A Bombay gin története 1761-ben kezdődött, amikor megszületett a Bombay Original. Ekkor még csak 8 összetevőből állt a már akkor is különlegesnek számító Bombay gin, a malagétabors és jávai bors csak később került az italba. Az üvege is más volt, a Bombay gin jellegzetes emblémái, a zafír és Viktória királynő arcképe csak az 1950-es években került az üvegre. A szóban forgó zafír egy híres drágakő, a Star of Bombay Sapphire, mely csodálatos kék színben pompázik. A 182 karátos ékkövet egykoriban Mary Pickford – a némafilmek sztárja – kapta férjétől ajándékba.
A Bombay Sapphire gin végleges ízvilágát és a már védjegyének számító kék üvegét 1987-ben kapta. Ekkor került bele a ginbe a kétfajta bors, ami a Bombay Sapphire ginnek más ginektől különböző különleges ízvilágát adja. A ragyogó kék palackot a zafír kő ihlette, annak pompáját és eleganciáját adja vissza a Bombay Sapphire üveg színe és formája. Az üvegen Viktória királynő látható, oldalán pedig a 10 egzotikus növény neve és rajza szerepel.
Bombay Sapphire, a ginek ékköve
A Bombay Sapphire gint semmihez sem fogható lágyság jellemzi, ami a 10 összetevő kivételes harmóniáján alapul. A citromhéj, a nősziromgyökér, a cassia-kéreg, a borókabogyó, a koriandermag, az angyalgyökér, a mandula, az édes gyökér, a jávai bors és a malagétabors mind különleges eljárással kerül az italba. A növényeket nem közvetlenül főzik bele a gabonapárlatba, hanem a már teljesen tiszta gőzt eresztik át egy, a növényeket tartalmazó perforált rézkosáron. Ezzel az eljárással a világ különböző tájairól származó egzotikus növények aromái valódi tisztaságukban érvényesülnek az italban, minden más gintől eltérő módon. A Bombay Sapphire és új társa az egyedülállóan magas minőségű Star of Bombay magában is különleges élvezetet nyújt, mindezek mellett ráadásul tökéletes koktél alap, köszönhetően a gin kivételes harmóniájának és egyensúlyának.
Jellemzők – Bombay Sapphire
- Típus: London Dry Gin
- Kiszerelés: palack (700 ml)
- Összetevők: gabonaszesz, kezelt víz, 10 fűszer elegye (citromhéj, nősziromgyökér, cassia-kéreg, borókabogyó, koriandermag, angyalgyökér, mandula, édes gyökér, jávai bors, malagétabors)
- Alkoholtartalom: 40,0%
- Származási hely: Egyesült Királyság (London)
Star of Bombay, a ginek királynője
A világ első különlegesen magas minőségű London Dry Gin-je 2016-ban jelent meg Magyarországon. A Star of Bombayt két elem emeli minden más gin fölé: az ital egyedülállóan finom és lassú párolása és a plusz hozzávalók. A speciális lassú párolásnak és a single fold eljárásnak köszönhetően sokkal lágyabb, finomabb ízvilágot képvisel, mint társai. A Bombay Sapphire esetében használt tíz növény további két hozzávalóval egészül ki, ezek a bergamot, mely kellemesen citromos, finom, enyhén virágos illattal rendelkezik, és az ambrette, amelynek édes, erőteljes illatú magjai vannak.
Jellemzők – Star of Bombay
- Típus: London Dry Gin
- Kiszerelés: palack (700 ml)
- Összetevők: gabonaszesz, kezelt víz, 12 fűszer elegye (citromhéj, nősziromgyökér, cassia-kéreg, borókabogyó, koriandermag, angyalgyökér, mandula, édes gyökér, jávai bors, malagétabors, bergamot, ambrette)
- Alkoholtartalom: 40,0%
- Származási hely: Egyesült Királyság (London)
Bombay gin alapú koktélok
2016. július 12-én a budapesti Mazel Tov étterem és bár adta a helyszínét egy sajtótájékoztatónak, ahol a Bombay Gin forgalmazójának felkérésére Dobó Kata színésznő és újabban rendező, illetve a The Kolin zenekar frontembere, Linczényi Márk állt be a pult mögé, hogy különleges Bombay koktélokat készítsenek. Az első koktélokat profi bármixerek keverték, majd őket követték a sztárvendégek, bár a rutin náluk hiányzott, azt pótolta a lelkesedés, és az alábbi receptek alapján végül minden ital gazdára lelt.
Bombay Collins
Hozzávalók:
- 5 cl Bombay Sapphire
- fél citrom leve
- 1 dl szóda
- 2 teáskanál cukor
- 1 cikk citrom a díszítéshez
Elkészítés: A citromlevet és a cukrot addig keverjük a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután feltöltjük a poharat jéggel, rátöltjük a Bombay Sapphire gint, és felöntjük az egészet szódával.
50/50 Martini
Hozzávalók:
- 3 cl Star of Bombay
- 3 cl Martini extra dry
- 2 dash Orange bitter
- 1 narancs peel a díszítéshez
Elkészítés: A koktélospohárba tegyünk jégkockákat, öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze és szűrjük le egy rocks pohárba, majd egy narancs peellel díszítsük.
Constellation
Hozzávalók:
- 3 cl Star Of Bombay
- 1,5 cl friss citromlé
- 1,5 cl tea szirup
- 1 bárkanál St Germain likőr
- 6 cl Martini prosecco
- Levendula a díszítéshez
Elkészítés: A ginen és proseccon kívül minden összetevőt jéggel összerázzuk a shakerben. Ezután pezsgőspohárba töltjük szűrőn keresztül. Végül rátöltjük a 3 cl Star of Bombay-t, és lassan rácsorgatjuk a 6 cl Proseccot.
Galaxy Espresso Negroni
Hozzávalók:
- 2 cl Star of Bombay
- 2 cl Martini rosso
- 2 cl Campari
- 1 cl frissen főzött kávé
Elkészítés: Az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárban addig keverjük, míg teljesen le nem hűlnek. Ezek után szűrőn keresztül lehűtött pohárban szervírozzuk. Narancskarikával és kávébabbal díszítjük.
Lavender Splash
Hozzávalók:
- 4 cl Star of Bombay
- 2 cl levendula szörp
- 3 cl citromlé
- Levendula a díszítéshez
Elkészítés: A shakerbe teszünk jeget, beletesszük a gint, a levendula szörpöt és a citromlét, és jó erősen összerázzuk a shakerben. Ezután az italt finom szűrőn keresztül gömb pohárba töltjük, majd szódával feltöltjük. Végezetül az italt szárított levendulával díszítjük.
Iszol te rendesen?