A Bombay gin története 1761-ben kezdődött, amikor megszületett a Bombay Original. Ekkor még csak 8 összetevőből állt a már akkor is különlegesnek számító Bombay gin, a malagétabors és jávai bors csak később került az italba. Az üvege is más volt, a Bombay gin jellegzetes emblémái, a zafír és Viktória királynő arcképe csak az 1950-es években került az üvegre. A szóban forgó zafír egy híres drágakő, a Star of Bombay Sapphire, mely csodálatos kék színben pompázik. A 182 karátos ékkövet egykoriban Mary Pickford – a némafilmek sztárja – kapta férjétől ajándékba.

A Bombay Sapphire gin végleges ízvilágát és a már védjegyének számító kék üvegét 1987-ben kapta. Ekkor került bele a ginbe a kétfajta bors, ami a Bombay Sapphire ginnek más ginektől különböző különleges ízvilágát adja. A ragyogó kék palackot a zafír kő ihlette, annak pompáját és eleganciáját adja vissza a Bombay Sapphire üveg színe és formája. Az üvegen Viktória királynő látható, oldalán pedig a 10 egzotikus növény neve és rajza szerepel.

Bombay Sapphire, a ginek ékköve

A Bombay Sapphire gint semmihez sem fogható lágyság jellemzi, ami a 10 összetevő kivételes harmóniáján alapul. A citromhéj, a nősziromgyökér, a cassia-kéreg, a borókabogyó, a koriandermag, az angyalgyökér, a mandula, az édes gyökér, a jávai bors és a malagétabors mind különleges eljárással kerül az italba. A növényeket nem közvetlenül főzik bele a gabonapárlatba, hanem a már teljesen tiszta gőzt eresztik át egy, a növényeket tartalmazó perforált rézkosáron. Ezzel az eljárással a világ különböző tájairól származó egzotikus növények aromái valódi tisztaságukban érvényesülnek az italban, minden más gintől eltérő módon. A Bombay Sapphire és új társa az egyedülállóan magas minőségű Star of Bombay magában is különleges élvezetet nyújt, mindezek mellett ráadásul tökéletes koktél alap, köszönhetően a gin kivételes harmóniájának és egyensúlyának.

Jellemzők – Bombay Sapphire

  • Típus: London Dry Gin
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: gabonaszesz, kezelt víz, 10 fűszer elegye (citromhéj, nősziromgyökér, cassia-kéreg, borókabogyó, koriandermag, angyalgyökér, mandula, édes gyökér, jávai bors, malagétabors)
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Egyesült Királyság (London)
Bombay Sapphire London Dry Gin
Bombay Sapphire London Dry Gin

Star of Bombay, a ginek királynője

A világ első különlegesen magas minőségű London Dry Gin-je 2016-ban jelent meg Magyarországon. A Star of Bombayt két elem emeli minden más gin fölé: az ital egyedülállóan finom és lassú párolása és a plusz hozzávalók. A speciális lassú párolásnak és a single fold eljárásnak köszönhetően sokkal lágyabb, finomabb ízvilágot képvisel, mint társai. A Bombay Sapphire esetében használt tíz növény további két hozzávalóval egészül ki, ezek a bergamot, mely kellemesen citromos, finom, enyhén virágos illattal rendelkezik, és az ambrette, amelynek édes, erőteljes illatú magjai vannak.

Jellemzők – Star of Bombay

  • Típus: London Dry Gin
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: gabonaszesz, kezelt víz, 12 fűszer elegye (citromhéj, nősziromgyökér, cassia-kéreg, borókabogyó, koriandermag, angyalgyökér, mandula, édes gyökér, jávai bors, malagétabors, bergamot, ambrette)
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Egyesült Királyság (London)
Star of Bombay
Star of Bombay

Bombay gin alapú koktélok

2016. július 12-én a budapesti Mazel Tov étterem és bár adta a helyszínét egy sajtótájékoztatónak, ahol a Bombay Gin forgalmazójának felkérésére Dobó Kata színésznő és újabban rendező, illetve a The Kolin zenekar frontembere, Linczényi Márk állt be a pult mögé, hogy különleges Bombay koktélokat készítsenek. Az első koktélokat profi bármixerek keverték, majd őket követték a sztárvendégek, bár a rutin náluk hiányzott, azt pótolta a lelkesedés, és az alábbi receptek alapján végül minden ital gazdára lelt.

Bombay Collins

Hozzávalók:

  • 5 cl Bombay Sapphire
  • fél citrom leve
  • 1 dl szóda
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 cikk citrom a díszítéshez

Elkészítés: A citromlevet és a cukrot addig keverjük a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután feltöltjük a poharat jéggel, rátöltjük a Bombay Sapphire gint, és felöntjük az egészet szódával.

Bombay Collins
Bombay Collins

50/50 Martini

Hozzávalók:

  • 3 cl Star of Bombay
  • 3 cl Martini extra dry
  • 2 dash Orange bitter
  • 1 narancs peel a díszítéshez

Elkészítés: A koktélospohárba tegyünk jégkockákat, öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze és szűrjük le egy rocks pohárba, majd egy narancs peellel díszítsük.

50/50 Martin
50/50 Martin

Constellation

Hozzávalók:

  • 3 cl Star Of Bombay
  • 1,5 cl friss citromlé
  • 1,5 cl tea szirup
  • 1 bárkanál St Germain likőr
  • 6 cl Martini prosecco
  • Levendula a díszítéshez

Elkészítés: A ginen és proseccon kívül minden összetevőt jéggel összerázzuk a shakerben. Ezután pezsgőspohárba töltjük szűrőn keresztül. Végül rátöltjük a 3 cl Star of Bombay-t, és lassan rácsorgatjuk a 6 cl Proseccot.

Constellation
Constellation

Galaxy Espresso Negroni

Hozzávalók:

  • 2 cl Star of Bombay
  • 2 cl Martini rosso
  • 2 cl Campari
  • 1 cl frissen főzött kávé

Elkészítés: Az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárban addig keverjük, míg teljesen le nem hűlnek. Ezek után szűrőn keresztül lehűtött pohárban szervírozzuk. Narancskarikával és kávébabbal díszítjük.

Galaxy Espresso Negroni
Galaxy Espresso Negroni

Lavender Splash

Hozzávalók:

  • 4 cl Star of Bombay
  • 2 cl levendula szörp
  • 3 cl citromlé
  • Levendula a díszítéshez

Elkészítés: A shakerbe teszünk jeget, beletesszük a gint, a levendula szörpöt és a citromlét, és jó erősen összerázzuk a shakerben. Ezután az italt finom szűrőn keresztül gömb pohárba töltjük, majd szódával feltöltjük. Végezetül az italt szárított levendulával díszítjük.

Lavender Splash
Lavender Splash

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség