Első hazai kézműves sörfesztivál

A Főzdefeszt volt az első hazai kézműves sörfesztivál, aminek köszönhetően kirobbant a sörforradalom. A rendezvény elsőként mutatta be a hazai kézműves söröket a sörrajongóknak. Azóta ihatunk kisüzemi söröket Magyarországon. 

2011-ben a Főzdefeszt azzal a céllal jött létre, hogy a feje tetejére fordítsa a magyar sörpiacot, szétzúzza a nagyüzemi sör hegemóniáját, és megteremtse a valódi, ízes és karakteres magyar kézműves sört!

Az első Főzdefeszten nem csak különleges sörök voltak, de sajnos hihetetlen hosszú sorok is. Így akik konkrét kóstolási tervekkel csak estefelé érkeztek, gyakran csalódniuk kellett. De ki számított akkor még ekkora érdeklődésre?

Főzdefeszt 2011 – az első hazai kézműves sörfesztivál

Még ugyanabban az évben megrendezésre került a II. Főzdefeszt. A budapesti Palotanegyed legszebb terein megrendezett eseményen 20 magyar sörfőzde 77 féle söre mutatkozott be, melyről az egyik főszervező, Bart Dániel akkor úgy nyilatkozott:

Fel akarjuk rázni félálmából a lágersörökön nevelkedett fogyasztót!

Főzdefeszt 2011 – az első hazai kézműves sörfesztivál

Majd a rá követkető öt évben jött még tíz másik…

6 év kihagyás után 2022-ben újra Főzdefeszt!

Amióta nincs Főzdefeszt, komoly baj van a világgal. Vírusok pusztítanak és háborúk dúlnak. Itt az ideje, hogy hat év szünet után szorgos poháremelgetéssel próbáljuk megmenteni a világot, vagy legalább a saját lelkünket.

A Főzdefeszt közönsége Főzdefeszt nélkül maradt, és a régi fesztek valóságos legendává nőttek a megszépítő emlékezetben. De nem csak a nosztalgikus érzések kielégítése miatt indul újra a Főzdefeszt. Az elmúlt évek teljesen felforgatták a vendéglátás világát és az egész söripart: a 2016-os utolsó Főzdefeszt óta szinte követhetetlen tempóban születnek az új sörök és új sörfőzdék.

A Főzdefeszt közönsége 2011-ben sörforradalmat csinált, ezért a szervezők joggal érezhették, hogy égető szükség van egy új seregszemlére, melyen a közönség ismét együtt láthatja a magyar sörkínálat legjavát. A helyszín a régi, mind közül a legjobb, a Városligeti Napozórét, egy percre az Olof Palme sétánytól, az egykori PECSA szabadtéri színpada mellett. 50 magyar sörfőzde, több száz magyar és külföldi újhullámos sör, több tucatnyi a sörökhöz illő gasztró kiállító (street food árus és food truck), a régi hangulatban, 2022. június 17-19-én, az újjászületett Főzdefeszten!

Főzdefeszt
Főzdefeszt 2022 – Újra!

Korsók és poharak

A belépőjegy mellé kapott Stöltzle kristálypohár mindhárom nap használható, a rendezvény végén elvihető vagy visszaváltható 500 forintért. Pohár vásárlása nem kötelező, ha régi Főzdefeszt pohárral érkezel.

Belépő és fizetés

A fesztivál készpénzmentes. A rendezvényen belépőjeggyel (karszalaggal) és Főzdefeszt logóval ellátott pohárral lehet csak sörözni. Elővételes belépőjegyek a Cooltix weboldalán vásárolhatók. Akik csak étkezni szeretnének, a belépés díjtalan.

1. Belépőjegy + pohár
– Early Bird ár: 3190 Ft (a készlet erejéig)
– Normál ár: 3490 Ft
2. Belépőjegy pohár nélkül (ha hozod a régi főzdefesztes üvegpoharad)
– Early Bird ár: 2190 Ft (a készlet erejéig)
– Normál ár: 2490 Ft

Nyitvatartás

  • 2022. június 17. péntek: 16–02
  • 2022. június 18. szombat: 12–02
  • 2022. június 19. vasárnap: 12–24

A Főzdefeszt megmutatta!

Magyarországon a Főzdefeszt mindig presztízsértékű volt.  Csak a legnagyobbakra jellemző jó marketinggel, kapcsolatépítési potenciállal, állandó közönséggel, kiváló street food ételekkel, szerethető helyszínnel, igényes (fizetős) WC-vel, pohármosókkal. A fogyasztók, főzdék és kézműves kocsmák között folyamatos beszédtéma volt, erre mindenki készült, számos sörpremiert időzítettek ilyenkorra a gyártók. Egyfajta mérce. Mi az aktuális trend, éppen ki a legnépszerűbb, hol kígyózik a legnagyobb sor.

A jó sör demokratikus alapjog! Az első hazai kézműves sörfesztivál azért jött létre, hogy életet leheljen a Csipkerózsika-álmát alvó magyar sörfőzésbe. Aztán Csipkerózsika táncba vitte a fél várost, a közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör született, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák csapra tették a kézműves söröket, és valósággá vált a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon.

2015. augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.

Sőt! 2020-ban életbe lépett az ún. “sörtörvény“, miszerint 2021. július 31-ig meg kell szüntetni a vendéglátóhelyeken a multinacionális hazai sörgyártók kizárólagosságát – ez a köznyelvben a BorsodiDreher és Soproni, és az importőr Carlsberg -, és kötelesek a kisüzemi főzdéknek 20%-os részt biztosítani a forgalomból, vagy legalább a lehetőséget megteremteni erre.

Mivé lettél, Főzdefeszt?

Ugyanakkor hányszor hallottuk/mondtuk, hogy a Főzdefeszt nem a régi? Még jó! Ha a tizedik alkalommal is olyan lett volna, mint az elején, amikor a Palotanegyedben pár ezren ismerkedtünk az első kézműves sörökkel, akkor a Főzdefeszt sem koncepcióként, sem üzleti vállalkozásként nem lett volna sikeres.

Ahogy teltek az évek, egyre nagyobb volt a zúgolódás a kisüzemi sörfőzdék köreiben, hogy a Főzdefeszten nem biztosítanak egyenlő feltételeket a kiállítóknak, magasak a bérleti díjak, ezért drágán kell adni az amúgy sem olcsón előállítható sört, a fejekben egységes mérceként élő fél litert lefokozni 4 decire, és így is csak a legritkább esetben jönnek ki pluszosan. Sokan ellene voltak a kötelezően megvásárolandó és kötelezően használandó poharaknak épp úgy, mint a forgalom alapú elszámolást lehetővé tevő Metapay rendszernek, melynek rendszerszintű alapbeállítása a fogyasztói elégedetlenséget szülő 10% borravaló, amiből a kiállítók szinte semmit nem kaptak.

És akinek ez nem tetszett? Szabad ország, szabad akarat, kihagyta. Közben mások is felismerték a sörfesztiválokban rejlő üzleti potenciált, többszereplőssé vált a piac, és bár messze a Főzdefeszt volt a legnagyobb név, ez azt is jelentette, hogy csak vesztenivalója volt. Mert túllendült a világ azon a ponton, mikor az Élesztővel karöltve egyedüliként határozzák meg a kézműves sörpiacot. 6 év kihagyás után ezért nagyon fontos, hogy emlékezzenek az elégedetlenkedők szavaira, és a jövőre nézve ismét jól kitalálják magukat.

Kár lenne értük, sokat köszönhetünk nekik!

Történeti áttekintés


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség