Az úgy nevezett India Pale Ale (IPA) söröket a XIX. században eredetileg azért készítették több komló felhasználásával és magasabb alkoholtartalommal a hajóra szálló britek, hogy megőrizzék minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatokig. Napjainkban feléledt az igény a változatos ízvilágot biztosító felsőerjesztésű sörök iránt, amelynek hatására az IPA, mint az új irány zászlóshajója, szinte minden országban a sörforradalom legnépszerűbb típusa lett.

Nesze neked kisüzemi?

A Soproni Óvatos Duhaj IPA, bár nem tekinthető kézműves sörnek, olyan sörkülönlegesség, amely követi a kézműves sörpiac által diktált trendeket, de a Soproni Sörgyár nagy múltra visszatekintő hagyománya és tapasztalata garantálja, hogy nagyobb mennyiségben is mindig pontosan ugyanolyan minőségű legyen a végeredmény.

A változatosságot és a széles választékot igénylő fogyasztók folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy új ízeket próbáljanak ki. A Soproni válaszul ezekre az igényekre a nagy sörgyártók között elsőként jelent meg a magyar piacon egy felsőerjesztésű, Ale típusú sörrel.

Soproni Óvatos Duhaj IPA
Soproni Óvatos Duhaj IPA

A Soproni Óvatos Duhaj IPA  – micsoda névválasztás – felső erjesztésű élesztővel készül, s miként szűretlen, több zamat marad a késztermékben. Íze az ígéretek szerint határozottan különbözik a megszokott lágerektől, és mégsem túl vad, könnyen iható, kellemesen keserű. A Citra és Cascade komlóknak köszönhetően illata is különleges, a szokásos világos sörökhöz képest virágosabb, gyümölcsösebb, gazdagabb. És! Összetevői közül hiányzok a kukorica.

Molnár Orsolya – Soproni szenior márkamenedzser a Soproni IPA megjelenése kapcsán azt mondta:

Az egyik legjobb dolog, ami a magyar sörpiaccal történhetett, az a kézműves sörforradalom. A kis főzdék segítenek abban, hogy egy árvezérelt piacon igényt teremtsenek a változatos, új sörtípusok iránt. A nagy gyártóknak pedig az a feladata, hogy ezeket a trendeket követve, a választékot elérhetővé tegyék mindenki számára.

A termék azoknak készült, akik kedvelik a klasszikus világos söröket, és kipróbálnának valami újat, de csak akkor, ha ez az új nincs messze a megszokottól. A Soproni specialitásában azok is aktuális kedvencükre lelhetnek, akik igénylik, hogy rendszeresen valami mást, valami különlegeset próbáljanak ki.

Lehmajer Viktor a Soproni Sörgyár, és többek közt a Soproni IPA sörfőző mestere. Ő felel a gyárban a termelési és technológiai osztályokért. Emellett az anyacégük „Master Brewer” képesítését is megszerezte, melyből 76 van jelenleg a világon.

A Soproni Óvatos Duhaj IPA 2017. márciustól kerül fél literes üveges és dobozos kiszerelésben cirka 199-239 forintos áron az üzletek polcaira, majd többek közt csapon a vendéglátó egységekbe.

Jellemzők – Soproni Óvatos Duhaj IPA

  • Típus: Indian Pale Ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: doboz (500 ml), palack (500 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4,8%
  • Keserűség (IBU): N/A
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): N/A
  • Származási hely: Magyarország (Sopron)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Gyártó adatlap – Heineken Hungária


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség