Az Öreg Gin összetett receptúra alapján készül, 14 fűszer hozzáadásával, tradicionális rézüstben főzve. Igazi kézműves gin, ahol a lepárlástól a palackozásig tényleg minden kézzel készül, elsősorban helyi kistermelőktől beszerzett, válogatott, természetes alapanyagokból, egy-egy lepárlás alkalmával mindössze 190 liter. És a végeredmény? Könnyen iható, kellemes, ízvilága kiegyensúlyozott. Az édes gyümölcsös, virágos ízeket enyhe eukaliptuszos lecsengés követi.

Jó az Öreg a háznál

Az ital névadója és a recept megálmodója Schieber Balázs, aki szakácsként került Londonba, onnan Cornwallba, ahol összehozta a sors a dél-afrikai Shaun-nal. Most az ő lepárlójában dolgozik, ahol maguk kísérleteztek ki mindent, és tanulták ki hosszú évek alatt a ginkészítés titkait. Aztán 2018-ban eljött az idő, hogy egy saját alkotás is életre keljen. Így született meg az Öreg, amiben benne van Balázs nagyapjának bölcsessége – mindenki Öregnek hívta a családban -, és a világ sokszínűsége.

Lehetőségeihez mérten Balázs próbált olyan alapanyagokat használni, amik Magyarországon őshonosak, megteremnek. Így került előtérbe a bodza, levendula, citromfű, fenyőrügy és a homoktövis.

Balázs imád az ízekkel és kombinációkkal játszani. Ezt a vénáját a penzance-i kisüzemben maximálisan kiélheti.

Öreg Gin
Schieber Balázs

Színváltó gin

Az Öreg Dry Gin színe valóban kék, ám nem kell megijedni tőle. Nincsen benne mesterséges színezék, csak egy különleges növény virága, amit úgy hívnak: thai pillangóborsó.

Ez a virág Ázsia egyenlítői részén, valamint Ázsia déli részein őshonos, ám megtalálható már Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is. Természetes színező képességének köszönhetően sokat használják a gasztronómiában, de már az italok világában is népszerű, mivel az alapból kék párlat lilává változik szénsavas üdítő hatására.

Egy jó gin tonic?

A gin tonic kétharmadát a tonik adja, ezért fontos a jó, prémium tonik.

Az Öreg Gin kiegyensúlyozott ízvilágához klasszikus tonik illik és egy szelet narancs, mert ezek emelik ki megfelelő módon a lényegét.

Az eper frissessége az Öreg Epres Old Tom Gint igazi nyári itallá teszi, ami prémium tonikkal, egy eperrel, szelet citrommal, és pár levél friss mentával gyönyörűen kiteljesedik.

Jellemzők – Öreg Dry Gin

Az Öreg összetett ízvilágát az évszakok változása ihlette, a bodza és levendula a forró nyarakat idézi, a fenyő és narancs a zord teleket. A végleteket a nősziromgyökér, bors és homoktövis tartja egyensúlyban, a citrusos ízek pedig felpezsdítik az italt. A természeti ciklusok változását követi a különleges dry gin színe is, amit a thai pillangóborsó virágának köszönhető.

  • Típus: Gin
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: víz, alkohol, cukor, boróka, bodza, levendula, fenyőrügy, narancs, nősziromgyökér, bors, homoktövis, citromfű, thai pillangóborsó virága
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Egyesült Királyság (Penzance)
Öreg Gin
Öreg Dry Gin

Jellemzők – Öreg Epres Old Tom Gin

Az Öreg Epres Old Tom elérhetősége szezonális, lévén csak friss gyümölccsel készül. A tradicionális Öreg gin receptjéhez a lepárlásnál rengeteg epret adnak, ezt követően pár hétre még több epret áztatnak bele, így nyerve ki teljesen a friss gyümölcs természetes aromáját. Végezetül kevés cukorral hozzák egyensúlyba a zamatos gyümölcs savasságát.

  • Típus: Gin
  • Kiszerelés: palack (700 ml)
  • Összetevők: víz, alkohol, cukor, boróka, bodza, levendula, fenyőrügy, narancs, nősziromgyökér, bors, homoktövis, citromfű, thai pillangóborsó virága, eper
  • Alkoholtartalom: 40,0%
  • Származási hely: Egyesült Királyság (Penzance)
Öreg Gin
Öreg Epres Old Gin

Gyártói adatlap – Pocketful of Stones