Van az úgy, hogy érdekes találatokat dob fel az Instagram alkohol témakörben releváns hashtag-ekre keresve. Néha magyar vonatkozásban is. Ilyen élmény volt anno a Beerjet Hungary felfedezése, hasonlóan jártam a Woman Spirittel, és így került most rá az Alkohol infó virtuális térképére a Cseles. Hogy mi is ez? Alkoholos szörp, felnőtteknek!

Csavar ízben és térben

Igen, jól olvastad, a Cseles egy felnőtt szörp. Első ízvariánsa egy alkoholos, meggyes, szegfűszeges, fahéjas szirup – ízében kis csavar, csipetnyi csel -, amit 1:6 arányban tanácsos szódával felhúzni, majd citromkarikával, jégkockával, szívószállal kínálni. Hogy mennyire érezhető ki belőle az alkohol? Az a durva, hogy semennyire, noha a bekevert ital több mint 3%-a! A fadugós hatású literes palack és rajta a bájosan amatőrnek tetsző címke meg annyira retró, hogy az üres üveget a végén tuti megtartom, majd jaffa szörpöt töltök bele, esetleg más gyümölcs… párlatot.

Cseles a sztori

A Cseles története egy nyári napon kezdődött, ami legalább annyira melós volt, mint forró. Dávid és Bálint – a Cseles megálmodói – éppen ablakkeretet csiszoltak, amikor elfogyott az összes szomjoltójuk. Hogyan tovább? Ezen a ponton született meg bennük az igény, hogy jól esne valami olyan pia, ami finom, mondhatni „itatja magát”, nem túl erős, és nem ízesített sör. Másnap már odáig fajult az ötletelés, hogy jócskán bevásároltak hozzávalókból, hogy otthon kísérletezzék ki azt a bizonyos italt. Méricskéltek, számolgattak, higítottak, fűszereztek, elvettek és hozzáadtak, vagyis minden úgy történt, ahogyan az két mérnöki vénával megáldott fiatalnál egy ilyen probléma esetében történhet.

Talán kicsit túl is lőttek a célon, hiszen rögtön 12 különböző ízt sikerült az asztalra tenni. Ezeket megmutatták barátoknak, ismerősöknek, kollegáknak, és megkérték őket, hogy értékeljék őket. Így lett a 12-ből 10, a 10-ből 6, a 6-ből pedig 3. Ezzel elkészültek a Cseles prototípusai. Ezután úgy döntöttek, hogy élesben is próbára teszik az italukat, ezért a Balaton-parton rendeztek egy spontán pop-up kóstoltatást. A visszajelzések hihetetlenül szuperek voltak, így már biztosak voltak abban, hogy tényleg piacra kell dobni a Cselest.

De még hátra voltak a kötelező körök, a klasszikus gyártási és bürokratikus folyamatok. Szerencsére a fiúk ezeket az akadályokat is sikeresen vették, így 2021 szeptemberében hivatalosan debütált a Cseles. Egyik budapesti vendéglátóhelyről a másikra jártak a hátizsákjukban az üveggel, míg végül több mint 50 helyre sikerült bekerülni az itallal.

Innentől fogva vált még izgalmasabbá a dolog. Folyamatosan figyelték és kérték a visszajelzéseket, hogy ezekből kiindulva még szuperebb Cselessekkel rukkoljanak elő. Így készült el a mostani, fűszerezése miatt kissé télies hangulatú verzió, mely kitűnő előjáték a nyárhoz, mikor is a tervek szerint az áfonya kardamommal és a bodza citrommal verzió debütálni fog.

A cél továbbra is az, hogy a lehető legközelebb hozzák a Cseles fanokhoz azt az élményt, amit megálmodtak.

Cseles lelőhelyek

Jellemzők – Cseles

  • Típus: alkoholos szirup
  • Kiszerelés: palack (1000 ml)
  • Összetevők: víz, cukor, finomszesz, szamócasűrítmény, meggysűrítmény, citromsav, szegfűszegkivonat, fahéjaroma, meggyaroma, színezék
  • Alkoholtartalom: 24,0%
  • Származási hely: Magyarország

Gyártó adatlap – Cseles


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség