A pálinka történetéről, készítéséről, fajtáiról a pálinka kisokosban anno már szóltunk. De a pálinka fogyasztásnak is megvan a maga rítusa, amit akkor nem részleteztünk. A pálinka kóstolás terén íme néhány aranyszabály!

„A pálinka gonosz ital, aki issza korán elhal, ki nem issza, az is meghal.
Így is úgy is elpusztulunk, akkor meg hát miért ne igyunk.”
(népi mondóka)

El a hűtőtől!

Mi magyarok valamilyen oknál fogva előszeretettel hűtünk le minden röviditalt. Ez a pálinkánál nem jó! Első és legfontosabb szabály, hogy a pálinkát tedd jó messze a hűtőtől. Igazából 18-20 fokosan, vagyis szobahőmérsékleten az igazi, így adja ki ugyanis a gyümölcs ízét, finom aromáját. Hidegen csak az alkohol illata érvényesül, vagyis „bezáródnak”, míg ha túl melegen fogyasztod, akkor gyorsan eltűnnek az illatok.

Figyeld a színét!

Mielőtt megkóstolod a pálinkát, nézd meg a látványt: a jó pálinka homogén, átlátszó. Persze ez alól az ágyas és az érlelt pálinkák kivételek, előbbi esetében a gyümölcságy módosítja a színét, az érlelt pálinka színe pedig a halvány sárgától a sötét sárgáig változhat (ugye tudod, hogy mézes nincs). Aztán tartsd a fény felé, körkörösen forgasd meg, majd figyeld a kirajzolódó gliceringyűrűt, mert megmutatja az ital testességét.

pálinka kóstolás

Szimatolj!

Ez tetszeni fog! Hogyan tudod megállapítani, hogy valóban gyümölcsből készült-e az, amit iszol? Ha beleszagolsz az italba és érzed a gyümölcs illatát, akkor van remény. Ha viszont belenyúlsz, a tenyeredre kensz néhány cseppet, miután elillan az alkohol, utána is érezned kell a gyümölcs illatát. Ha aroma van benne, akkor az alkohollal együtt az is elillan. Ennek pepitája a szárazteszt: miután megittad a pálinkát, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően – ha valódi pálinkával van dolgod – a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot kell érezned. Van egy dolog az illattal kapcsolatosan, amit feltétlenül tudnod kell: a pálinkafőzés során az elején és a végén nemkívánatos párlatok keletkeznek (ami a kettő között van, az az igazi). Az előpárlat – vagy más néven „rézeleje” – metilalkoholt tartalmaz, ami nem kerülhet bele a pálinkába – ettől lesz az ital ragasztószagú, karcos ízű. Könnyen felismerheted az utópárlatot is, ez ugyanis kozmaolajokat tartalmaz, vagyis odakozmált, kátrányos, büdös szaga és íze lesz tőle a párlatnak.

Miből igyál?

Felejtsd el a régi stampedlis poharakat. Az igazi pálinkáspohár tulipánformájú. Célszerű, ha az öblös rész maximum feléig töltöd a pálinkát, ekkor ugyanis teret hagysz az illatoknak. Az öblös rész elég párolgási felületet ad az italnak, az illatokat pedig a szűk felső rész egyenesen az orrodba irányítja. Először lassan hintáztasd, körkörösen mozgasd a poharat – fontos, hogy ne csinálj benne „forgószelet”, mint azt sokan teszik, mert ilyenkor az alkohol illata kerül előtérbe –, majd szagolj bele, ekkor már érezheted a tiszta gyümölcs aromáját.

pálinka kóstolás

Kortyonként ízleld!

Ha a fentiekkel megvagy, jöhet a pálinka kóstolás, de ne feledd: ne dobd be a gallér mögé! Szoktasd magad, hogy két-három apró kortyonként fogyasztod el, ekkor jön ki ugyanis a tiszta gyümölcsíz. Hidd el, ez csak először nehéz, hamar legyűröd a rossz beidegződést, nevezetesen, hogy egyből lehúzod. Az élmény kárpótolni fog ezért! Ha bátrabb vagy, miután lenyelted, vegyél egy jó nagy levegőt és fújd ki az orrodon: ekkor a teljes garatodban érzed az ízvilágot.

Több pálinka kóstolása esetén

  • Mindig tartsd szem előtt az alábbiakat:
  • A kevésbé intenzív íztől haladj az intenzívebbek felé!
  • Célszerű nem éhgyomorral tenni, ugyanis az alkohol hamar ledönthet a lábadról.
  • A sajt, rágcsálnivaló, ásványvíz segíthet, így pihenőt tarthatsz a különböző ízek között.
  • Használj pálinka kiöntőt: ezzel nemcsak hogy pontosabb mennyiségeket tudsz magadnak önteni, de az élményt is fokozod.
pálinka kóstolás

Mennyit kóstolj?

Tudnod kell, hogy – a borral ellentétben – a pálinkát mindig le kell nyelni. Ettől függetlenül, két centekkel számolva 7-8 pálinkát úgy el tudsz fogyasztani, hogy nem történik bajod, képben maradsz. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy az ízlelőbimbóid is csak ennyit bírnak megkülönböztetni egymástól.

Ha a fentieket megfogadod, a pálinka kóstolás során garantáltan igazi ízélményekben lesz részed. Egészségedre!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség