100 féle cseh sör a Westend Tetőkerten

A Budapesti Cseh Sörfesztiválnak évről évre egyre nagyobb a sikere, miközben olyan frekventált budapesti tereket járatott fesztiválhelyszínként be, mint a Városháza Park, a Szabadság tér, valamint az 56-osok tere a Műcsarnoknál. A szervezők mindezeket értékelve 2017-ben még nagyobb, még frekventáltabb, és mégis nyugodtabb helyet kerestek a rendezvénynek, így kikötve az elsőre furcsának tűnő, ámde annál komfortosabb WestEnd tetőteraszán, ahol a rendezvény ideje alatt több mint 100 féle sörrel várják a cseh sörök kedvelőit.

És mennyire szeretjük, hogy ott van. A kóborló turisták messze elkerülik, tömegközlekedés szempontjából ideális, plusz a pavilonsor végén van normális WC. És át sem kell hasítani miatta a legnagyobb budapesti bevásárlóközpont felét, mert a WestEnd főbejáratának jobbján, az épületen kívül közvetlenül felvezet oda egy lépcső.

Az eddigi rendezvények rendre bizonyították, hogy Magyarországon is igény van a cseh sörre, így ez a fesztivál a cseh sörbarátok számára igazi ünnep. Plusz hozzáadott érték, hogy ilyenkor nem csak a megszokott cseh sörökkel lehet találkozni, hanem jó néhány, csak erre az alkalomra importált cseh sörkülönlegességgel, több kis és közepes sörfőzde szortimentjével. A közismert nagy- és kisüzemi sörmárkák mellett, mint a Krusovice, a Primátor, a Pilsner Urquell, a Bernard vagy a Holba olyan kevésbé ismert, főleg kraft sörmárkák is kaphatók, mint a Permon, a Postřižinské, a Dudák, a Clock, a Ježek, a Kocour, a Matuška vagy a Žatecký.

Budapesti Cseh Sörfesztivál
XV. Budapesti Cseh Sörfesztivál

15 éves a Budapesti Cseh Sörfesztivál

A cseh sörök mellett cseh sörpárlatokkal, cseh rövidital különlegességekkel és a sörös gasztronómia tradicionális fogásaival várja a Serfőző csapata a látogatókat Magyarország legrégebb óta működő sörfesztiválján a város felett. A szaftos cseh ételekről és sörkorcsolyákról a Grill Király, SmoKing BBQ és a Láng Fánk csapata gondoskodik.

Az biztos, éhezni, szomjan halni és unatkozni senki nem fog. Profi vendéglátósok várják elfogadható árakkal az érdeklődőket, ahol is a Serfőző szava a garancia arra, hogy a Corvin Sörfesztiválokhoz hasonlóan megint egy élhető, szerethető eseményt kapunk, ahol a kiállítókkal is kényelmesen el lehet beszélgetni a sörökről.

Korsók és poharak

A Budapesti Cseh Sörfesztiválon a standokon műanyagkorsókba csapolják a sört. Azok számára, akik ragaszkodnak az üvegpohárhoz, egyrészt biztosítják a lehetőséget, hogy elmossák saját poharaikat, másrészt árusítanak egyszerű söröskorsókat, melyek a helyszínen megvásárolhatók, de azok visszavásárlására már nincs lehetőség. Így mindenki úgy veheti magához kedvenc cseh sörét, mely számára a legszimpatikusabb!

Belépő és fizetés

A Cseh Sörfesztiválra a belépés ingyenes, miként a WC használat is.  A rendezvény készpénzes, egyes kiállítóknál van lehetőség kártyával is fizetni. A rendezvény gyerek- és kutyabarát, a WestEnd tetőterasz végében játszótér is található.

Nyitvatartás

 • 2022. június 8. szerda: 16–24
 • 2022. június 9. csütörtök: 12–24
 • 2022. június 10. péntek: 12–24
 • 2022. június 11. szombat: 12–24
 • 2022. június 12. vasárnap: 12–22

Különleges sörvacsora

A Serfőző csapat 2022-ben az Indoor Sörfesztiválokon megszokott sörvacsorával dobja fel a csütörtököt. 2022. június 9-én 7 fogásos gourmet gasztró sörutazást szerveznek a Ferdinand étterem vezető séfjével, aki kifejezetten cseh sörökhöz készített cseh fogásokkal kápráztatja el az érdeklődőket. A sörvacsora klimatizált sátorban kerül megrendezésre, és csak előre megváltott jeggyel látogatható, amely az Eventim weboldalán érhető el 14.990 forintért. És akkor a menüsor:

 1. Majoránnás kacsamájpástétom karamellizált lilahagymával, kalácspirítóssal + Litovel Weizen Bier (Szűretlen búza 12 B – 4,8 %)
 2. Vargánya esszencia marinált fürjtojással + Ferdinánd Max szűretlen (Lager 11 °B – 4,7 %)
 3. Grillezett hermelin sajt zöldspárgával, sauce Bearnaise + Permon P.A.P.A (American pale ale 12 °B – 5,2 %)
 4. Argentin bika medalion Esterházy módra, pirított zsemleknédlivel + Žatec Strong Bock (Bock dupla bak 18,5 °B – 7,5 %)
 5. Znojmói malacpofa ragu bryndzové halušky-val + Bernard Amber (Félbarna láger, 12 °B – 5 %)
 6. Gőzgombóc barnasörös csokoládémártással + Proud Cotel Stout (Irish dry Stout 14 °B – 5,4 %)
 7. „Frutty Ice Magic” + Sibeeria Sorbet (Fruity sour ale 13 °B – 4,9 %)

Cseh sörpiac

Ha Csehországot és Magyarországot összehasonlítjuk, azt tapasztaljuk, hogy Csehország ugyan kisebb hazánknál 15 ezer négyzetkilométerrel, viszont közel 1 millióval több lakosa van. Ezek nem számottevő különbségek. Viszont ha a két ország sörpiacát vetjük össze, ahogy mondani szokás: ég és föld a különbség.

cseh sörgyárak
cseh sörgyárak térképe

A csehek 19 millió hektoliter fölötti mennyiségben főznek sört – ez nagyjából háromszorosa a hazai termelésnek. A cseheknél az egy főre jutó sörfogyasztás az utóbbi huszonöt évben 166 liter/évről visszaesett 140 liter/évre, míg Magyarországon 100 liter/évről 64-re.

A privatizáció előtt Csehországban 63, míg Magyarországon 7 sörgyár működött. Miközben nálunk a sörgyárak – az egy pécsi és a rövid tündöklés után bezárt monori kivételével – multinacionális cégek kezébe kerültek, addig Csehországban a gyárak csak kisebb része került a söróriások kezébe, bár ezzel együtt is a termelés több mint kétharmada főtt ezeknek a gyáraknak az üstjeiben.

Történeti áttekintés


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség