Anno majdnem Guinness rekorderek lettünk a 24 óra alatt legtöbb vendéglátóhelyen sörivásban, épp csak a hitelesítés nem jött össze. Sokan emlékeznek rá. Többekben ég még a tűz, hogy csináljuk meg újra úgy, hogy azt a nagy könyvbe be is jegyezzék, mert képesek vagyunk rá… Az biztos, ha valaha újra nekifutunk, résztvevőket toborozni a SörKör élmezőnyéből fogok, mert az elvárásokat tekintve ez sokkal durvább!

SörKör
SörKör

Mi az a SörKör?

Három nappal ezelőttig fogalmam sem volt róla. Aztán egy tejfakasztón hívtak meg az idei rendezvényre, mert ki, ha én nem? A tragikus hirtelenséggel tavaly elhunyt főszervező: SakáL, az első SörKör alkalmával azt mondta róla 1997-ben:

A teljesítménytúra elsősorban szórakozás, és csak másodsorban verseny. A zártkörű kombinált teljesítménytúra célja a szabadidő hasznos, eredményes és tartalmas múlatása. 

A tartalomról ne legyenek kétségeink. Egy tisztességes túratáv hasonszőrű arcokkal, ellenőrzőpontokkal, ahol a sörivás kötelező program. Pontok a megtett távok és az elfogyasztott sörök után járnak, és értelemszerűen az nyer, aki mindkét műfajban kiemelkedő teljesítményre egyszerre(!) képes.

Sörpontok

0,5 liter sör = 1 pont. Csak a teljes korsó / üveg / doboz sör elfogyasztása számít. A sört csak az ellenőrzőpontokon és a versenyútvonal meghatározott pontjain lehet elfogyasztani, hogy azt a Versenybíróság lássa. A versenyben kirendelt sört kötelező meginni, ellenkező esetben -1 büntetőpont jár érte.

Nem kötelező minden ellenőrzőponton sört inni – kivétel a rajtsör -, de a túra végére a kategória sajátosságainak megfelelő sörszámnak meg kell lennie.

Távolsági pontok

Az adott útvonalak bejárásával lehet távolsági pontokat szerezni. Az ellenőrzőpontokon érkezéskor és induláskor mindenkinek be kell regisztrálni egy ún. dugóka használatával, ennek elmulasztása esetén az útvonalért nem jár pont. Az ellenőrzőpontok a térképen jelölve. Értelemszerűen ezek között kell a turista útvonalak mentén közlekedni: a rajt, a cél és a sorrend tetszőlegesen megválasztható. Az, hogy két ellenőrzőpont közötti táv teljesítésért hány pont jár, a távolság és a szintkülönbség figyelembevételével lett meghatározva és táblázatba szedve. Egy rutinos túrázóknak bejárható klasszikus 21,1 km hosszú sörkör például így néz ki 15 pontért:

Pilisszántó (253 m) -1,6 km- Szántói-nyereg (402 m) -1,6 km- Pilisszentkereszt (341 m) -3,5 km- Dobogókő (699 m) -2,8 km- Két-bükkfa-nyereg (590 m) -2,5 km- Pilisszentlélek (328 m) -1,7 km- Pilis-nyereg (554 m) -2,7 km- Dél-nyugati átjáró (484 m) -4,7 km- Pilisszántó (253 m)

SörKör túraútvonal
SörKör túraútvonal

Csak az erdei utakon lehet közlekedni, országúton nem. Bármiféle közlekedési eszköz használata tilos. A klasszikus ellenőrzőpontokat (Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek, Pilisszántó) minimum egyszer kötelező érinteni. Ugyanazt az útszakaszt háromszor egymásután nem lehet teljesíteni, vagyis egy szakaszon egy oda-vissza út számolható maximum el.

A szintidő: 7 óra. Szintidő túllépés esetén az első órában minden megkezdett 5 perc -1 büntetőpont. Az egy óránál többet késők kiesnek a túrából.

SörKör élménybeszámolók

2008-ban az egy pilisvörösvári blogger résztvevő így értékelt:

Már egy jó ideje minden évben megrendezik a Pilisben a “Sörkör” elnevezésű teljesítménytúrát, ahol kirándulni és inni kell. Ahhoz hogy győzz, körülbelül 18 sört és 30 km-t kell megtenned! Andornak csak 13 sört sikerült legyűrnie! Nem baj, majd jövőre!

 2013-ban ez a sokat sejtető videó lelezoli jóvoltából a Youtube-ra kikerült:

Majd 2016-ban egy minden eddiginél jobb írásos beszámoló is napvilágot látott Geri kalandjaiból, benne megannyi kín és alkoholos feloldás, emitt egy kedvcsináló részlet:

[…] Elterveztem, hogy jól berúgok és akkor nem fog érdekelni, hogy szarul vagyok. De a testem jelzett. Mindenem elsavasodott. Nemcsak az erőm, hanem az állóképességem is a béka segge alatt volt. Összeszedtem magamat, nem mutatom ki gyengeségemet! Ha cowboy lennék, most köpnék egy sötétet és mennék tovább. 

[…] Szutykos havas latyak nyaldossa a talpamat melynek következtében felborzolódott rajta a szőr. Jólesően beleborzongok és kedvem támadt enni egy bountyt. Egy pálmafa alatt. Egy trópusi szigeten. Szalmakalapban. Egyszálpöcsben! Szerencsére dupla zokni “véd” a szutymáktól. Több-kevesebb sikerrel.

[…] Az út nagyja ilyenkor már megvan. Néhány sör is legurult már. Kellemes idő a kocsmában. Youtube-os zenegép! Felfokozott hangulatú társaság. Itt esnek ki a legtöbben. Leülünk, és bitang jól érezzük magunkat. Borival beszélgetek és barátaim megdobnak egy sörrel. -Ezmegmiezbazdmeg?! -Há Kőbányai! -Kocsmában várja az ember a jó sört. Stella, Heineken, Guinness vagy hasonló. Erre a marháják hoznak nekem egy Kőbányait? Minden kortyát élveztem. Ilyen íze lehet a ledarált poloskának.

[…] Legyőztük Mordort, legyőztük önmagunkat, jó tempót mentünk, de mégis megszívtuk. Van ilyen. Nagyon sajnáltam ezt, mert érzem magunkban a jövő piás túrázóit. Mi vagyunk a jövő, akiknek van már múltjuk! Második évben indulunk ezeken a túrákon. Valaki inni tud, valaki meg menni. Mindegy, mert értékes emberekkel élem át ezeket. Folyt köv. jövőre. Jövőre odabaszunk!

SörKör nevezés

A SörKör aktualitásairól egyébként a Komarnicki Gyula Természetjáró és Hegymászó Sportegyesület háza táján ér hivatalosan tájékozódni, illetve a nevezéssel kacérkodni. Ugyanitt, a régebbi versenyekhez kapcsolódóan évről-évre kiváló karikatúrák és témába passzoló idézetek jelentek meg, a honlapon fellelhetőeket képcsokorba szedtem, hogy nektek ne kelljen ezeket egyesével megnyitni:

Teljesítménytúra kategóriák

Klasszikus túra (egyéni): A túra végére a sörpontok és a távolsági pontok teljesítési arányainak bizonyos határokon belül kell maradni. Nőknél a gyalogpont / sörpont nem lehet nagyobb, mint 3, és a sörpont / gyalogpont nem lehet nagyobb, mint 2. Férfiaknál a gyalogpont / sörpont nem lehet nagyobb, mint 2, és a sörpont / gyalogpont nem lehet nagyobb, mint 3. A fenti példánál maradva a 15 pontos túratávon egy nő minimum 5 sört kell igyon, maximum 30-at, míg egy férfi minimum 8 sört kell igyon, maximum 45-öt.

Sörfutás (egyéni): Nincs minimum elfogyasztandó sör a rajtsörön kívül. De maximum csak annyi sörpont szerezhető, ahányszor a versenyző ellenőrző pontot érint (a köztes pontok is számítanak). A túlteljesítések nem kerülnek elfogadásra. Még mindig a fenti példát alapul véve, itt 15 túrapont mellé maximum 9 sörpont gyűjthető.

Sörtárs (csapatverseny): A versenyben minimum 4 fős, de maximum 9 fős csapatok indulhatnak, kivételt jelent a 3 fős női csapat. A csapattagoknak ugyanazt az útvonalat kell bejárniuk, és a túra végére mindenkinek ugyanannyi sör kell meginni. Verseny közben lehetnek eltérések. Minden ellenőrzőpontra együtt kell megérkezniük (csak egyszerre kezdhetnek el inni!), de tovább indulni már nem kötelező együtt. Ennek igazolása a csapatkartonon történik. Az utolsónak induló csapattag viszi magával a csapat kartonját. A csapatverseny értékelésénél semelyik egyéni versenyszám szabályainak nem kell megfelelni.

Mennyit vállalsz?

Ami biztos, hogy a pontok maximalizálása a cél, és az ember saját teljesítőképességének ismeretében érdemes a sörfogyasztást és a vállalt távolságot okosan kimatekozni. Ráadásul nem kis nehezítés, hogy az évről-évre megrendezett SörKör időpontja mindig decemberi vagy decemberhez nagyon közeli, így az időjárás viszontagságaival komolyan kell számolni!

Na, de ne csak a levegőbe beszéljek, álljon itt az utolsó 3 év legjobbjainak eredménye minden kategóriában:

Sörpont
(2016)
Túrapont
(2016)
Sörpont
(2017)
Túrapont
(2017)
Sörpont
(2018)
Túrapont
(2018)
Klasszikus túra (női)1216917918
Klasszikus túra (férfi)161816181425
Sörfutás1128
Sörtárs132914271429

Ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná: Nooormális??? Inkább a 24 órás városi rekordkísérlet két egymást követő hétvégén, ott legalább esélyem van a nyerésre.

Minden tiszteletem a sörkörösöké. Nagyok vagytok!


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség