A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzde elismerésekben és fejlesztésekben gazdag 25 esztendőt tudhat a háta mögött. A Szent András sörfőzdében álmodták meg az ország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét, ami a Fekete elnevezésű tradicionális baksörrel egyetemben idáig a legtöbb díjat söpörte be. Mára a főzde portfóliójában mintegy 18 féle sörtípus található, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki.

A 2011-ben az év sörfőzdéjének választott békésszentandrási kisüzem nem titkolt célja, hogy a sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse, és teszi ezt állandó minőségi alapanyagokkal, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével, és az új trendekkel való kísérletezéssel.

Szent András Esthajnal '20
Szent András Esthajnal ’20

Az idei télen a 19. század kísérletező kedvébe, egy sörtípus hajdani megszületéséhez kalauzol bennünket a békésszentandrási kisüzem. A tradíció tiszteletén és hagyománykövetésen túl ismét rendhagyó sör született, ez pedig egy feketeribizlis balti porter.

Éjfekete meglepetés, télnyitó desszertsör vagy a legjobb karácsonyi ajándék? Ez a sör magas alkoholtartalmával és Balling fokával (szárazanyag tartalom) olyan sűrű, hogy desszertként önmagában is megállja a helyét.

A gasztronómiára és persze a kraft sörökre szomjas barátaink örömére a sör díszdobozban is elérhető, melyben a Szent András Sörfőzde dizájndíjas sörei mellé egy a sörtípushoz illő tulipánpohár is került, habár egy öblös kehelyből is ugyanannyira felejthetetlen az élmény. Az Esthajnal ’20 egy felfedezésre váró porter mindazoknak, aki szeretik a testes, ízekben és illatokban gazdag gyümölcsös söröket, az édes, a fanyar és a keserű ízvilágok harmonikus összecsengését.

A Szent András Sörfőzde 2013 óta készíti el minden évben Esthajnal néven az aktuális karácsonyi sörét. A sorozat darabjai minden évben ezen a néven, de évről évre más ízvilággal készülnek. A főzde törekszik arra, hogy ahogyan más sörei, úgy Esthajnal-alkotásai is kategóriákat feszegessenek. Ezzel a céllal készült el az Esthajnal ’20 is, amely már a palackból kiszabaduló illatokkal könnyen összecsalja a családot, vagy a legjobb barátainkat.

Jellemzők – Szent András Esthajnal ’20

Az Esthajnal ’20 egy különleges utazás a 19. század kísérletező kedvébe, visszatekintés a típus hajdani megszületésére. Egy ízgazdag csavar, melyet az ünnepi asztal ihletett, de a valódi feketeribizli, a sűrű, kávébarna hab és a tejcsokis, diós stílusjegyek tesznek utánozhatatlanná.

  • Típus: Baltic Porter (alsóerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta (pilseni-, karamell-, müncheni-, csokoládémaláta), komló (hallertau perle), sörélesztő (W34//70), valódi feketeribizli
  • Alkoholtartalom (ABV): 8,0%
  • Keserűség (IBU): 33
  • Szín (EBC): 209
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 19,5°
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Gyártó adatlap – Szent András Sörfőzde


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség