A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete több mint húsz éve rendezi meg egyre nívósabb sörversenyét. A kezdetekben kétévente, 2018 óta évente megrendezett KSE Nemzetközi Sörverseny a járványügyi korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt. Ezalatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre.

A járvány miatt leálló vendéglátóipar a kisüzemi sörfőzdéket súlyosan érintette, közel tíz százalékuk volt kénytelen átmenetileg vagy végleg beszüntetni tevékenységét. Ezért is nagy szó, hogy a 2022-es versenyre nyolc ország negyvenöt sörfőzdéjéből, közel háromszáz nevezés érkezett.

Sörverseny és Sörmustra

A KSE sörversenyére a BJCP 2015 típusbesorolásai alapján lehet jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően 2018-tól a zsűrinek két nap áll rendelkezésére a sörök értékelésére. A közel 50 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal érzékszervi tréningen vesz részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segíti.

KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra – kép forrása: KSE

A 2018-ban megrendezett sörverseny egyúttal kísérlet volt arra, hogy a nagyközönség is aktív résztvevője legyen a sörszakmai programnak. A KSE Sörverseny évenkénti megszervezésével és a Sörmustra közvetítésével a közönség bevonása a versenyt kísérő rendezvényekbe egyaránt azt a célt szolgálják, hogy a sör iránt nyitott érdeklődők megismerhessék az évről évre alakuló kínálatot és újdonságokat, valamint szakmai tudással felvértezve kóstolhassák a hazai sörfőzők műveit.

KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra – kép forrása: KSE

Sördiploma

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kapja. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriákat ismerik.

A nemzetközi összehasonlításra is alkalmas osztályozás alapján kiemelkedően jó minőségű sörből kevés van a magyar piacon. A diplomák minőségét legjobban az mutatja, hogy 50 pontos skálán 45-50 pont, mi aranyat ér (szenzációs), a 38-44,9, mi ezüstöt (nagyszerű), és a 30-37,9, ami bronzot (nagyon jó) – ergo mindenkinek van még hova fejlődni.

A bírálatok végeztével, a pontszámok összeadása után helyben megszületik az eredmény. Az arany diplomások közül a három legmagasabbra értékelt sör kap gyémánt diplomát, és mind közül csak egy lehet a bajnok. A kapott pontszámok alapján előálló lista egyúttal a sorrendet is tükrözi.

XII. KSE Nemzetközi Sörverseny díjazottjai – kép forrása: KSE

KSE XIV. Nemzetközi Sörverseny

A KSE XIV. Nemzetközi Sörverseny idén a fővárosba költözik és Közép-Európa legrangosabb vendéglátó ipari kiállítása a SIRHA Budapest részeként kerül megrendezésre. A sörverseny és a kiállítás teljes időtartama alatt a nevezett sörökből ingyenes kóstoltatást tartanak az A pavilonban felállított egyesületi standon (J1), ahol a legnevesebb sörfőzdék tulajdonosai és sörmesterei szintúgy tiszteletüket teszik, bepillantást engedve a hazai sörkészítés rejtelmeibe.

KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra – kép forrása: KSE

Történeti áttekintés

 • 2022. március 23-24. – KSE XIV. Nemzetközi Sörverseny (Budapest, Hungexpo)
  Grand Champion: Browar Rockmill (PL) – 4th Anniversary
  Gyémánt Diploma: Kecskeméti Sörmanufaktúra (HU) – Imperial Milk Stout
  Gyémánt Diploma: Szent András Sörfőzde (HU) – Rettegett Iván
 • 2019. április 10-11. – KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny (Gödöllő, Szent István Egyetem)
  Grand Champion: Mad Scientist – Pamela Black
  Gyémánt Diploma: Monyo Brewing (HU) – Boris the Blade 2018
  Gyémánt Diploma: Tsypa (UA) – Tsypa Plombir
 • 2018. április 11-12. – KSE XII. Nemzetközi Sörverseny (Miskolc, Diósgyőri vár)
  Grand Champion: Mad Scientist – Cookie Monster
  Gyémánt Diploma: Fehér Nyúl Sörfőzde (HU) – Fehér Nyúl Apa 
  Gyémánt Diploma: Monyo Brewing (HU) – Boris the Blade 2017
 • 2016. április 13. – XI. Miskolci Nemzetközi Sörverseny (Miskolc, Galéria)
  Grand Champion: Zentus – Para-Celsus
  Gyémánt Diploma: Monyo Brewing (HU) – Flying Rabbit
  Gyémánt Diploma: Guri Sörfőzde – Pompeii

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség