A szakszerű csapolás, a részletekre való odafigyelés és a sörözés élménye határozza meg, hogy egy söröző minőségi helynek számít-e – derült ki egy egyszerű felméréséből. 2017 őszén indította el Csapolt Minőség Programját a Dreher, amelynek célja, hogy a vendégek minél magasabb színvonalon találkozzanak a vendéglátóhelyeken a sörökkel.

Csapolt Minőség Program

A sör minőségén túl a csapolás hangulatára, az elkészítés folyamatának legapróbb részleteire, a csapolt pohár látványára, esztétikájára is hangsúlyt fektető kezdeményezés révén 2021-ben 118 település 367 egységében zajlott oktatás közel 1000 pultos bevonásával, de a 2022-es cél 450 vendéglátóhellyel még ezt is übereli.

Molnár Szabina, a Dreher Sörgyárak országos trade marketing vezetője elmondta:

Egyre nagyobb nyitottságot tapasztalunk a 2017-ben elrajtolt, a sörözést minőségi élménnyé formáló kezdeményezés iránt, így nemcsak a képzésben részesülők táborának dinamikus szélesítése a célunk, hanem a minőségi sörcsapolás melletti elkötelezettség mélyítése is. A Csapolt Minőség Program további előnye a folyamatosság: partnereink minden évben megkaphatják a szükséges oktatást a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő sörkezelésről.

A kezdeményezés a fogyasztókat is tudatosabbá teszi. Így könnyebben megtalálják azokat a vendéglátóhelyeket, ahol minőségi sörélményben lehet részük, miközben azt is elsajátítják, hogy milyen elvárásuk lehet a sörözőkkel, vendéglátóegységekkel szemben. Az alábbi három kisfilm is ezt az épülő fogyasztói tudatosságot támogatja:

Dreher sörcsapolás

Kozel sörcsapolás

Pilsner Urquell sörcsapolás

A tökéletesen csapolt Pilsner Urquell lelőhelyek listája a Kocsmablogon!

A csapos készíti el a sört

A megfelelő csapolás különleges fogyasztói élményt nyújt – ezt az alaptételt a fogyasztók véleménye is tökéletesen visszaigazolja. A csapolt sört a fogyasztók elsősorban a sör friss csapolása és íze, a felszolgálás, valamint a fogyasztói élmény miatt választják. Ez utóbbi kapcsán a csapolás hangulatát, a látványt, az esztétikát és magát az „elkészítést” emelték ki. Egy régi sörös mondás szerint:

A sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló mester pedig elkészíti azt. 

Hogy milyen sör kerül a korsónkba, az nem csak a sörmesterek felelőssége. A kiváló receptúrák, értékes alapanyagok, valamint a gondos és biztonságos elkészítés után a sör szakszerű szállítása, tárolása, a vendéglátóhely hozzáértése is jelentősen befolyásolja a minőségét. Többek közt a sör megfelelő szénsavassága, hőfoka, habjának mennyisége és állaga egyaránt elengedhetetlen a sörözési élmény kiteljesedéséhez, márpedig ezeket a paramétereket számos olyan, első ránézésre apróságnak tűnő kis dolgok is befolyásolhatják, amelyekre nem is gondolnánk. Hogy csak néhány példát említsünk, nem mindegy, hogy milyen alapossággal mosogatják el a poharat, amibe a sör kerül. A leghatékonyabb hatást a kézi mosogatással érhetjük el. A nem megfelelően mosogatott és tárolt pohár falán mikroszennyeződések maradhatnak, melyek – a csapolást megelőző megfelelő hideg pohárzuhany nélkül – túlzott habzáshoz vezethetnek. Ha viszont a nem megfelelően képzett hab nélkül kapjuk meg a sörünket, akkor az hamarabb oxidálódik, és az ízhatások nem érvényesülnek kellőképpen.

Csapolt Minőség Program
Csapolt Minőség Program

Hogyan lehet a sör még jobb?

2018-ban a Csapolt Minőség Program megbízásából az Indexen megjelent Minőségi sörforradalom: hogyan lehet a sör még jobb? PR cikk végén feltett kérdésre például csak az olvasók 6,6 százaléka válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem figyel arra, ki és hogyan csapolja számára a sört. A fogyasztók majdnem fele (46,5%) úgy érezte, ha látja, hogy szakszerűen folyik a csapolás, rögtön tudja, hogy minőségi helyen jár. Ez utóbbi ismérve még a vendégek majdnem 40 százaléka szerint az, hogy a sörözőben a részletekre is odafigyelnek a kiszolgálás során, amellyel élménnyé teszik a sörözést. További fontos értékelési pontként szerepelt a sörök frissessége (21,7%), a nagy sörválaszték (15,4%) és az információnyújtás az egyes sörökről (14,8%).

Tapster night

A Csapolt Minőség Program keretében a Dreher Sörgyárak 2022-ben tapster nightokat is szervez, mintegy 60 vendéglátóipari egységben. Ezeken a négyórás eseményeken a fogyasztók személyesen találkozhatnak a Dreher csapolómestereivel, akik nem csupán a sörcsapok feletti felügyeletet veszik át és szolgálják ki a vendégeket, hanem közben a helyes csapolás fortélyairól, kulisszatitkairól és fontosságáról is mesélnek. A tapster nightok menetrendje a www.csapoltminoseg.hu oldalon követhető nyomon, ahol extra tartalmak is megtalálhatók a csapolómesterekről és magáról a csapolásról.

Ami nem is annyira könnyű, mint elsőre látszik: Felméri Péter és Elek Péter humoristáknak legalábbis meggyűlik a bajuk ezzel a feladattal, amely Molnár Szabina szerint szintén az egyre tudatosabb csapolt sör fogyasztást támogatja. Utóbbi az alapfeltétele annak, hogy az emberek ne csupán keressék a minőségi sörélményt, hanem meg is tudják fogalmazni az ezzel összefüggő elvárásaikat.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség