Mostanság nagy a divatja a rosé boroknak, egy megkomponált szelfihez nincs is ennél jobb borszín. De vajon hányan tudják, hogyan készül?

Hát, nem rosé szőlőből és nem is vörösbor meg fehérbor összeöntésével. A helyes válasz: kékszőlőből fehérboros eljárással.

Rosé bor készítése

Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője, ekképp magyarázza:

Ez azt jelenti, hogy a kékszőlőt szüret után bogyózzák és pár óráig hagyják a héjon ázni (a vörösbornál a héjon ázás több hétig tart), mivel a színanyag onnan oldódik a mustba. Ezután préselik és feldolgozzák.

Magyarországon jellemzően fahordós érlelés nélkül palackba kerül, így őrzi meg a friss, gyümölcsös jegyeit. Ebből kifolyólag a magyar rosékat kevés kivétellel fiatalon egy éves kora előtt érdemes fogyasztani, mivel idővel elveszíti azt a frissességét, ami miatt szeretjük. Tehát idén már ne vegyél le a polcról 2012-es rosét, akármilyen jó áron is kínálják! Nem lesz az igazi, még fröccsben sem.

Népszerű rosé alapanyag hazánkban a Kékfrankos. Egyrészt mert a legelterjedtebb kékszőlőfajta, másrészt mert jó savtartalma miatt igazán üde, ropogós rosét lehet belőle készíteni. Gyakorlatilag, szinte minden kékszőlőből készíthető rosé. Az igazán pikánsak és izgalmasak Syrah-ból, Cabernet Franc-ból, Pinot Noir-ból készülnek. Mivel ezek a szőlőfajták drágábbak, kevesebb ilyen roséval találkozunk, és ezek ára az átlagnál magasabb. A rosék illatban és ízben jellemzően eper és málna aromajegyeket mutatnak. Ha ezekkel a jegyekkel találkozunk, jó rosé van a poharunkban és révbe értünk!

kedvenc színem a rosé
kedvenc színem a rosé

Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség