Az O’hara’s sörök gyártója az írországi Carlow Brewing Company. Az 1996-ban alapított családi vállalkozás egy vasútállomás raktárépületéből nőtte ki magát, és lett az ír kézműves sörfőzés egyik úttörője. A sörfőzde Írország hagyományos maláta- és komlótermesztő régiójában, a Barrow-völgyben, Carlow városában, a Barrow folyó partján található, melyet erős történelmi szálak fűznek az ír söriparhoz. Ez afféle igazi, harsogóan zöld, dimbes-dombos ír táj, ahol hosszú-hosszú évtizedek óta készülnek stout típusú sörök, mert a helyi, kemény víz erre tökéletesen alkalmas.

Az O’hara’s Brewing a mai napig családi vállalkozásként működik, és annak ellenére, hogy termékeik több mint negyven országban érhetők el, úgy működnek, mint egy igazi kisüzemi főzde: 15-nél is többféle sört készítenek, és az állandó választék mellett limitált tételekkel is rendre előjönnek.

Az íreknél a fekete és a vörös sör egyébként a kultúrájuk szerves része, aminek a Guinness és a Kilkenny a népszerű nagyipari megfelelője. Nagyszerű sörökről lévén szó, az ír kisüzemi főzdék és csak úgy kelhetnek versenyre velük, ha a söreikbe minden alapanyagból egy kicsivel jobbat és többet főznek bele.

Az O’hara’s termékeit – a zászlóshajó O’hara’s Irish Stout mellett az ír vöröst és az Irish Pale Ale-t – Magyarországon a Liquid Gold Kft. forgalmazza. Mindhárom sör kapható 0,33 literes palackban, a stout és a red ale pedig 0,44 literes dobozban is elérhető, illetve egyre több vendéglátóhelyen csapolva is!

O'hara's sörök
O’hara’s sörök

Az igazi ír stout

A sörfőzde mindenekelőtt azt szeretné bemutatni a fogyasztóknak, hogy milyen volt a stout típusú sör azelőtt, hogy az ipari sörgyárak slankítottak volna a sörfajta testességén.

A stout sörök, a kutatások szerint úgy születtek, hogy a sörfőzők a londoni porter sörök növekvő népszerűségének hatására egyre tovább emelték ezeknek a fekete söröknek a testességét és sok esetben alkoholtartalmát is. Amikor egy sörfőzde stoutot és portert is tartott a kínálatában, mindenki tudta, hogy a stout az erősebb, testesebb változat.

A londoni stouttól az 1800-as évek végén különült el az ír variáns, amelyben még több sötétre pörkölt malátát használtak, miközben megjelentek olyan egyéb hozzávalók is, amelyek a sörök krémességét hivatottak fokozni. Az O’Hara’s fekete sörében például az árpamaláta mellett búzamaláta is van, a családi főzde így növelte a selymes testet, miközben az ital kortyérzete és lecsengése száraz maradt.

A csodálatos nitrogén

Az O’Hara’s Irish Stout esetében a fent említett krémességet még egy nagyon fontos összetevővel teszik hangsúlyosabbá: a nitrogén használatával. Az 1960-as évektől a stoutokat Írországban elkezdték nitrogénnel csapolni, amely kevésbé oldódik bele a sörbe, mint a hagyományosan erre használt szén-dioxid, illetve jóval selymesebb kortyérzetet, és látványos habot eredményez.

Kezdetben a dobozos változatokban nem tudták visszaadni ezt a lenyűgöző krémes testet, ám ma már erre is van megoldás: a sör doboza egy beépített kapszulát rejt, amely nitrogén-szénsav keveréket tartalmaz, és nyitáskor aktiválódik.

Kávé, édesgyökér, és rengeteg csoki

Az O’Hara’s Irish Stout ötféle, helyi forrásból származó, ír malátát tartalmaz, és helyi komlók gondoskodnak a visszafogott fűszerességéről, illetve karakán kesernyésségéről. A sör messziről megismerhető vastag, krémes habjáról, vöröses-fekete színéről. Illatában előbb a kávé érezhető, majd édesgyökérre, keserű csokoládéra emlékeztető jelleg fedezhető fel benne. Ezekhez jól illeszkedik a Fuggles komló fanyarsága. Készítői a sört tengeri fogásokhoz, illetve füstölt ételekhez, lazachoz, sonkákhoz ajánlják!

O'hara's sör
O’hara’s Irish Stout

Jellemzők – O’hara’s Irish Stout

Robusztus pörkölt íze a hagyományos stout komlók kombinációja egy extra csipet pörkölt árpával megízleljük az ír hagyományokat, és egyben kielégíti a stout-ivók által oly gyakran áhított ízt.

  • Típus: Stout (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml), doboz (440 ml)
  • Összetétel: víz, hatféle maláta (árpa és búza), malátázatlan pörkölt árpa, komló, sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,3%
  • Keserűség (IBU): 36
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Írország
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – O’hara’s Irish Red

Testes, mint egy bock, bár egyedülállóan ír módon. A hihetetlenül sima malátás testet karamellás árnyalatok egészítik ki, és tökéletesen kiegyensúlyozott keserűséggel, ez az ír vörös sokkal összetettebb, mint a mainstream riválisai.

  • Típus: Red Ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml), doboz (440 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,3%
  • Keserűség (IBU): 25
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Írország
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – O’hara’s Irish Pale Ale

Az O’hara’s Irish Pale Ale a klasszikus, európai IPA sörök malátásságát és kesernyésségét elegyíti az amerikai IPA stílussal, hiszen hidegkomlózással készül, így a virágos, gyümölcsös jegyek is jól tudnak érvényesülni benne.

  • Típus: Pale Ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 5,2%
  • Keserűség (IBU): 45
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Írország
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Gyártó adatlap – Carlow Brewing Company


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség