Sok helyen találkozhatsz az egységnyi alkohol (standard unit) fogalmával. Ez a mérőszám jelzi, hogy az adott alkoholos ital mennyi alkoholt tartalmaz. Egy alkohol egység egyenlő 8-12 gramm etil-alkohollal, ami átlagban megfelel 0,1% véralkohol-szintnek óránként. Ez az a mennyiség, amennyit egy átlagos ember mája egy óra alatt képes lebontani.

Átlagosan 1 egységnyi alkohol található 1 dl borban, 1 pohár sörben, ennyi alkohol van 3 cl égetett szeszesitalban.

ital típusamennyiség (ml)alkoholfok (%)etil-alkohol (ml)etil-alkohol (g)átlagos lebontási idő (óra)
bor10012129,60,96
sör330413,210,561,056
szeszesital3040129,60,96

További példaként fél deciliter 50% alkoholfokos pálinkában 25 ml etil-alkohol van, amely 20 g tömegű etil-alkoholnak felel meg. Ha az átlagos 10 g/órás átlagértékkel számolunk, akkor körülbelül 2 óra kell a mintegy két egységnyi alkohol lebontásához.

ital típusamennyiség (ml)alkoholfok (%)etil-alkohol (ml)etil-alkohol (g)átlagos lebontási idő (óra)
pálinka505025202

Alkohol lebontást befolyásoló tényezők

A lebontatlan alkohol addig áramlik a szervezet vérkeringésében, amíg a máj le nem bontja. A le nem bontott alkohol idézi elő az ittasság tüneteit. Az alkohol lebontását felgyorsítani nem lehet, ugyanakkor számos tényező befolyásolja. Többek közt az alkoholfogyasztás sebessége, az ember kora, neme, etnikuma, genetikája, testsúlya, testmagassága, testzsír százaléka, életstílusa, a máj egészségi állapota, hogy az illető szed-e gyógyszert, vagy hogy az alkoholt éh- vagy teli gyomorra fogyasztotta.

Az a városi legenda alapvetően téves, hogy alkohol fogyasztása után ha sokat és lehetőség szerint zsírosat eszel, akkor az segít. Valójában pont lassítja a véralkohol lebontását, ahogy nem segít a gyorsabb kijózanodósában sem a kávé, sem az energiaital, sem a hideg zuhany. A vérben található alkohol lebontására egyedüli megoldás az idő, a jobb közérzethez meg a hidratálás és a pihenés.

A véralkoholszint megállapítására a biztos módszer egyedüliként az alkoholszonda. És ami a legfontosabb, ittasan soha ne ülj a volán mögé, balesetveszélyes, és ha egy rendőr igazoltat, Magyarországon zéró a tolerancia!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség