– Hello! Rég találkoztunk. Mit iszol?
– Semmit, köszönöm. Autóval vagyok, és ma még dolgoznom kell.
– Ugyan már. Csak egy pohárkával!

Egy elképzelt beszélgetés margójára

Az alkohol fogyasztás kultúránk része. Ha bizonyos körülmények közt nem lenne tiltva, a mérték az egyéni szokásainkból eredő, vélhetően lényegesen magasabb érték lenne, alkalmanként több egységnyi alkohol fogyna, és alkalomból is sokkal több lenne.

Magyarországon az a mondás: iszik vagy vezet. A közúti forgalomban zéró tolerancia van, mi annyit tesz, hogy sofőrként a véredben nem lehet nyoma alkoholnak, vagyis a megengedett véralkoholszint csak és kizárólag 0% lehet. Arról nem is beszélve, hogy kevés olyan munkahelyet ismerek, ahol az ittaságért megdicsérnek.

Egyszerű matek?

Tegyük fel, hogy ittam. Valamikor, valamennyit. Tegnap este sokat, vagy teszem azt, másfél órája keveset. Ha nincs egy hitelesített alkoholszondám, hogy bizonyosodhatok meg arról, hogy kiürült a szervezetemből az alkohol?

Röviden? Sehogy. De iránymutatást kaphatsz a megannyi online alkoholkalkulátor egyikén. Ám a használatuk előtt azt tudnod kell, hogy minden ott megjelenő érték csak egy megközelítő becslés, miként minden szervezet másként reagál az alkoholra. A nők és a férfiak eleve különböznek, de a testsúly, a testfelépítés, az életkor, az egészségi állapot, az érzelmi állapot, az elfogyasztott ételek, az esetlegesen bevett gyógyszerek, az ivás tempója, az elfogyasztott italok szénsav tartalma, a hidratáció, az anyagcsere, és még az általános alkohol tolerancia is szerepet játszik a folyamatban.

Az online alkohol kalkulátorok működése

Úgy döntöttem, a keresőben előkelő helyen szereplő összes online alkohol kalkulátort végignézem, ami nem alkoholszondák értékesítésével foglalkozik, feltételezvén, hogy utóbbiaknál az értékesítésen van a fókusz. Ami az összehasonlításnál fontos, hogy milyen adatokat kér be, és két konkrét tesztesetre felfűzve, milyen eredményre jut?

Az alapfelállás:

  • 85 kilós, 180 cm magas, 40 éves férfi 10 órával korábban 2 óra alatt fogyasztott el 3 korsó 4,8%-os és egy kis üveges (0,33 l) 4,4%-os sört, majd kilépőként megivott 3 cent 40%-os Unicumot.
  • 60 kilós, 165 cm magas, 30 éves nő 3 órával korábban fél óra alatt fogyasztott el 1,5 deci 11,2%-os rozé bort és 5 cent 17%-os Baileys-t.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
Gépjárműves szakterület,
Alkohollebontási-kalkulátor

https://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/alkohollebontasi-kalkulator

Normál esetben a magyar kormány gépjárműves szakterületén található alkohollebontási-kalkulátort venném alapul, ha már a törvényi szabályozás a kezükben van, de az oldaluk jelenleg nem elérhető. Így a “lementett internet” utolsó állapotát vettem alapul. Bár ne tettem volna. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve. A legkorábbi beállítható időpont 4 órával korábbi, így az első tesztesetem kuka. Ám a másodikkal se voltam nagyon kisegítve, mert az egy dolog, hogy az italok alkoholszázaléka csupán fél százalékonként állítható, de az eltelt idő is csak órákban mérhető, ahogy az elfogyasztott mennyiség is csak egy megadott skálán állítható. Még jó, hogy krémlikőr alatt ők is a Baileys-t értik, így az alkoholtartalommal ezen a ponton nem volt gond. Eszerint férfi tesztalanyunk állapotáról nincsen infó, női tesztalanyunk józan.

Alkohol kalkulátor
NFM Alkohollebontási-kalkulátor

Alkohol kalkulátor (az online alkoholszonda)

https://www.alkoholkalkulator.hu/hu/

A magától értetődő magyar domain, magyar domain végződéssel. Ezen van egyszerű számítás és részletes. Utóbbit használtam. Alapadatokból csak a “súly” lett bekérve. Mivel a legkorábbi beállítható időpont 8 órával korábbi, az első tesztesetem részint bukik. Így minden italt 8 órával korábbra vittem fel, mintha egy rohamivóval lenne dolgunk. Mivel az alkoholszázalék rugalmasan nem állítható, csupán fél százalékonként, itt konkrét italmárkákra érdemes keresni. Ha benne van, amit ittál, hurrá!. Ha nincs, keress olyan márkát, aminek alkoholszázaléka megegyezik a fogyasztásoddal. Mivel az egységnyi ital itt mindig kerek egész, a kisüveges sör mennyiségét muszáj kerekíteni, illetve a másfél deci bort is két tételben, egyszer centiliterbe mérve kell megadni. Ezzel együtt a végeredmény megjelenítése már-már tudományosan részletes, amit a hozzáadott grafikon tesz még szemléletesebbé. Eszerint férfi tesztalanyunk a józanodás utolsó stádiumában van, 45 percre van még szüksége a teljes megtisztulásig. Eszerint még női tesztalanyunkban is van maradék alkohol, aminek a várható kiürülési ideje 20 perc.

Alkohol kalkulátor
Alkohol kalkulátor
Alkohol kalkulátor (az online alkoholszonda)

Online alkohol kalkulátor / Alkohol kalkulátor

https://alkoholkalkulator.com/ | https://kiszamolo.com/alkohol-kalkulator/

A magától értetődő magyar domain, a legtipikusabb nemzetközi domain végződéssel, és annak egy másik weboldali reinkarnációja. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve. A totál gáz megjelenítéstől és a helyesírási hibáktól most tekintsünk el, mert funkcionálisan még jó is lehetne. Működési elve lényegesen egyszerűbb, mint az eddigiek, mert itt csak fel kell sorolni a fogyasztott italokat, melyeknél mind a mennyiség, mind az alkoholszázalék begépelhető, aminek a végén kijön a véralkohol százalékra egy konkrét érték, és kerek órára kerekítve egy becslés, hogy mikor józanodsz ki. Miként itt is úgy történik a kalkuláció, mintha a tesztalanyaink egyszerre fogyasztották volna el az összes italt, ezért a végeredményben lehet némi biztonsági ráhagyás. Eszerint férfi tesztalanyunk várható józanodási ideje 9 óra, ergo mostanra teljesen józan. Eszerint női tesztalanyunk józanodási ideje 4 óra, vagyis várnia kell még 1 órát.

Alkohol kalkulátor
Online alkohol kalkulátor
Alkohol kalkulátor
Alkohol kalkulátor

BAC Alcohol Calculator

https://alcoholcalculator.com/

A nemzetközi találatok origója, a legjobb nemzetközi domain birtokosa – angol nyelven. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve, alaphangon fontban, de ez a “settings” menüpont alatt módosítható kilóra. Innentől minden nagyon egyszerű. Meg kell adni, hogy hány órával ezelőtt volt az utolsó elfogyasztott ital (törtszámok is megadhatók tizedesponttal elválasztva), majd az előzőhöz hasonlóan elég sorról sorra beírni a fogyasztott italok mennyiségét és alkoholszázalékát, aminek a végén kijön, hogy hány gramm alkohol van még a vérünkben, illetve hogy hány perc, amíg ez az érték lemegy nullára. Eszerint férfi tesztalanyunknak 43 percre van még szüksége, míg női tesztalanyunk 1 óra 12 percre van a teljes józanodástól.

Alkohol kalkulátor
BAC Alcohol Calculator

Házipatika alkohol-kalkulátor

https://www.hazipatika.com/tools/alkoholkalkulator

Kinek legyen igaza, ha nem az online gyógyszerészednek? Bár nagyon remélem, a patikában a mértékegységekkel kevésbé nagyvonalúak. Szóval. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve. Itt azt kell megadni, hány órakor fogyott el egy-egy ital, de a percek beállítására már nincs lehetőség. Aztán hogy adott italból mennyi. A mennyi után listából választható egyetlen tételként megadva az italkategória és a mértékegység, amiről sok esetben nem tudunk semmit. Csak a példa kedvéért a “Fehérbor (pohár)” hány deci és hány százalékos? Töményekből nincs kicsi, sörökből világos, barna, kukorica és alkoholmentes a választék. Szóval esélyed sincs a házipatikus kockás füzetébe belenézni, és így kellene higgyél neki. Eszerint férfi tesztalanyunk már egy órája teljesen józan. Eszerint női tesztalanyunk meg várjon inkább még 2 órát, az a biztos.

Alkohol kalkulátor
Házipatika alkohol-kalkulátor

Orvosi Lexikon véralkoholszint kalkulátor

https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/veralkoholszint-kalkulator

Az orvos a patikusnál csak okosabb. Vagy nem? Lelövöm a poént. Nem. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve. Eztán jön egy nagyvonalú fogyasztás becslés, hol körülbelüli a mennyiség és körülbelüli az alkohol érték, mitől eltérni nem lehet. De a legjobb az, hogy a becsült véralkoholszint ismeretében nem az a mondás, hogy mikor ürül ki a szervezetből teljesen az alkohol, hanem az aktuális állapot orvosi jellemzése. Eszerint férfi tesztalanyunk az első tüneteket produkálja, míg női tesztalanyunk az ittas állapotból tart kifele.

Alkohol kalkulátor
Alkohol kalkulátor
Orvosi Lexikon véralkoholszint kalkulátor

Szilveszter.hu véralkoholszint kalkulátor

https://www.szilveszter.hu/alkoholkalkulator

Csak szilveszter napját követően működik? Vagy akkor sem? Alapadatokból csak a “súly” lett bekérve. Sör, bor, koktél, tömény – 4 italtípus. Hány pohárral ittál ezekből? Mikor fogyasztottad az utolsót? És ezen a ponton vége. Hogy mekkora a pohár, és mennyi a különféle italokban az alkohol, haszontalan információ egy segítséget kereső ittas embernek. Oké. Akkor számolj! De ez még arra sem képes, itt egy hibaüzenet fogad, hogy adjam meg, miből mennyit ittam. Hé, ezen túlvagyok! Még a nullákat is megadtam. Ha eszembe jut, szilveszterkor visszanézek.

Alkohol kalkulátor
Szilveszter.hu véralkoholszint kalkulátor

CalcProfi alkohol kalkulátor

https://hu.calcprofi.com/alkohol-kalkulator.html

Egy google translate-tel magyarosított profi számológép – a nevéből és a leírásából ítélve. Mondjuk a “Számoljunk véralkoholszint” duma nekem kimondottan bejön, és az italtípusok közt a 20%-os folyadék is bizalomgerjesztő. Alapadatokból a “nem” és a “súly” lett bekérve. Italfogyasztás tekintetében 3 különböző tétel adható csak meg, de az legalább tetszőleges értékekkel. A legjobb mégis a kiértékelés. Eszerint férfi tesztalanyunk Magyarországon fénymérgezést kapott, amivel alkalmassá lett jármű vezetésre. Ha jól értem… Női tesztalanyunk véralkoholszintje duplája a férfiénak, de a végkövetkeztetés hasonló, több fényt kapott a kelleténél, vagyis akkor vezethet.

Alkohol kalkulátor
CalcProfi alkohol kalkulátor

Konklúzió

Néhány szám, egy tudományos képlet, ennyi az online alkohol kalkulátorok receptje. Ehhez képest? Itt egy csomó példa, hányféleképpen el lehet cseszni, csak mert túlgondolják őket. A félresikerült darabokra jellemző, hogy a végletekig egyszerűsíteni akarják a felhasználó életét, talán azért is, mert abból indulnak ki, hogy a többségük ittas. Ergo nem elég, hogy minden szervezet másként reagál az alkoholra, de az így kapott végeredmények zöme számtanilag is csak egy erős becslés. Pedig fordítva is fel lehet ülni erre a lóra! Előre megtervezni, mennyi az annyi, hogy ne legyen belőle később baj. És megtanulni! Teszem azt, 4 órát maradunk a régen látott rokonoknál? Gyors számolás, és mindjárt kijön, hogy az elképzelt beszélgetés pohárkája a hazaút előtt még biztonsággal belefér.

Az általam megfogalmazott igények alapján, miszerint legyen az oldal átlátható, korlátok nélküli, és tetszőleges értékeket fel lehessen venni benne, a felsorolt alkohol kalkulátorok legjobbika egyértelműen a BAC Alcohol Calculator. Mindet megvizsgálva tüzetesebben, én eggyel jobban hiszek ebben, mint a többiben.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség