Egy Spyros Metaxa nevű görög borász 1888-ban készítette el ezt a különleges borostyánsárga párlatot, és szinte azonnal világsikert aratott. A zamatos, görög nap érlelte szőlőfajtákból készült borok házasításából, azok párlatából készítik a Metaxát, amelyet a több éven át tartó érlelés után az Égei-tenger vidékéről származó csodás zamatú muskotályborokkal elegyítenek. A keveréket fűszereken és rózsaszirmon szűrik át – ez adja az ital egyedülállóan selymes ízét. A palackokon a csillagok száma azt jelzi, hogy hány évig érlelték a párlatot. A legnépszerűbb az ötcsillagos, amely 5 évet tölt palackozás előtt a különleges tölgyfahordókban, de kapható 7 és 12 csillagos változat is.

Spyros Metaxa
Spyros Metaxa

A Metaxa és a naplemente

A közkedvelt görög ital egyet jelent a napsütéssel: az előállításához felhasznált szőlőszemeket nagyjából 2000 órányi simogató napfény érleli. Erre emlékeztet csillogó, borostyánsárga színe – ezért is igazán stílszerű a naplementében, kellemes zene mellett fogyasztani. A naplemente hatással van az atmoszférára is, ennek köszönhetők az élénk sárga és narancssárga színek, különleges felhőképződmények. Ehhez a hangulathoz leginkább a kényelmes üldögélés, koktél-szürcsölgetés és beszélgetés illik, chill-out vagy lounge mixekkel.

Metaxa sunset-party
Metaxa SunSet party

Nora Matisse egy fiatal, tehetséges, magyar DJ a Metaxának erre a nyárra egy szabadon letölthető külön mixet készített. Matisz Nóra, a.k.a. Nora Matisse elmondta:

A Metaxa felkérése nagyon inspiráló volt, mert a napnyugtának különleges ereje és hangulata van, ezért a Metaxa SunSet Mixbe is a pörgés és a nyugalom izgalmas keverékét igyekeztem belecsempészni, némi spirituális fűszerezéssel.

Nora Matisse
Nora Matisse

Metaxa SunSet party 2015

A Metaxa naplemente-partyja idén 2015. július 8-án lesz, ahol gólyalábasok, tűzzsonglőrök, Nora Matisse és persze finomabbnál finomabb Metaxa koktélok gondoskodnak majd a kitűnő hangulatról. A partyra a Facebook eseményen regisztráló vendégek három koktélra a Metaxa vendégei.

Hogyan fogyasszuk a Metaxát?

A Metaxa nem csak magában borpárlatként finom, hanem long drinknek vagy koktélnak is. Íme két ötlet:

Metaxa Sunginger

  • 4 cl 5 csillagos METAXA
  • gyömbérital
  • narancsszelet

Tedd egy longdrinkes pohárba a jeget, a narancskarikát és a 4 cl METAXA 5 csillagot, majd öntsd fel gyömbérrel!

Metaxa Sunginger
Metaxa Sunginger

Metaxa Mojito vagy Mykonos Mojito

A klasszikus mojito recept – rum helyett Metaxával.

  • 4 cl 5 csillagos METAXA
  • 2 cl citromlé, 1 lime negyedelve
  • cukorszirup vagy barna cukor
  • 10 friss mentalevél
  • szódavíz

Tedd egy tumbler pohárba a lime-ot, cukrot és mentaleveleket, majd törőfával kicsit nyomkodd meg, de ne törd össze! Ezután jöhet a Metaxa, a zúzott jég, végül öntsd fel szódával, keverd át kanállal.

Metaxa Mojito
Metaxa Mojito

De ha ennél is különlegesebb Metaxa koktélkölteményekre vágysz…


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség