Nyár van, fülledt, meleg az idő, a magyar ember pedig fröccsöt iszik. És ez így is van rendben. Nem bizonyított, hogy magyar találmány, hiszen a környező országokban is ismerik (pl.: spritzer az osztrákoknál vagy weinschorle néven emlegetik a németeknél), de tény, hogy mi magyarok nagyon szeretjük. Sokan, akik betérnek egy borbárba, félve kérdezik meg, hogy fröccsbe kérhetnek-e bort vagy az amolyan szentségtörés? Mi pedig gyorsan megnyugtatunk mindenkit, hogy a fröccs egy nagyon jó dolog és a szakmabeliek is nagyon szeretik.

Persze ha azt mondod, kérek egy VBK-t (vörösboros kóla), én csak a Bëlga: Boros számát idézem, miszerint: 

Botrány hogy nem tér ki a BTK, arra hogy emberiség elleni bűntett a VBK.

A fröccsbor legyen könnyű

Egy aszút vagy szamorodnit szódával hígítani szintén nem túl ildomos, ugyanakkor vannak olyan könnyű édes és félédes fehérek, ami bár ízlés kérdése, de fröccsben is megállják a helyüket. Amúgy ajánlom mindenki figyelmébe a must fröccsöt (ez is édes, de gyerekek is ihatják, mivel nincs alkoholtartalma), állítom, hogy a legzseniálisabb és legegészségesebb nyári frissítő ital és még finom is.

Na, de vissza a fröccsre. Az téves gondolat, ha egy rossz borra azt mondjuk, fröccsben elmegy. A szódában lévő szénsav ugyanis felerősíti egy bor hibáit, tehát fröccsbe is csak jó bort szabad úgymond “beáldozni”. És ha már szódáról beszélünk, általánosan úgy tartjuk, hogy inkább a hungarikum szikvizet használjuk fröccs készítésre, mintsem ásványvizet, úgy sokkal finomabb.

Szintén ízlés kérdése, de a könnyű testű, reduktív borok jobban muzsikálnak fröccsben, mint a fahordós nehéz tételek. Ennek oka ugyanúgy a szénsavban keresendő, amely kellemetlen ízt ad a fahordós tételeknek. A fröccs célja, hogy frissítsen, tehát friss, élénk savú bort válasszunk, mondjuk egy reduktív olaszrizling vagy rajnai rizlingezerjó, de akár illatos cserszegiirsai stb. Jellemzően a fehér- és roséfröccs népszerű, de tudnunk kell, hogy nagyapáink a vörösbort is előszeretettel felhúztak szódával. Ha valaki ilyennel kísérletezik, akkor is a reduktív, vékony gyümölcsös borokat ajánljuk, mivel a szénsav a vörösborban lévő csersav hatását felerősítve kellemetlen keserű ízt képez a szánkban.

Az elkészítési módnál tartják, hogy a szódát javítsuk fel borral és ne hígítsuk a bort vízzel. Ez a mondás inkább a bor piedesztálra emelése miatt terjedt el. Mi azért ne vegyük véresen komolyan, sok különbséget nem fogunk érezni a két elkészítési mód között. Ne felejtsük továbbá, hogy a fröccs fogyasztása egyben hidratálás is, így az orvosok ajánlásával, bármilyen buliban, fesztiválon vagy egy sima hétköznapon is fogyasszuk előszeretettel, a keverési arányokra odafigyelve.

fröccs kalauz
fröccs borhoz fröccs kalauz

Jelen cikk szerzője Polák Dávid sommelier, a Palack Borbár szakértője


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség