10. Whisky Show 2021 Whisky & Fine Spirits
Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői a Whisky Show kétnapos rendezvényén idén novemberben. A nemzetközileg is elismert budapesti Whisky Show-n Írországtól Japánig, Skóciától Tajvanig, Németországtól Franciaországon át az USA-ig számtalan kiállító teszi tiszteletét. A rendezvény már messze túlmutat az aranyló whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatok is kiállításra kerülnek. Az ehhez hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb sör-, bor- vagy pálinka fesztiváloknak – külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át, összesen mintegy 500 különböző minőségi párlat közül kóstolhat.
- Helyszín: Corinthia Hotel Budapest
- Facebook: https://www.facebook.com/WhiskyBudapest/
- Instagram: https://www.instagram.com/whisky_show_budapest/
- Web: https://whisky-show.hu/
- E-mail: info@whisky-show.hu
A whiskyről
A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az “e”-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy bourbon whiskey érlelésére használtak – ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze – és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital – így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.
A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje – akár 50-féle különböző whiskyből – az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre – hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.
Prémium párlatok kétnapos ünnepe
Fontos kiemelni, hogy az exkluzív rendezvény már csak a nevében szól csupán a „uisge beatha”-ról, ami gael nyelven annyit tesz: az „élet vize”, vagyis whisky.
A Whisky Show kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a párlatok kétnapos ünnepén közelebbről is megismerkedjünk a különféle prémium és szuperprémium italokkal.
Például az illatos almából készült calvadosokkal, a Casterede armagnacokkal, amelyek fenséges ízvilágukkal szinte a szemünk elé idézik azokat a francia domboldalakon érő, egészséges, dús szőlőszemeket, amelyekből ezek a zamatos párlatok készülnek. De kóstolhatunk a rendezvényen olyan cognacokat is, amelyek igen koros páraltok keveréke, és kizárólag a Grand Champagne régió szőlőszemeiből készülnek.
A reneszánszukat élő ginek évek óta kitüntetett szerepet kapnak a rendezvényen: a bartenderek ilyenkor alig győzik keverni az ízletes koktélokat, gin&tonic alkotásokat. Az idén is több tucat prémium gint kóstolhatnak az érdeklődők.
A rumok kedvelői is bátran jöjjenek a Whisky Show-ra, hisz kedvenc párlataikból egy igazi arzenál fogadja majd őket a francia stílusú rum-különlegességeitől a spanyol és angol stílusú rumcsodákig. A WhiskyNet standján pedig különleges dél-amerikai párlatok (tequila, mezcal, stb.) is várják az érdeklődőket.
Az italok részletes listája az esemény oldalán már elérhető, érdemes előre tájékozódni, és nem elveszni a forgatagban.
Változatos programok
A Whisky Show egy mindenki által látogatható kétnapos rendezvény, amin külön szakmai nap újabban már nincs. A VIP jegyet váltók számára egy VIP Lounge-t alakítanak ki, ahol néhány igazán extra ital kóstolására nyílik lehetőség.
A Master Class szemináriumokon több gyártó és lepárló képviselője tart ültetett kóstolókat, amelyekre elővételben vásárolhatóak szemináriumi jegyek. Az előadások különtermekben kerülnek megrendezésre, egy előadáson 4-5 whisky kóstolható, melyet a profi előadók történetei varázsolnak élménnyé. A hazai kiállítók magyarul, a külföldiek angolul tartják előadásaikat.
De ezen kívül is színes programdömping várja a látogatókat. Évről-évre elmaradhatatlanul jönnek a skót dudások, a legjobb bártenderek bevonásával whiskykoktél-versenyeket rendeznek, de kihagyhatatlan szórakozás a Whisky Casino is.
Belépőjegyek
A belépőjegy magában foglal 5 db kóstolójegyet és egy kóstolópoharat. Ha kóstolójegyeid elfogynak, van lehetőséged újakat vásárolni darabáron – italtól függően egy-egy kóstolót, 2 centiliternyit, 1-5 kuponért adnak.
Whisky Show történeti áttekintés
- 2021. november 6-7. – Whisky Show 2021
- 2019. október 26-27. – Whisky Show 2019
- 2018. október 27-28. – Whisky Show 2018
- 2017. október 14-15. – Whisky Show 2017
- 2016. október 28-29. – Whisky Show 2016
- 2015. november 7. – Whisky Show 2015
- 2014. november 8. – IV. Whisky Show 2014. Budapest
- 2013. október 12. – III. Whisky Show 2013 Budapest
- 2011. október 15. – II. Whisky Show 2011 Budapest
- 2010. április 24. – I. Whisky Show 2010
Iszol te rendesen?