Hübris sörök

A kisüzemi és a prémium sörök szegmense dinamikusan növekszik a sörpiacon. A fogyasztók minőségi sör iránti igényének alakításában pedig óriási szerepük van a kisüzemi vagy más néven „kézműves” sört készítő főzdéknek. Erre a legjobb bizonyíték, hogy a kisebb főzdék szortimentjének legfontosabb szereplője, az IPA vagy a pale ale már az ipari sörgyártás palettáján is megjelent. A jó sör téma lett, a fogyasztók előszeretettel kóstolgatják a változatos sörtípusokat, egyiküknek a keserű, a másiknak a nagyon illatos, a harmadiknak pedig az édes ízvilágú a leginkább izgalmas sör. A jó sör egyre több és több helyet kap a mindennapi életben.

László Ádám, a hübris sörfőzde egyik alapítója ezt az álláspontot megerősítette:

A folyamatot a maga módján a hübris is támogatja. Célunk, hogy a jó sör ne kiváltság, hanem alap legyen az emberek számára. Szortimentünket igyekeztünk úgy kialakítani, hogy az minél szélesebb rétegek számára értelmezhető legyen.

Hübris sörfőzde kóstolója a budapesti Bestia bárban, ahol gasztro bloggerek és a sajtó részére tartott sörtörténeti áttekintést és szakmai előadást László Ádám
Hübris sörfőzde kóstolója a budapesti Bestia bárban, ahol gasztro bloggerek és a sajtó részére tartott sörtörténeti áttekintést és szakmai előadást László Ádám

Változatos sörpaletta

A hübris jelszava, mely a palackok címkéjén is megjelenik: „kézműves sör mínusz kézműves”. Ennek jelentése, hogy kézműves minőségben, de nagy mennyiségben, odafigyeléssel és szakmai elkötelezettséggel dolgoznak 2018 második felétől az évi 206.000 literes éves kapacitású székesfehérvári sörfőzdéjükben.

Mi jó sört akarunk főzni, kézműves allűrök nélkül.

Egyszerűen közérthető

Sokadikként piacra lépő kisüzemi sörfőzdeként a hübris célja nem lehet más, mint az, hogy sörei egyszerűségével és közérthetőségével teremtsen értéket. Hiszik, hogy nem feltétlenül kell guacamole-t és maracuja-t tenni a sörbe ahhoz, hogy érdekes legyen. Egyszerűen úgy gondolják, az érték a letisztult ízekben is megterem.

A letisztultságot közvetíti a hazai kisüzemi sörök között egyedülállóan bátor, minimalista arculat, ami azt üzeni:

Nem akarok többet mutatni annál, mint ami bennem van.

A hübris az ország első minimalista söre. Egy székesfehérvári főzőházban indult útjára a márka, ami a végső szortiment kialakítását követően végre nem csak a belvárosi craft beer bar-ok pultjaiban és kiemelt értékesítési pontokon, hanem országszerte valamennyi Interspar hipermarketben is elérhető.

A kezdetben gerillafőzdeként működő vállalkozás az uniós támogatásnak köszönhetően idén szintet tudott lépni: 2000 literesre bővített főzőkapacitásával már hat különböző craft minőségű sörrel van jelen a hazai piacon.

A sörfőzde kóstolójának célja a debütáló sörök megmutatása mellett az volt, hogy a gasztronómiával foglalkozó újságírók jobban megismerjék a sörök változatos világát.

Hübris sörfőzde szortiment
Hübris sörfőzde szortiment

Jellemzők – hübris sür

Az új klasszikus. A szortiment indító darabja. A pils a világ legnagyobb volumenben előállított sörtípusa, ám a típusjegyeket néha feledni hagyó nagyüzemi utánzatokhoz képest ez egy igazi pilzeni: szűrt aranysárga megjelenés, lágy íz, finom keserűség, tiszta élmény. Illat: füves, friss, kerek. Korty: szénsavval telt gurulós gabona.

  • Típus: pils (alsóerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló (Saaz, Perle), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4.8%
  • Keserűség (IBU): 35
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 11,5°B
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – hübris apü

Apád helyett apüd lesz. Igazi strandsör. Alacsony alkoholtartalommal és bódítóan citrusos komló aromával lepi meg a fogyasztót. Illat: szőlőlevél, komlóharmónia. Korty: száraz, könnyű, vad.

  • Típus: american pale ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló (Mosaic, Nelson, Sauvin), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4.5%
  • Keserűség (IBU): 30
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 10,6°
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – hübris üpa

Meglepetések helyett. Egy alap india pale ale. Nincs túlbonyolítva. Tiszta borostyán színe van, hosszan tartó habja, lazán keserű kortyérzettel. Illat: hamvas, derűs.

  • Típus: india pale ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló (Citra, Mosaic, Simcoe), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 5.1%
  • Keserűség (IBU): 39,5
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 12,6°
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – hübris üpa2

Keveset szól, sokat mond. Egy összetettebb, közel 7%-os IPA, rengeteg komlóval, igen komplex, többek közt ananász és fenyő illatokkal, telt és tróusi kortyérzettel. 

  • Típus: india pale ale (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló (Warrior, Azacca, Chinook, Mosaic), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 6.5%
  • Keserűség (IBU): 63
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 15,2°
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – hübris büza

Leánykori nevén dr. Béla, egy üde ízbomba. Talán a leginkább rendhagyó főzet, egy igazán frissítő, fűszeres, citrusos búzasör. 

  • Típus: belga búzasör (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló (Marynka), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4.0%
  • Keserűség (IBU): 18
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 11,5°
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jellemzők – hübris stüt

Minden stüt stout, de nem minden stout stüt. Egy fekete ivósör, amelyet egy különleges pörkölt maláta extraktummal főznek. Illat: étcsoki. Korty: kávés, krémes, könnyed.

  • Típus: dry stout (felsőerjesztésű)
  • Kiszerelés: palack (330 ml)
  • Összetétel: víz, árpamaláta, komló (Magnum, Brewer’s Gold), sörélesztő
  • Alkoholtartalom (ABV): 4.1%
  • Keserűség (IBU): 34
  • Szín (SRM / EBC): N/A
  • Eredeti szárazanyag-tartalom (Balling): 10,7°
  • Származási hely: Magyarország (Székesfehérvár)
  • ÉrtékelésUntappd / RateBeer

Jól van, idáig rendben, hogy a hübris legfőbb értékei az egyszerűség, letisztultság, hanyag elegancia és a nagyon jó sör. De a hübris elnevezésből fakadó játékos „Ü”-zés ugye lehet megosztó?


Adatlap – Hübris Sörfőzde

Kövesd a Kocsmablogot weben, Facebook-on és Instagramon, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük