Mivel a 2014-es DreherFeszten osztatlan volt a sikere az erre az alkalomra kis tételben lefőzött 4 sörkülönlegességből a Dreher Hidegkomlósnak, a Dreher Sörgyárak idén beruházott egy úgynevezett komlóágyúra, amelyet nemrég telepítettek a gyárban. Az első hordók egyenesen az V. Jubileumi Sörfesztiválra érkeztek.

Az első Hidegkomlóst szállító teherautók 2015. június 15-én hagyták el a sörgyárat. A cég várakozása szerint a Dreher Hidegkomlós megnyeri azokat a különlegesebb ízre vágyó fogyasztókat is, akik szívesen próbálják ki az újdonságokat, ugyanakkor ragaszkodnak a jól ismert márkához.

A hidegkomlós technológia

Gyártásához egyedi fejlesztésű berendezést használnak, ún. komlóágyút – az alakjáról kapta a nevét -, melyben speciális komlókészítményt és a kész Dreher Classic sört hidegen cirkuláltatják. Ekkor a különleges komlóból kioldódnak az íz- és illatanyagok – ettől kapja a sör a különleges ízvilágát. A Dreher Hidegkomlós készítése során három különböző komlót használnak: kettőt a sörfőzés klasszikus lépésénél, vagyis a komlóforralásnál, a harmadikat pedig a speciális berendezésben, a komlóágyúban. A gyártási folyamat a klasszikus módon folytatódik, illetve zárul: a szűrés után a terméket palackba, dobozba és hordóba fejtik.

komlóágyú a Drehernél
komlóágyú a Drehernél

A Hidegkomlós ízvilága

Specialitása az extra komlós aroma, hisz a hidegkomlózásos technológia során a sörhöz egy speciális komlót adnak, és ez tovább gazdagítja a Dreher ízét. Az extra komló testesebb ízhatást eredményez, amely ugyanakkor nem tolakodó. A kapott sör szervesen ötvözi a láger sörök letisztult ízét a kézműves sörök egyedi, bonyolultabb ízvilágával. A receptúra összeállítását gondos tervezés és tesztelés előzte meg: így találták meg a tökéletes ízharmóniát. A Dreher sörökre jellemző kellemesen karakteres ízt az új komló is gazdagítja. Illatában és ízében egyértelműen dominál az aroma komló, amely citrusos, enyhén gyantás, zöld növényekre emlékeztető, frissítő hatást kölcsönöz a sörnek.

Kényszerű receptmódosítás

2016. áprilisáig a Dreher Hidegkomlós közel 200 helyen volt elérhető tavaly csapon. A Dreher Specialitások közül ez fogyott a legjobban. Bár szokták mondani, hogy bevált recepten ne változtass, itt muszáj volt, így az eddig használt Citra helyett 2016-ban Calypso komlóval készült az új Hidegkomlós. A komlóváltás egyszerre volt szükséges és célszerű, egyrészről innovatív nagyvállalatként rengeteg komlót ki lehet próbálni és új ízekkel kísérletezni, másrészről a Citra komlóból keletkezett piaci hiány nem kedvez a nagyüzemi gyártásnak, pedig itt aztán tényleg garantálni kell az állandó minőséget és a termék folyamatos elérhetőségét. A Calypso komló egész más karakterekkel rendelkezik, mint a kezdetben használt Citra. Bár almás, körtés, trópusi gyümölcsös ízvilága a Drehernek Classicnak most is egy különleges ízt ad, de ez közel sem annyira karakteres – citrusos, enyhén gyantás, zöld növényekre emlékeztető, frissítő -, mint a népszerű elődé.

Formabontó megjelenés

Azonban nem csak a komló új, hanem a csomagolás is. Az új arculat a klasszikus Dreheren kívül minden terméket érint, a megjelenés modernebb, fiatalosabb és informatívabb! A megújult csomagolás pontos információt ad a sör jellegzetes alapanyagairól, plusz egy tízes skálán ábrázolva feltűnik három ízjegy: az illatintenzitás, az ízintenzitás és a komlókeserűség. Ezek alapján aztán bárki eldöntheti, hogy melyik sört szeretné fogyasztani, hiszen az ízjegyek segítségével meghatározhatja, hogy az adott sör a szájízének mennyire megfelelő. A megújult külső azon törekvést is tükrözi, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit isznak, és el tudják dönteni milyen stílusú söröket kedvelnek igazán. Az ízjegyek mellett a Hidegkomlós csomagolásra az is rákerült, hogy milyen komló hozzáadásával készült, ergo könnyen lehet, hogy a név marad, de a jövőben ez a plusz összetevő, és vele a stílus megint változik.

Dreher Hidegkomlós
Dreher Hidegkomlós – felfedezőknek szól

Jellemzők – Dreher Hidegkomlós

Speciális hidegkomlózás technikával gyártott kiemelkedően komlós sör, mely szervesen ötvözi a láger sörök letisztult jellegét egy egyedi, bonyolultabb ízvilággal. Illatában és ízében egyértelműen dominál az aroma komló, amely citrusos, enyhén gyantás és zöld növényekre emlékeztet, így frissítő hatást kölcsönöz a sörnek. Az extra komló nem csak megnövekedett keserű érzetet, de testesebb ízhatást is eredményez, amely ugyanakkor nem tolakodó.

  • Típus: Lager (alsóerjesztésű)
  • Kiszerelés: doboz (500 ml), palack (500 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,5%
  • Keserűség (IBU): 20
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Magyarország (Budapest)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Gyártó adatlap – Dreher Sörgyárak


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség