A választ azzal érdemes kezdeni, hogy minden kiszerelésnek megvan a maga szerepe, funkciója. A dobozos sör kiváló kiszerelés lehet kirándulások, utazások, kerti grillpartik alkalmával. Az üveges sörök ideálisak otthoni sörözésekhez, akár az egyes ételekhez illő sörfajta párosításával. A csapolt sör a vendéglátó üzletekben érhető el. Ha az üzlet biztosítja azt a gondoskodást, odafigyelést és persze a szaktudást, melyet a csapolt sör igényel, akkor a „sörök csúcsát” ez a kiszerelés jelenti.

Ugyanaz a sör

A különbség nem abból adódik, hogy a sörgyárak a különböző kiszerelésekbe az adott márka más-más főzetét töltenék, mert egy adott – és mindig azonos – főzet kerül az üvegbe, dobozba, hordóba.

A csapolt sör egyrészről attól lehet jobb, hogy a sör pasztörizálása kevésbé erőteljes, mint a dobozos vagy üveges kiszerelések esetén, ugyanis a hordós sör a hordóba fejtés előtt csak pillanat-pasztörizálást kap. Ezáltal a hordós sör kevesebb íz- és szerkezetbeli változáson megy keresztül, vagyis gazdagabb ízvilágot őriz meg a pasztörizálás előtti állapothoz képest.

Másrészről a csapolt sör attól is lehet jobb, hogy a hordóban lévő viszonylag nagy sörtömeg (20 / 30 / 50 liter) a környezeti hőmérséklet változásait – mely a hordóba töltéstől, a raktározáson át, a szállításon keresztül az üzleti tároláson keresztül tart sokkal kisebb mértékben követi le, mint a másik két kiszerelés. Márpedig a minőség biztosítása szempontjából fontos körülmény.

csapolt sör
A Pécsi Sörgyár sörei KEG hordóban: Paulaner, Pécsi Szalon

Garantált frissesség

A hordóban a sör – szemben az üveges kiszereléssel – fénytől teljesen elzárt állapotban van és ez a fénymentesség jótékonyan hat a sör minőségtartására. A hordós sör jellegéből adódóan a fejtéstől számított, átlagosan 2-4 hét után a korsókba kerül, ami azt jelenti, hogy a sörnek egy fontos értéke érvényre juthat, a frissesség! A szakszerű csapoláskor mindig a sör karakteréhez illő korsót, poharat, kelyhet használnak, melyben az adott sörmárka a legjobban „meg tudja mutatni” íz-, illat-, zamat- értékeit. És végül, de nem utolsó sorban, a sörözőben, vendéglőben, étteremben történő csapolt sör fogyasztásához hozzájárul egy olyan plusz érték, melyet az üzlet hangulata, egyéb szolgáltatásai és a jó társaságban történő sörözés jelentenek.

csapolt sör
A Pécsi Sörgyár sörei KEG hordóban: Königsburg, Pécsi Sör, Ottakringer

Igyatok csapolt sört, ahol csak lehet!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség