A Bőcs község határában fekvő Borsodi Sörgyár a világ harmadik legnagyobb söripari vállalkozása, a Molson Coors tulajdona. Miként határokon túlnyúló régiós szerepet tölt be kapacitásával, így a belső tartalmat és a csomagolást is érintő innováció a házuk táján folyamatos.

Ahogy arról a Serteperte blogon Kovács Maláta Gábor már beszámolt, legutolsó gyárlátogatásunk alkalmával a sajtó képviselőinek kezébe szimbolikusan egy marék komlópelletet adva, mi is hozzájárulhattunk a frissen beszerzett nano sörfőző berendezésükkel készített sörük sikeréhez. De mi is ez a cucc és mire kell nekik?

Borsodi látványfőzde
Borsodi látványfőzde

Házi sörfőző berendezés

A három, nagyságrendileg 100 literes üst oldaláról a Blichmann márkanév volt leolvasható. Ahhoz képest, hogy a normál gyártás során egyetlen főzet mennyisége 1200 hektoliter, a Borsodi Sörgyár bőcsi üzemének látogatóközpontjában található nano sörfőző berendezés csupán játékszernek tűnik. Mondjuk nem is futottam ezzel a gondolattal nagyon mellé, mert mint kiderült, a gyár elsősorban szemléltető eszközként használja, amely segítségével végig lehet követni a sörfőzés folyamatait. A program csapatépítő tréningek részeként is népszerű, valamint előzetes bejelentkezés után, a sörfőző mesterekkel közösen bárki kipróbálhatja a sörfőzést.

A sörfőző berendezés használatának gyakorisága éppen ezért eléggé változó. Vannak időszakok, amikor hetente, néha pedig ritkábban üzemel.

komlópellet hozzáadás a sörléhez
komlópellet hozzáadás a sörléhez

Kísérleti receptúrák

A szemléltetésen kívül a nano sörfőzőben új alapanyagokat, ízvilágokat és recepteket próbálnak ki. A kísérleti receptúrák közül kiválasztott főzetek nagyon hosszú utat járnak be, míg a fogyasztók asztalára kerülnek, számos belső vizsgálat, gyári teszt és fogyasztói kutatás előzi meg a piacra vezetést. A folyamat végén pedig új vagy megújult receptúrájú ital kerülhet a sörkedvelők asztalára.

És hogy mit főztünk ki, sörfőző mesterek és sajtómunkások közösen? Egy “Borsodi Határok Nélkül” elnevezésű szűretlen, pasztörizálatlan, felsőerjesztésű sört – típusát tekintve dupla IPA-ra tippeltünk -, mely félbarna színével és 7,1% alkoholtartalmával jóval markánsabb ízvilágot képviselt, mint bármi más, ami nagyüzemi keretek között a szomszédos gyártósorokon valaha kigördült.


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség