A Zwack Unicum Nyrt. háza táján 2018. szeptemberében izgalmas italpremier volt. A felvezetőben érdekes beszélgetést hallottunk, ahol az egyik oldalon Cseke Eszter és S. Takács András (On the Spot) osztották meg a világ különböző pontjain átélt élményeiket, aki pedig a másik oldalt erről kérdezte őket, a szintén nagy utazó Szűcs Péter, a PetersPlanet.travel bloggere. Így történhetett, hogy a cég legújabb termékének exkluzív gin mesterkurzussal egybekötött sajtóbemutatójára már emelkedett hangulatban érkeztünk, ahol Gulyás Csaba, a Zwack Unicum Nyrt. italszakértője vezetett be minket a lenyűgöző részletekbe.

Zwack család – a fűszerek szakértője

A Zwack család több mint 200 éves fűszer- és gyógynövény tapasztalattal rendelkezik, emellett pedig folyamatosan kutatja az újabb és újabb ízvilágú és aromájú növényeket. Legújabb termékük, a Kalumba Madagascar Spiced gin összetett fűszerességét és eredeti ízvilágát 17 féle Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó természetes fűszernövény adja – a terület gazdag gyógy- és fűszernövény kultúráját sok éves kitartó munkával térképezték fel. A Kalumba palackja is szorosan kapcsolódik a területhez: az egyedi üveget Afrika ikonikus állata, a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú maki díszíti.

Bár a Zwack család az Unicum receptjét évszázadok óta féltve őrzi, a Kalumba gyártásához felhasznált fűszerek listáját nyilvánosságra hozta, hiszen fontos, hogy megfeleljenek a modern kor igényeinek: a fogyasztók sokkal tudatosabbá váltak, és meghatározó számukra, hogy ismerjék az elfogyasztott termékek alapanyagait.

A termék elkészítésekor fontos szerepe van az ital nevét adó kalumbagyökérnek – ami 1671-ben érkezett Európába egy portugál kereskedő hajóján –, a világon elsők között számon tartott gyógynövény. Emellett a karakteres ízvilágért felel a citromfű, a kubebabors, a szegfűszeg, a fahéjlevél, a rózsabors, a kurkuma, a csillagánizs, a lime-héj, a szerecsendióvirág, a kardamommag, a szerecsendió, a gyömbér, a vanília, a koriander, a curacaohéj és a borókabogyó is. A különleges összetevők között több vadon termő fűszert is találunk, amelyek egy részét a dzsungelben kézzel gyűjtik be és válogatják át. 

A termék lepárlása kis adagokban történik, a gyártáshoz Európa legmodernebb lepárló berendezését, egy Christian Carl lepárlót használnak a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában. Az italt ezután tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik, ami így nyeri el végső, igazán karakteres, fűszeres jellegét.

Kalumba Madagascar Spiced gin

Száraz gin, citrusokkal

A Zwack 2020-as innovációja a Kalumba Madagascar White gin, mely a 2018-ban bevezetett Kalumba Spiced citrusos változata.

A Kalumba White egy rendkívül tiszta dry gin, friss, citrusos karakterét a kubebabors és citromnád adja, mely kifinomult fűszerességgel párosul. Több mint 20 gyógy- és fűszernövény felhasználásával készül, mint például narancshéj, citrus mirtusz, rózsabors, koriander, curacaohéj és kalumbagyökér.

Kalumba Madagascar White gin

További két új ízzel bővült a Kalumba-család

A Zwack 2022-ben tovább bővítette a nagy népszerűségnek örvendő Kalumba Madagascar gincsaládját, két igazán gyümölcsös ízzel. A Kalumba Madagascar Mango gin a rózsabors és a mangó, míg a Kalumba Madagascar Blood Orange gin a mirtusz és a vérnarancs tökéletes harmóniájával hozza el a trópusi életérzést a mindennapokba. A különleges gineket jéghidegen önmagunkban és tonikkal is lehet fogyasztani.

A hagyományokat megőrizve, az új ízvilágú Kalumba Madagascar ginek is a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában készülnek. A mangós és vérnarancsos változatok elkészítésére kis tételekben, tradicionális rézezüstökben kerül sor. A vadonatúj trópusi ginek könnyen felismerhetőek, megjelenésüket tekintve igazodnak a korábbi Kalumba Madagascar termékcsaládhoz, címkéjük színvilága megegyezik a névadó gyümölcs színeivel.

Koktélnak is jó

A Kalumba Madagascar ginek fogyasztását behűtve, magában ajánlják, ahol a hozzá tartozó élményt az egyedi csiszolt pohár koronázza meg. De azok, akik szívesen innák koktélként is, mindenképpen próbálják ki az alábbi receptek valamelyikét:

 • Kalumba Tonic: 4 cl Kalumba, tonic a feltöltéshez, lime, jég
 • Kalumba Gyömbér: 4 cl Kalumba, gyömbér a feltöltéshez, friss gyömbér, jég
 • Kalumba shooter: 4 cl Kalumba, 2 cl facsart limelé, cukorszirup
 • Kalumba Madagascar Mango Tonic: 4 cl Kalumba Mango, tonic a feltöltéshez, mangó vagy egyéb citrusféle, jég
 • Kalumba Madagascar Blood Orange Tonic: 4 cl Kalumba, tonic a feltöltéshez, narancs/vérnarancs vagy egyéb citrusféle, jég
Kalumba Gin
Kalumba gin long drinkek készülőben

Jellemzők – Kalumba Madagascar Spiced gin

 • Típus: gin
 • Kiszerelés: palack (700 ml)
 • Összetevők: víz, alkohol, cukor, fűszerek (kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerecsendió, gyömbér, vanília, koriander, curacaohéj, borókabogyó, aszalt füge)
 • Alkoholtartalom: 37,5%
 • Származási hely: Magyarország (Kecskemét)

Jellemzők – Kalumba Madagascar White gin

 • Típus: gin
 • Kiszerelés: palack (700 ml)
 • Összetevők: víz, alkohol, cukor, fűszerek (kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerecsendió, gyömbér, vanília, koriander, curacaohéj, borókabogyó, kubebabors, citromnád, citromhéj, citrus mirtusz)
 • Alkoholtartalom: 37,5%
 • Származási hely: Magyarország (Kecskemét)

Jellemzők – Kalumba Madagascar Mango gin

 • Típus: gin
 • Kiszerelés: palack (700 ml)
 • Összetevők: víz, alkohol, cukor, fűszerek (kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerecsendió, gyömbér, vanília, koriander, curacaohéj, borókabogyó, rózsabors, mangó)
 • Alkoholtartalom: 37,5%
 • Származási hely: Magyarország (Kecskemét)

Jellemzők – Kalumba Madagascar Blood Orange gin

 • Típus: gin
 • Kiszerelés: palack (700 ml)
 • Összetevők: víz, alkohol, cukor, fűszerek (kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerecsendió, gyömbér, vanília, koriander, curacaohéj, borókabogyó, mirtusz, vérnarancs)
 • Alkoholtartalom: 37,5%
 • Származási hely: Magyarország (Kecskemét)

Gyártó adatlap – Zwack Unicum Nyrt.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség