Nagy napra virradtunk. Nyakunkon az iskola, és a diákok mégis tudnak neki örülni. Ugyanis Ogre Bácsi Söregyetemén (OBS) indul az első őszi szemeszter, olyan lelkes amatőröknek, akik most ismerkednek a kézműves sörök világával. Kéthetente ingyenes szakmai előadásokkal, 6+1 alkalommal, hol a ráadás egy kerekasztal beszélgetés, tesztírással. A téma természetesen a sör, minden aspektusból, szakértőktől. Hol másutt, mint az Ogre Bácsiban – ha már annak nyitásakor ezen szakmai programok be lettek ígérve. És a tanórán még inni is lehet…

Ogre Bácsi Söregyetem
Ogre Bácsi Söregyetem

Tanterv

Az első előadás “A sörgyártás és a sörfogyasztás története” címet kapta, és aki prezentálja, Magyarország első sörténésze: Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója.

Ami az óra menetét illeti. A sör történeti fogalmának tisztázása után kiderül, hogy mikortól beszélünk sörnek nevezhető italokról, és azok hogyan keletkeztek. Az előadás érinti az ókori kultúrák söreit, az európai közép- és koraújkor sörgyártását és fogyasztását, majd döntően a magyarországi sörtörténetre fókuszál. Feleleveníti a 17. század vége – 18. század elejétől megélénkülő hazai sörgyártást, a 19. század utolsó évtizedeiben a filoxéravész okozta megnövekedett igényeket, eljutva az időegyenesen a 20. század végi magyarországi sörgyártásig. Ezen felül szó esik a sörfogyasztásról is, hogy hol, mikor, milyen körülmények között itták, és mi volt az a szellemi és tárgyi kultúra, amely a sörgyártás és -fogyasztás sajátos karakterét adta.

Ogre Bácsi Söregyetem
A sörgyártás és a sörfogyasztás története

Ami az ezt követő előadásokról egy csoportkép alapján még sejthető:

Hatból egy téma a cseh sörökről fog szólni, és aki előáll vele, Kovács Maláta Gábor, a Serteperte és a Drink Union blog szerzője, szakújságíró. De a tanárok négyszögletű asztalánál helyet kapott Németh Antal, a népszerű Monyo Brewing Co. és Hedon sörfőzőmestere, aki nyilván a kisüzemi sörfőző létről mesél, Ogre Bácsi legfőbb sörbeszállítója, a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde tulajdonostársa, Bukovinszky László, aki a szakma gazdasági szálát fejtheti ki, és az Ogre Bácsiként sokszor emlegetett Marosvári László, aki bajtársával, Kővári Gergővel szexi “vári nővérként” a modern sörtípusokat mutatja be. Ha az iparági pletykáknak hinni lehet, lesz még egy házi sörfőzős előadás Zilahy Sándor (csipa) előadásában, míg Prischetzky Botond alias Boti, aki a hétköznapokon márkaépítőként van jelen a Monyo életében, itt csak kibic, mert nem ad elő, viszont ő lehet a felelős a célközönség mellett elszaladt kommunikációért.

Ogre Bácsi Söregyetem
Ogre Bácsi Söregyetem tanszék

És hogy milyen papírt ad az Ogre Bácsi Söregyetem a képzés végén? Jó eséllyel barátit, miközben egy csomó papírpénzt elvesz. Mert nincs az az ösztöndíj, amit sörben mérnek! De lesz index a résztvevőknek, és akik az előadások nagy részén jelen vannak, nyerhetnek ajándékokat. Irány tehát a kocsma, éljen a sör, igyátok oktatóitok szavait!

Ogre Bácsi Söregyetem
Ogre Bácsi Söregyetem

További részletek a kapcsolódó Facebook oldalon.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség