Emlékszem, Kovács Gábor szakíró kollégám már évekkel ezelőtt pedzegette a Serteperte oldalon, hogy mitől kóser egy pálinka? Magára valamit adó komoly pálinkafőzdék esetében gyártásbeli különbséget nem igazán tudtam elképzelni, inkább tekintettem rá úgy, miszerint a kóserság a tisztaság garanciája, azt ennyi. Ettől a kóser pálinka ízében akár még hibás is lehet.

Aztán megjött a Rézangyal sajtóközleménye, amiből kitűnnek további részletek. Amint túllendülünk azon, hogy a márka 2005-ös megjelenése óta folyamatosan arra törekszik, hogy fiatalos és innovatív megoldásaival tartsa lendületben a piacot, és hogy büszkék a tavaly megjelent Rézangyal 55% Málna- és az Irsai Olivér Szőlőpálinkára, kilyukadunk oda, hogy a legújabb 40%-os Kosher Szilva- és Almapálinkáik milyen tradicionális módon készülnek.

Kóser minimum

Ahogy azt sejtettem. Ha a kóser pálinkát minden vallási jelentéstől lecsupaszítjuk és lefordítjuk az átlagember nyelvére, akkor a legfőbb követelmény a sterilitás, és az állandó felügyelet. A Rézangyal Kosher Szilva- és Almapálinkák alapját is ezen előírások szerint átválogatott, kizárólag egészséges, tisztára mosott gyümölcsök adják. A főzés összes kellékét makulátlanra tisztítják, kiforrázzák, majd a lepárlás végeztével a pálinkát szigorú higiéniai körülmények között palackozzák. A főzdében elhelyezett kamerákon keresztül a kósersági hitelesítésért felelős londoni és/vagy jeruzsálemi rabbinátus bármikor nyomon követheti az eseményeket, budapesti megbízottjuk pedig személyesen felügyeli és ellenőrzi a folyamatokat.

Hoppá! Így mindjárt érthető, hogy miért van sokkal kevesebb a kóser pálinkákból a boltok polcain, és hogy miért drágábbak? Isten fizesse meg! Ehhez hitelesíteni kell az üzemet, minden főzéskor elhívni, utaztatni, megvendégelni a feladatra felhatalmazott rabbit, aki ezt úgy hálálja meg, hogy cserébe beleköt mindenbe, ha csak lehet. Mert kizárólag az a pálinka lesz kóser, amit ő igazol, melyen megtalálható a rabbinátus pecsétje, illetve a kóserságot igazoló hologramos matrica.

Rézangyal kosher pálinka
Rézangyal kosher pálinka

Ha kóser pálinkáról beszélünk, elsőként a szilva jut biztos az eszünkbe. A hagyományok tiszteletére megalkotott Rézangyal Kosher Szilvapálinka aszalt szilvára emlékeztető, behízelgő és kellemes illata csodálatosan lágy, csokoládés karakterrel társul, igazi ínyenc különlegesség. A Rézangyal Kosher Almapálinka a kísérletezni vágyók számára jelent izgalmas kalandozást: üde, friss illatú pálinka, vaníliás és fűszeres héjkarakterrel, ahol is a pohárból visszaköszön az őszi-téli almák jellegzetes ízvilága, amely hosszú lecsengéssel társul.

Igen, szeretnék ilyesmiket érezni én is! Ünnepélyesen megfogadom, ha legközelebb olyan kocsmában járok, ahol kapni Rézangyal Koshert, egy életem, egy halálom, megkóstolom.

Egészségére mindenkinek!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség