A legismertebb vendéglátóhelyeken már év eleje óta kapható az Unicum Riserva, a kiskereskedelmi üzletek polcain azonban csak nyár elejétől lesz megtalálható a Zwack Unicum legújabb terméke. Zwack Izabella és Zwack Sándor közös fejlesztése éveket vett igénybe, míg 2017-ben végre bemutatták, az első hazai szuperprémium kategóriába lépő gyógynövénylikőrt.

Zwack Unicum gyárépület
Zwack Unicum gyárépület

Fekete méz

Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásban, a dupla hordós érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb – ebben az évben a 80. születésnapját ünneplő – hordóban érlelik, amely az egyetlen hordó a pincében, mely túlélte a II. világháborút. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződő speciális anyag az úgynevezett “fekete méz”, amely az Unicum Reserva legdominánsabb összetevője. Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten.

A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a “dupla hordós” érlelés kifejezés. Ez a jellegzetes gönci hordós eljárás lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja hozzá az italhoz, amelynek köszönhetően a bortrytis (egyfajta nemespenész) hatása is érezhető a gyógynövény likőrben. Az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél

Ahogy a Zwack családban Sándor a fűszerek és gyógynövények, Izabella pedig a borok mestere, úgy az Unicum Riserva e kettősnek az egységét képviseli. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszúval, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. Az Unicum Riserva tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.

Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke elmondta:

Évekkel ezelőtt,amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást. Egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet -, másrészt hozzunk be egy hozzánk közel álló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett.

Az Unicum Riserva a 0,7 literes kiszerelésű, gyönyörűen megmunkált sorszámozott palackokban májusban kerül az üzletek polcaira, de már most is megtalálható az ismertebb éttermekben, bárokban és a 8799 forintos áron a Zwack Webshopban.

Jellemzők – Unicum Riserva

  • Típus: Gyógynövény likőr
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: víz, finomszesz, 40 féle gyógy- és fűszernövény kivonat, 6 puttonyos tokaji aszú
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Magyarország (Budapest)

Gyártó adatlap – Zwack Unicum Nyrt.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség