesztek véleményeit próbáltam lefordítani pontokra:

Húgárdenblog (2007), Malackaraj (2011), Dívány (2012), Táfelspicc (2014), Baksa Janek (2014), Sörbúvár (2010, 2011, 2015), sörfigyelő (2013, 2014, 2015), vezess.hu (2015) – és ebből készíteni egy táblázatot.

SörmárkaHúgárdenMalackarajDíványTáfelspiccJanekSörbúvárSörfigyelőVezess
Arany Ászok2
Becks NA3
Buckler13233
Budweiser NA3
Bitburger Drive5
Clausthaler13
Coors1
Dreher 24542443
Edelweiss NA3
Erdinger Weiss NA434554
Giebelhof1
Gösser NA2221
Holsten NA23
Kaliber4
Karlskrone (Aldi)3
O’doul’s1
Rastinger3
Rizmajer Rizotto4
San Miquel124
Schlossgold1
Sharp’s3
Soproni Max34
Soproni Szűz424
St. Pauli N.A.5
Stella Artois NA33422
Szalon2
Tesco33
Union1211
Valentins Weiss NA33
Van Pur1

Ami egyértelműen látszik, hogy az Erdinger Weiss teljes egyetértésben veri a mezőnyt, meg nem erősített hírek szerint jó néhány német termék és a Rizmajer Rizotto egészen jó lehet, a külföldi teszteken élenjáró Clausthaler nálunk alul szerepelt, a legtöbb helyen kapható magyar nagyüzemi közül a Dreher 24 egy leheletnyivel jobb a Soproni aktuális termékénél, de Borsodi pólót egy versenybe sem neveztek. Nektek milyen tapasztalataitok vannak alkoholmentes sör ügyileg?