Nagy öröm számunkra, hogy van egy kvázi borhimnuszunk, amit a nagy sikerű Bëlga zenekar, adott a magyar közönségnek. 2007. október 15-én jelent meg negyedik albumuk, a Zigilemez. Az album ötödik száma a Boros címet kapta. Az ember ezt a dalt hallgatván úgy érzi, mintha csak az akkori Magyar Bormarketing Kht. rendelte volna a számot marketing célból. Kétségkívül hat borászunkat is név szerint említik, ami óriási reklám, de a dal szövege ennél sokkal több. Ezt bontjuk most ki sokak nagy örömére. Kezdjük szépen a legelején.

Pompás felütés

Chardonnay! Chardonnay! a Mátraaljai Németh Chardonnay

N.A.G., azaz Németh Attila Gábor gyöngyöspatai borászra utal. Kézműves szőlőbirtok és borászat a mátraaljai borvidéken. 6,5 hektáron vegyszermentesen készíti borait. Chardonnay-ja évről évre a Veres dűlő szelekciójaként kerül forgalomba. Nagy testű, tüzes, olajos textúrájú bor.

Kifejtős

Igyál fröccsöt nyáron, de ebbe a borba, ne tegyél semmit, ebbe nem kell a szóda

N.A.G. Chardonnay-ja fahordós, telt vastag bor. A zenekar pedig helyesen utal rá, hogy fröccsöt inkább a könnyű reduktív borokból érdemes készíteni, mivel a hordó jellegzetes aromái és a szóda kellemetlen ízeket eredményeznek. Persze aki így szereti, azt úgy sem tudjuk meggyőzni.

de botrány, hogy nem tér ki a Btk. arra, hogy emberiség elleni bűntett a vbk. 25 fölött kólát a borba nem rak már senki, maximum az orrba, tisztán nyomom, szóda nélkül tisztán nyomom, legalábbis portugieser fölött, haver, én tisztán nyomom

Valóban a borászt és a minőségi bort valamennyire tisztelő felnőtt ember, nem kever kólát a vörösborba (klasszikus elnevezése az italnak VBK, máshol vadász, esetleg leó). Közben utalást kapunk a vörös fröccsre is. Miszerint apáink, nagyapáink a könnyű, tanninban szegény, gyümölcsös portugieserből (régebben kékoportó) készült vörösborba gyakran tettek szódát. Ahogy korábbi cikkünkben is utaltunk rá, egyes borok szódával való vegyítése szakmailag is elfogadott, sőt részünkről abszolút támogatott.

Bëlga
Bëlga zenekar – fotó: Brindza Csaba

ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann. Úgysem fogod megkóstolni, hiába mondom neked, ha borra mindig egy nonstopban baszod el a pénzed.

Nekünk is komoly vesszőparipánk, hogy a Kunság még mindig a fejekben az olcsó, rossz minőségű tömegborok lelőhelye. Frittmann Jánost 2007-ben az Év Bortermelőjévé választották. Mai napig ez a legrangosabb kitüntetés, amit borász életmunkásságáért kaphat Magyarországon. Továbbá könnyű, reduktív fehérborai és rozéi, országos és nemzetközi versenyeken évről évre kapják a díjakat. Ezzel szemben valóban a kisboltok jellemzően kevesebb figyelmet fordítanak a minőségi borokra, így ezeken a helyeken jellemzően az alacsony minőségű borok mellett a kannás borok és lőrék alkotják a kínálat tetemes részét.

piros Marlbit szívva csinálja a borát, Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi, a király

Áts Károly korábban a Royal Tokaji Pincészet főborászaként hatalmas megtiszteltetésben részesült. Történt ugyanis, hogy a Wine & Spirits amerikai bormagazin, 2006. decemberi számában a Royal Tokaji Essencia 1999 elnyerte a nagyon áhított és igen megérdemelt maximális 100 pontot. A Wine & Spirits magazin fennállása során először ítélte oda a maximum pontot egy bornak. Ez nem csak a Royal Tokajinak és Áts Károlynak, de a Tokaji borvidéknek és egész Magyarországnak is komoly elismerés.

Bock Valér, Gere Zsolti! New Generation! A franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen, a présen.. mert keményen tolják a fiatalok, a New Generation!

Utalás arra, hogy a magyar „újkori” borászkodásban is komolyan kezd megmutatkozni a borászok második, fiatal generációja. Bock Valér, Bock József, míg Gere Zsolti, Gere Tamás nagyhírű villányi borászok fiai, szintén a családi vállalkozásban dolgoznak, immáron önálló borokkal jelennek meg. A New Generation egyben egy fiatal borászokból álló szervezet. Ezen a néven, a második generáció tagjainak fényképével ellátott borokkal jelentek meg a piacon. Hasonló fiatal borászokból álló szervezet a Juniborász Egyesület, mely 35 év alatti borászokból áll, céljuk, a közös fellépés rendezvényeken, egymás támogatása és kommunikálása a borkedvelők körében.

Üvöltsd a refrént!

Legalizáld, legalizáld! A borból a minőséget legalizáld! Gargalizáld, gargalizáld! A borból a minőséget gargalizáld!

Frappánsan csak annyit fűzhetnénk a dal refrénjéhez, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk.

Bëlga
Bëlga zenekar – fotó: Brindza Csaba

Maradt még bőven boros mondanivaló

Nem csak az Irsai jó, szárnyashoz rizling is fogyasztható. Nem csak az Irsai jó, fröccsnek a rizling is nekem való

Az Irsai Olivér magyar szőlőfajta, melyet Kocsis Pál nemesített 1930-ban Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér keresztezéséből. Nagyon sokan tekintik az Irsai Olivér szőlőfajtát, belépő bornak. Hiszen illatos, könnyen érthető jegyei, lágy savai, gyorsan szerethetővé teszi azok számára is, akik korábban csak édes bort voltak hajlandóak inni. Nos az olaszrizling, Magyarország legelterjedtebb fehérszőlőfajtája nagyon sokféle lehet. Kiváló folytatás az Irsai után és szintén mondhatni „magyar” rajtunk kívül csak a szomszédos országokban található meg és csak a horvátok tekintenek kiemelt fajtaként rá rajtunk kívül. Könnyű, friss, reduktív formájában kiváló fröccsnek is. Talán mindenki hallotta, hogy fehér hús mellé érdemes fehérbort választani. Valóban egy jó olaszrizling ajánlható a szárnyasok minden formájához.

megtört a kocsid, nem fizet a Casco, ha le akarsz nyugodni, Figula a frankó

A Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik meghatározó, nagy múltú borászata a Figula Pincészet. Figula Mihályt 2000-ben választották az Év Bortermelőjének munkássága elismeréseként. 2008-ban tragikus hirtelenséggel meghalt a borász. A pincét a már addig is nagyban támogató fia ifj. Figula Mihály viszi tovább. Azóta is meghatározó eleme a magyar borszakmának a pincészet.

elhívod a lányt egy randevúra, legyen nálad otthon Németh Attila

A mátrai N.A.G.-t nagyon szeretheti a zenekar, mert itt említik másodszor.

ezüstös reflexek, kerek savak, ilyet csak akkor mondj, ha ezek neked nem csak szavak yo, ne add, ami dugós, ne add, ami meleg

Pár kifejezés következik a borász-sommelier borszótárból. A bor szemmel való vizsgálata során szokás emlegetni reflexeket, azaz különböző színek nem meghatározó, de észlelhető megjelenését a borban. A bor ízében észlelhető savak nagyon sokfélék lehetnek (almasav, citromsav, borkősav, tejsav stb.). A legjobb, ha egy borban a savak összességét kereknek érezzük, azaz nem durva, bántó, éles, acélos, de mennyiségben elegendő, hogy a harmóniát megteremtse.

A ne add ami dugós egy már korábbi cikkben említett jellemző borhibára utal. A dugósságot a borban egy kártevő okozza, mely a paratölgy erdőkben él. Ez a kártevő olykor a parafával együtt kerül feldolgozásra és a fertőtlenítéshez használt klórral reakcióba lépve alkot káros vegyületet, melynek neve TCA (triklóranizol). Ez a dugón keresztül a borral érintkezve, okozza a dugósságot. A bor kinyitásakor ezért szagoljuk meg a dugót elsőkörben. Ha penészes, dohos, ázott kartonra emlékeztető szaga van a bornak, kezdhetünk gyanakodni. A dugósságnak különböző fázisai vannak. Ha egy bor enyhén dugós, akkor az illata visszafogott, zárkózott. Erős dugósságnál intenzív penészes, dohos szag jellemzi a bort. Ha belekortyolunk, a bor brutális kesernyét hagy a szánkban és a garatunkon, mely akár egy óráig is ott időzhet. Egészségre nem ártalmas, de ha valaki kóstolt már dugós bort, soha többet nem szeretne. A dugósság érzete a borban levegővel érintkezve csak felerősödik, nem szellőzik ki. Dugós bor forralt bornak is pocsék lesz és főzésre sem szabad használni. Ezt tényleg ne add!

Minden bornak van ajánlott fogyasztási hőmérséklete. Fiatal fehérborokat és desszertborokat 8-10 fokon, könnyű, közepes fehér- és roséborokat 11 fokon, és a testes fehérborokat 12-13 fokon szervírozzuk. A vörösborokat általában nem szokták fogyasztás előtt lehűteni, majdnem mind szobahőmérsékleten szervírozzák. Kevés kivételt csak egyes könnyű vörösborok képeznek, amelyeket 12-14 fokra kell lehűteni. A vörösborokat fogyasszuk lehetőleg szobahőmérsékleten, éspedig a közepes vörösborokat 15-16 fokon, a nehéz vörösborokat pedig 16-18 fokon. A fent említett értékeknél magasabb hőmérséklet adott bortípusoknál rontja az ízélményt.

hallom, lesz fesztivál, Etyek, várjál megyek, kiderítem melyik pavilon a faja, aztán elmegyek egy jó Bock and Roll partyra

2002-től évről évre megrendezték Etyeken májusban az Etyeki Pincefesztivált, szeptemberben pedig a Kezes-Lábos fesztivált, melyen Etyek falu teljes területén körpincékben és felállított pavilonoknál kóstolhatták a borszeretők a meghívott magyar borászok borait. 10 év után a nagy siker ellenére a főszervező Rókusfalvy Pál megszüntette a rendezvényt, pontosabban átalakította és azóta Etyeki Piknik néven jelentkezik a bor köré szervezett fesztivál. Bock Valér Bock&Roll névre keresztelt könnyedebb villányi vörösbora inspirálta a borászt, hogy szervezzenek a megjelenés alkalmából egy Rock&Roll hangulattal átitatott nyáresti party-t a Bock Pincébe.

Tokaj a tőkekirály a magyar bor hírét mindenhova vidd oda, Tokaj a tőkekirály ha külföldi vagy, gyere ide, ne légy má’ toha!

A tőkekirály jelzőt Tokaj kapcsán használják. Tokaj híres, idős tőkéiről és nagy múltjáról. Magyarország és a világ első borvidékéről beszélünk. 1737-ben III. Károly rendeletben határozta meg a Tokaji borvidék határait. Nagy múltja és korábbi nagy híre ellenére sajnos manapság a mondhatjuk, hogy Tokaj világhírű, csak a világ nem tud róla. Persze sok külföldi számára a Tokaj szó kiejtése ismerősen hangzik, de valóban hosszú út áll még Tokaj előtt, hogy elfoglalja méltó helyét a világ borvidékeinek és borainak sorában.

Bëlga
Bëlga zenekar – fotó: Brindza Csaba

Levezetés

Még több napfényt! Még több napfényt ide!

A szőlő éréséhez elengedhetetlen az elegendő napfény. Elengedhetetlen hogy a napos órák száma évente 1800 felett legyen.

Kiülünk a teraszra a kismalaccal. Felhozok a pincéből egy palackkal. Mi van itt, nézzük, milyen a hangulatod? Kóstoljunk rá fajtát és évjáratot. A cuvée arra jó, a kadarka amarra jó vagy egy ’97-es a legrosszabból, meló után ez a legjobb

Legfontosabb itt talán az 1997-es évjáratról egy két szót ejteni. Vörösboros borvidékeinken, például Villányban, de Egerben is kitűnő évjárat-minősítést kapott, ahogy Móron és Mátraalján is dicsérik ezt az esztendőt, s a mai napig hallani fönnmaradt, komoly 97-es vörösborokról.

Az utolsó sorok már sok boros szakmai töltetet nem kaptak, így azok elemzésétől eltekintek. Remélem sokak számára nyújtott új információt, a Belga zenekar megosztó (szerintem rendkívül jópofa) Boros című számának verselemzése. És hogy mi a vers üzenete, ahogy az irodalom tanárunk kérdezte anno? Azt hogy igyál minőségi, magyar bort télen nyáron, mértékkel, mértéktelenül.

Jelen cikk szerzője Polák Dávid sommelier, a Palack Borbár szakértője


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség