Sörös hordóban érlelt whiskey – whiskey-s hordóban érlelt sör

A Gemenc Distillery és a Horizont Brewing együttműködése már évekre nyúlik vissza. A 148. és a 152. sorszámú hordó története a whiskey lepárlóban kezdődött, itt került a 0046-os Gemenc whiskey az új zempléni tölgyfa hordóba. A whiskey kikerülése után a hordók a Horizont sörfőzdéjébe kerültek, ahol Night Shift Barleywine sört töltöttek bele és 12 hónapig érlelték. A sörfőzde 2021. decemberében dobta piacra a whiskey hordóban érlelt prémium sörét. A sör érlelését követően a hordók hazatértek és 2021. márciusában, 2018-ban készített Gemenc 0046 whiskey került a hordókba utóérlelés céljából.

2022. májusában palackozták a két hordó tartalmát, összesen 193 palack 0,5 literes 48% alkoholtartalmú Gemenc Bronz Whiskey készült.

Gemenc Bronz Whiskey
Gemenc Distillery tölgyfa hordó

Gemenc BRONZ whiskey – első sörös fecske

A termék a Gemenc Bronz nevet kapta, mely egyrészt beleillik a RED, GOLD sorozatba, másrészt a bronzszín utal a sörös érlelésre is. A palackok címkéje eltér a hagyományos Gemenc whiskey címkétől, a design apróbb módosításokkal a lepárló egyik sikertermékének a Gemenc RED whiskeynek a designját követi. A címke tetején megjelenik a piros-fehér-zöld sáv, utalva a termék magyar mivoltára. A termék címkéjén megjelennek az utóérleléssel kapcsolatos információk. A hátsó címke pedig a lepárlás időpontját és palackozás dátumát is elárulja.

Gemenc Bronz Whiskey
Gemenc Bronz Whiskey címke

Gemenc Distillery és a Horizont Brewing együttműködése

A magyar piacon prémium söreiről már jól ismert, többszörös nemzetközi díjnyertes, innovatív kisüzemi sörfőzde, a Horizont Brewing fiatal, kreatív sörfőzőinek célja, hogy kompromisszumoktól mentesen, folyamatosan megújulva olyan ízeket alkossanak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés, és kivétel nélkül csak természetes alapanyagok felhasználásával készül.

A sörök sokszínűségét igazi kuriózumok is jellemzik, mint például az egyedi fejlesztésű Night Shift széria, amely a hordóérlelt söreivel a szuper prémium kategóriájú sörök kínálatát gazdagítja. A hordóérleléses eljárást a megszokottnál is alaposabb előkészületek jellemzik.

Így tett Méhn Marcell sörfőző mester is, aki kollégájával egészen Pörbölyig utazott, hogy frissen ürített hordókat keressen a következő Night Shift érleléséhez. Ilyenkor a hordókból áradó aromák alapján hozzák meg a sörfőzők a döntést, azt szem előtt tartva, hogy a készülő sör a lehető legjobb helyen pihenhessen hosszú hónapokat.

A sör, amelyhez ezen túra során hordót kerestek, egy Barleywine, azaz árpabor volt, ami magas alkoholtartalmáról, karamellás és testes desszertborra emlékeztető ízvilágáról ismert. Ez az ízvilág a hordós érlelésnek köszönhető mikrooxidáció során még komplexebb és színesebb lett, amit az előtte benne pihent és a hordó által magába szívott kiváló minőségű Gemenc 0046 Whiskey ízvilága tett igazán egyedivé és megismételhetetlenné.

Gemenc Whiskey Barrels
Horizont Night Shift Barleywine aged in Gemenc Whiskey Barrels 2021

A Horizont Brewing Night Shift szériája minden évben új tagokkal bővül. A sörfőzde a 2022-es esztendőben is rendhagyó tételekkel készül, egyéb ínyencségek mellett több whiskey-s hordóban érlelt sör piacra kerül, limitált számban.

Szőke Lajos lepárló mester és Méhn Marcell sörfőző mester közös tulajdonsága, hogy imádnak kísérletezni. Ennek is köszönhető a sikeres együttműködés, melynek révén az elmúlt években whiskey-s hordóban érlelt sör és sörös hordóban érlelt whiskey-t is kóstolhatnak a fogyasztók.

A termékek elérhetők a whiskeyshop webáruházban, és korlátozott számban a Horizont Brewing webshopjában.

Gemenc Bronz Whiskey
Gemenc Bronz Whiskey palack

Jellemzők – Gemenc Bronz Whiskey

  • Típus: Grain whiskey (Single Barrel)
  • Kiszerelés: palack (500 ml)
  • Összetevők: gabonaszesz (60% kukorica, 40% árpa), víz
  • Alkoholtartalom: 48,0%
  • Származási hely: Magyarország (Pörböly)

A Gemenc Whiskey története

A Gemenc Whiskey egy kis faluban, a gemenci erdő szomszédságában készül Pörbölyön. Szőke Lajos főzőmester 2011-ben kezdett foglalkozni gabonapárlat készítéssel. 4 év tanulás és kisérletezés után 2015-ben indult a termelés a Gemenc Distilleryben, azonban az első hordó megtöltését követően még 3 évet várni kellett  az első Gemenc Whiskey palackozásáig. A pörbölyi lepárló az ország legkisebb kereskedelmi lepárlója, ahol kizárólag gabonapárlatok és whiskey-k készülnek. 

A hazai piacon az elmúlt években megjelentek a hazai készítésű whiskyk,  a Békési és az Agardi whisky, melyek egy-egy nagy hagyományokkal rendelkező pálinkafőzdék nyitása a gabonapárlatok felé, azonban a Gemenc Distillery az egyetlen lepárló hazánkban, aki kizárólag gabona whsikey lepárlásával foglalkozik.

Gyártó adatlap – Gemenc Distillery


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség