A Holt-Körös partja mellett, a történelmi Magyarország mértani középpontjában létezik egy kisüzem, ahol a jó sör mércéje már közel három évtizede átértékelődött. Úgy hívják: Szent András Sörfőzde. Az ország legnagyobb múltú kisüzemi sörfőzdéjének prémium söreiért viszont nem kell Békésszentandrásig menni, elég csak a legközelebb eső szuper- vagy hipermarket valamelyikét megcélozni. Aki pedig otthonról rendelne, megteheti a főzde webshopjában.

Kincsek a boltok polcain: a Szent András sörök nyomában

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem titkolt célja, hogy a sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse. Ezt az állandó minőségi alapanyagokkal, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével, és az új trendekkel való kísérletezéssel teszi meg. Szerencsére, mára szinte minden nagyobb üzletláncban és sok kisebb boltban is beszerezhetők a söreik, ám a főzde teljes sörpalettája csak egyes kézműves sörözőkben, a főzde helyi mintaboltjában, a Rózsa Sörkertben, vagy a Szent András webshopban található meg.

Ha még nincs saját kisüzemi sörlelőhelyed, de már érdeklődve szemléled azokat a termékeket, melyeknél a minőségi sörkészítés, és az izgalmas típusokkal való kísérletezés a cél, látogasd meg a közeli szuper- vagy hipermarketek valamelyikét, ahol biztosan találsz Szent András söröket. Hogy pontosan hol és milyen békésszentandrási sör kapható, abban lehet a következő felsorolás segítség.

Szent András sörök egy élelmiszer áruház polcain (eredeti kép: fenekig.com)

Tesco

A Tesco üzletláncban rögtön három sörtípussal találkozhatsz. Elsőként tehetsz egy próbát a kisüzem főzdealapítójának búcsúsörével, a Magyar Vándorral (california common, 5.6%), ami egy különleges lager/ale hibrid: kétféle (alsó- és felsőerjesztésű) élesztő, négyféle komló, és háromféle maláta felhasználásával készült. Vagy egy magasabb alkohol- és beltartalmú világos bakot is leemelhetsz a polcról, a Monarchistát (imperial pilsner, 7%), aminek minden alkotóeleme az egykori Monarchia területéről származik. A sort egy valódi gyümölcsből készült bajor búzasörrel, a Málnás Búzával zárhatod, ami garantáltan nem csak a hölgyek körében alkot majd osztatlan sikert.

Spar

A Sparból további két valódi gyümölcsből készült Szent András lágert kóstolhatsz. Az Európa legrangosabb nemzetközi sörversenyén aranyéremmel jutalmazott Meggyes Sört (meggyes láger, 3.7%), és a szintén valódi szilvából készült Szilvás Sört (szilvás láger, 3.7%). Végül, de nem utolsósorban egy hamisítatlan szűretlen bajor búzasörrel is találkozhatsz, a Napkinccsel (szűretlen bajor búza, 4.9%), amiben az élesztő banános, gyümölcsös aromáit a búzamaláta üdítő savanykássága már-már citrusos jegyekkel egészíti ki.

Metro

A Metroban a fentieken felül már a desszertsörökig kalandozhatsz. Ezek jellemzően magas alkoholtartalmú barnasörök, masszív testtel és krémesen lágy kortyérzettel. Ilyen a békésszentandrási kisüzemi egyik legnagyobb büszkesége, a 22 Balling-fokos Blackrose (duplabak, 9%) és a Betyár Király is (gyümölcsös stout, 7%).

A sör alkohol- és Balling-foka, másképp extrakt- illetve szárazanyagtartalma, ugyanis komoly befolyással van a sör minőségére. Az extrakttartalmat Balling-fokkal (B°) jelölik. Egy minőségi sör 12 B° foknál kezdődik, vagyis egy 22 Balling-fokos sör ízben és eltarthatóságban már nem egyszerűen prémium sör, sokkal inkább valódi kincs. Vannak olyan típusok, mint a duplabak és társai, amelyek fiatalon frissek és üdék, idővel viszont úgy érnek, akár a jó bor. A Black Rose és a Betyár Király pontosan ilyen, hosszú évek múlva is élvezetes.

Auchan

Jelenleg az Auchaban a legnagyobb a Szent András sörválaszték. A valódi gyümölcsös Áfonyás Ale-lel, egy virágosan komlós, bravúros aromakompozíciónak is nevezhető amerikai IPA-val, a Bandibával (amerikai IPA, 6%), és egy a maga nemében páratlan áfonyás duplabak desszertsörrel, a Szent András Könnyével (áfonyás duplabak, 9%) is feltankolhatsz.

Szent András webshop

Szent András Sörfőzde webshop

A fenti sörökön felül persze rengeteg típussal és új ízzel kísérletezhetsz. Ha úgy érzed, csillapíthatatlan a szomjad az újdonságokra, nézz körül a sörfőzde webshopjában, ahol a több mint húszféle sörtípus mellett limitált kiadású, egyszeri főzetek, a TesztAndrás kísérleti sörök is beszerezhetők, akár többet összeválogatva egyedileg csomagolt díszdobozokban. A Szent András Sörfőzde különleges, egyesével csomagolt sörei ízükben, beltartalmukban és megjelenésükben is prémium kategóriás termékek, amelyeket ajándékba adni vagy éppen kapni legalább akkora élmény, mint lezárni velük egy kellemes vacsorát.

Gyártó adatlap – Szent András Sörfőzde


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség