TesztAndrás sörök

Hasznosan telt a karantén a hazai kisüzemi sörfőzdék egyik úttörőjének, a Szent András Sörfőzdének sörműhelyében. A korlátozások alatt eddig a fejlesztésekről és az új lehetőségek kiaknázásáról szólt sok minden. Ennek első lépcsőfoka egy teljesen új projekt, ami minden sörfőző álma is egyben: egy erre kialakított játszótér, ahol minden lehetséges. A főzde sörfőzői szerint ugyanis:

Lehetetlen sör nincs, csak meg nem főzött sör van.

A TesztAndrás névre keresztelt kísérleti labor munkájához a megszokott stábon túl a házisörfőzőként is dolgozó, a szakma által nagyra becsült Mátyus Tomi és Kiss Máté sörfőzők is csatlakoztak. A projekt célja elsősorban a főzde régi receptjeinek tovább csiszolása, az eddig dédelgetett álmok megvalósítása, kísérletek új összetevőkkel és felejthetetlen élmények átélése mind sörfőző, mind fogyasztói szemmel.

Limitált kiadás

Ebben a munkafolyamatban limitált kiadású, csupán pár ezer palackból álló small batch-szériák készülnek, melyek egy-egy alapanyaggal, egy-egy sör újragondolásával, vagy a sörfőzők képzeletének, (és néha az eszközök technikai) határaival játszanak. Ezekből mindösszesen 8000-8000 palack készül. A projekt során a főzde több stílussal és megannyi izgalmas alapanyaggal való kísérletezést tervez.

A kollaboráció és a világ minden tájáról összeválogatott alapanyagokkal való kísérletezés eddig sem állt távol a Szent András Sörfőzdétől. A TesztAndrás projektet felvezető Vári Nővérek sörsorozat megálmodását két vérbeli gerillafőző neve is fémjelezte. A Vári Nővérek többrészes sörsorozatának különleges receptúráit Kővári “Armando Ochoa-Csakajósör” Gergő és Marosvári “Ogre” László a főzde sörfőzőivel együtt közösen dolgozták ki.

Oda-vissza kommunikáció

A békésszentandrási kisüzem mindig erős kapcsolatot ápolt a fogyasztóival, legyen szó szakmai edukációról, mint az Ogre Bácsi Söregyetem, ahol a résztvevők a sörfőzéssel, vagy sörtörténettel kapcsolatos előadásokon vehettek részt, de különleges akciókkal is segítette a vendéglátóhelyek bezárása miatt otthon maradt sörbarátokat. A TesztAndrás sörök kapcsán egy zárt TesztAndrás Klub Facebook-csoportot is indítottak, ahol a fogyasztók véleményére helyezik a hangsúlyt. A csoport tagjai első kézből értesülhetnek az új TesztAndrás kísérleti sörökről, betekinthetnek a kulisszák mögé, kérdezhetnek, informálódhatnak a főzde sörfőzőitől, privát online eseményekhez csatlakozhatnak, elmondhatják a tapasztalataikat a kísérleti sörökről, sőt véleményükkel akár alakíthatnak is a jövőbeli small batch főzeteken.

Jellemzők – TesztAndrás Beta.03

Duplán hidegkomlózott, az illatokkal merészen játszó west coast ipa.

  • Típus: szűretlen west coast ipa (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, maláta (Pale, Carapils, Müncheni), komló (Chinook, Amarillo, Centennial), élesztő (Fermentis US-05)
  • Alkoholtartalom (ABV): 6.0%
  • Keserűség (IBU): 54
  • Szín (EBC): 39
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 15
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – TesztAndrás Beta.11

Már-már kókuszos karakterjegyeket hozó, Sabro komlóval főzött, – ám cseppet sem túlbonyolított – s.m.a.s.h ipa.

  • Típus: szűretlen s.m.a.s.h ipa (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, maláta (Pale Malt), komló (Sabro), élesztő (Fermentis US-05)
  • Alkoholtartalom (ABV): 6.0%
  • Keserűség (IBU): 54
  • Szín (EBC): 25
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 14,5
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – TesztAndrás Alfa.05

Az Alfa.05 egy összesen 5 kg Earl Grey teával és bergamott naranccsal készült angol porter kísérlet. Nem egy 2017-es Esthajnal remake, annál ivósabb, könnyebb. A teát nem csak belefőzték a sörbe, hanem „hidegteáztak” is vele.

  • Típus: szűretlen Earl Gray porter (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláták (Maris otter pale, müncheni, specX, melanoidin, csokoládémaláta, pörkölt árpa), komló (East kent golding, hallertau perle), sörélesztő (Fermentis S-04)
  • Alkoholtartalom (ABV): 4.9%
  • Keserűség (IBU): 25
  • Szín (EBC): 85
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 13,0
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • Értékelés: Untappd / RateBeer

Jellemzők – TesztAndrás Delta.26

Egy dupla belga búza, egy belga búzasörhöz képest több beltartalommal, a fajta jellegéből fakadóan frissítő narancshéjjal, korianderrel, magasabb alkoholfokkal. Igazából a múltkori Delta.13 bodza nélkül, több anyaggal.

  • Típus: szűretlen dubbelwit (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpa- és búzamaláták (búza, Pilseni, Carapils, Vienna), komló (Magnum), sörélesztő (Fermentis T-58), koriander, narancshéj
  • Alkoholtartalom (ABV): 6.0%
  • Keserűség (IBU): 10
  • Szín (EBC): 7
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 16,0
  • Származási hely: Magyarország (Békésszentandrás)
  • Értékelés: Untappd / RateBeer

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kocsmablog (@kocsmablog) által megosztott bejegyzés


Adatlap – Szent András Sörfőzde

Kövesd a Kocsmablogot weben, Facebook-on és Instagramon, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük