10. Whisky Show 2021 Whisky & Fine Spirits

Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői a Whisky Show kétnapos rendezvényén idén novemberben. A nemzetközileg is elismert budapesti Whisky Show-n Írországtól Japánig, Skóciától Tajvanig, Németországtól Franciaországon át az USA-ig számtalan kiállító teszi tiszteletét. A rendezvény már messze túlmutat az aranyló whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatok is kiállításra kerülnek. Az ehhez hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb sör-, bor- vagy pálinka fesztiváloknak – külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át, összesen mintegy 500 különböző minőségi párlat közül kóstolhat.

A whiskyről

A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az “e”-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy  bourbon whiskey érlelésére használtak – ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár  több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze – és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital – így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje – akár 50-féle különböző whiskyből – az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre – hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.

Prémium párlatok kétnapos ünnepe

Fontos kiemelni, hogy az exkluzív rendezvény már csak a nevében szól csupán a „uisge beatha”-ról, ami gael nyelven annyit tesz: az „élet vize”, vagyis whisky. 

A Whisky Show kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a párlatok kétnapos ünnepén közelebbről is megismerkedjünk a különféle prémium és szuperprémium italokkal.

Például az illatos almából készült calvadosokkal, a Casterede armagnacokkal, amelyek fenséges ízvilágukkal szinte a szemünk elé idézik azokat a francia domboldalakon érő, egészséges, dús szőlőszemeket, amelyekből ezek a zamatos párlatok készülnek. De kóstolhatunk a rendezvényen olyan cognacokat is, amelyek igen koros páraltok keveréke, és kizárólag a Grand Champagne régió szőlőszemeiből készülnek.

A reneszánszukat élő ginek évek óta kitüntetett szerepet kapnak a rendezvényen: a bartenderek ilyenkor alig győzik keverni az ízletes koktélokat, gin&tonic alkotásokat. Az idén is több tucat prémium gint kóstolhatnak az érdeklődők.

A rumok kedvelői is bátran jöjjenek a Whisky Show-ra, hisz kedvenc párlataikból egy igazi arzenál fogadja majd őket a francia stílusú rum-különlegességeitől a spanyol és angol stílusú rumcsodákig.  A WhiskyNet standján pedig különleges dél-amerikai párlatok (tequila, mezcal, stb.) is várják az érdeklődőket.

Az italok részletes listája az esemény oldalán már elérhető, érdemes előre tájékozódni, és nem elveszni a forgatagban.

Változatos programok

A Whisky Show egy mindenki által látogatható kétnapos rendezvény, amin külön szakmai nap újabban már nincs. A VIP jegyet váltók számára egy VIP Lounge-t alakítanak ki, ahol néhány igazán extra ital kóstolására nyílik lehetőség.

Master Class szemináriumokon több gyártó és lepárló képviselője tart ültetett kóstolókat, amelyekre elővételben vásárolhatóak szemináriumi jegyek. Az előadások különtermekben kerülnek megrendezésre, egy előadáson 4-5 whisky kóstolható, melyet a profi előadók történetei varázsolnak élménnyé. A hazai kiállítók magyarul, a külföldiek angolul tartják előadásaikat.

De ezen kívül is színes programdömping várja a látogatókat. Évről-évre elmaradhatatlanul jönnek a skót dudások, a legjobb bártenderek bevonásával whiskykoktél-versenyeket rendeznek, de kihagyhatatlan szórakozás a Whisky Casino is.

Belépőjegyek

A belépőjegy magában foglal 5 db kóstolójegyet és egy kóstolópoharat. Ha kóstolójegyeid elfogynak, van lehetőséged újakat vásárolni darabáron – italtól függően egy-egy kóstolót, 2 centiliternyit, 1-5 kuponért adnak.

Whisky Show történeti áttekintés


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség