Komoly menetelésbe kezdett a gin az elmúlt években Nagy-Britaniában – amióta csak hozzá mertek nyúlni az eredeti ginrecepthez. A gineket megújító megközelítésnek az egyik úttörője volt 2006-ban maga a Bulldog gin is. Megálmodóját, Anshuman Vohrát annyira felbőszítette a vodka növekvő egyeduralma a szigetországban, hogy fejébe vette, visszahódítja a brit szíveket a ginnek – még akkor is, ha ehhez változtatni kell az eredeti, borókás, „fenyőízű” recepten.

Vohra nem is csinált titkot abból, hogy szembefordult a London Dry Gin hagyományaival, mi több ebből az ellenállásból teremtett egy olyan italt, ami felidézi ugyan a régi ízeket, de mégis más, mint a korábbiak. Ez a hozzáállás pedig jól rezonált az ezredforduló fiataljainak öntörvényűségére és büszkén vállalt függetlenségére, amitől a kockázatvállalás sem állt távol.

Merész, modern, inspiráló, kifinomult

Persze gin nem volt, nem is lesz boróka nélkül, ám az újraálmodott citrusos ízharmóniát a Bulldog 11 további fűszernővénnyel teremti meg. A boróka, az angyalgyökér, a koriander és a citrom adja meg az alapokat; az édesgyökér, a mandula, a nőszirom és a kasszia színesíti az italt, míg a végső csavart a levendula, a fehér mák, a lótuszlevél és a longán – más néven kínai sárkányszem – adja. Hogy a gin selymesen csússzon, az Európából, Afrikából és Ázsiából származó fűszerek a gabona negyedik lepárlása után kerülnek az italba.

Bulldog London Dry Gin
Bulldog London Dry Gin fekete pohárban

Vajda Márton, a Coca-Cola HBC Magyarország prémium alkohol portfólió vezetője úgy fogalmazott:

A Bulldog gin mer más lenni és azokhoz szól, akik ugyancsak mernek független, akár ösztönös döntéseket hozni, a saját útjukat járni még akkor is, ha ez kockázatokat hordoz.

Idén a Bulldog Magyarországon is megjelenik, forgalmazója – a Coca-Cola HBC Magyarország – pedig nálunk is az anyaországihoz hasonló sikereket vár el tőle.

Az ösztönös szabadság megtestesítője

Segíthet ebben a koktélok és long drinkek növekvő népszerűsége is; nagyot ment ugyanis a hazai italkultúra az elmúlt években. A magyarok ma már lelkesen ízlelgetik minden égtáj italait – részben ennek a nyitottságnak köszönheti a gin is növekvő népszerűségét. A Bulldog gin hamar megkedveltette magát a mixerekkel, hiszen gyorsan felfedezték, mennyivel sokszínűbb ital hozható létre vele. A megszokott gin-tonik immár számtalan új, eredeti és izgalmas verziója is elérhető a Bulldog gazdag ízvilága által.

Íme néhány remek tipp a hagyományos gin-tonik újragondolására. Feldobhatjuk a gin-tonikunkat indulásként szederrel, de tehetünk egy próbát akár a pink grapefruittal és a borssal is. Ha igazi különlegességekre vágyunk, készíthetünk igazán merész – a Bulldogban jelenlévő ízekre rezonálva – levendulával és longánnal, avagy fahéjjal és csillagánizzsal is ízesített gin-tonikot is.

Jellemzők – Bulldog gin

  • Típus: Gin
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: gabonaszesz, kezelt víz, 12 egyedülálló fűszer elegye (pl. borókabogyó, angyalgyökér, török fehérmák, ázsiai lótuszlevél, marokkói koriander, spanyol citrom, francia levendula, kínai édesgyökér)
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Egyesült Királyság (London)

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség