Unicum Barista

A keserűlikőr-fogyasztás és a kávézás egyaránt évszázados múltra tekint vissza számos európai országban, így Magyarországon is. Ezt a két hagyományt egyesíti innovatív módon az Unicum Barista, amelynek fő alkotóelemei az Unicum és az arabica kávé. Az ital tölgyfahordós érleléssel nyeri el végleges karakterét.

Majd 3 év kísérletezés

A termékfejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az ideális kávékomponens megtalálására: közel 30 kávékeveréket teszteltek Tóth Sándor többszörös bajnok barista segítségével. A kávészakértő a termék kapcsán azt mondta:

Nagyon hosszú közös gondolkodás vezetett az Unicum Barista megalkotásáig, míg végül megtaláltuk azt a kávékeveréket, ami a legjobban kiegészíti az Unicum jellegzetes ízét. Egy Bányai László Costa Rica-i ültetvényéről származó, úgynevezett honey eljárással feldolgozott Caturra catuai variánst is felhasználunk, amelyhez a kávébabokat a rajtuk lévő mézes réteggel együtt szárítottuk.

Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke hozzátette:

Nagy öröm számunkra, hogy ebben a rendkívüli, kihívásokkal teli időszakban egy olyan fejlesztésről számolhatunk be az Unicum Barista bemutatásával, amely a Zwack Unicum életében, és a likőrgyártás, illetve a kávézás hazai történetében egyaránt fontos mérföldkőnek minősül. Hosszú utat tettünk meg az elmúlt években, mire eljutottunk egy olyan különleges ital megalkotásáig, amely minden elemében híven tükrözi e két terület itthoni hagyományait.

Vendéglátós premier

A likőrfogyasztás és a kávézás tradicionálisan kötődik a vendéglátóhelyekhez, a múlt század első felének kávéházaitól kezdve a presszókon és a jelenkor kisebb-nagyobb kávézóin át egészen az éttermekig, bárokig. Ezek a helyek ráadásul immár több évtizede a Zwack Unicum hűséges és megbízható partnerei. A vállalat ezért a Covid-tól súlytott nehéz helyzetben a szektort a maga eszközeivel úgy próbálta támogatni, hogy az érdeklődők kizárólag a kiválasztott vendéglátóhelyeken jussanak az Unicum Baristához.

éjfekete Unicum Barista
éjfekete Unicum Barista

Kávés Unicumot mindenkinek!

A komplex ízvilágot megidéző, csak természetes összetevőkből álló Unicum Barista 2021. április elsejétől a kiskereskedelmi üzletek polcain is megtalálható.

A kávézás élményét a török hódoltság óta élvezik a magyarok, míg a legenda szerint II. József császárt és magyar királyt először 1790-ben kínálta meg Unicummal udvari orvosa, dr. Zwack azzal a titkos recept alapján készülő gyógynövény likőrrel, amely napjainkig az egyik legnépszerűbb Magyarországon.

A vállalat legújabb innovációja, az Unicum Barista a hagyományok tiszteletével, de a mai trendeknek megfelelően egyesíti a reggelek állandó kísérőjét és a legendás gyógynövénylikőrt.

Egy gondolat erejéig Zwack Sándor személyes élményeibe is bepillantást enged:

Gyerekkorom óta azt láttam a családomban, hogy a kávé- és az Unicum-fogyasztás rituáléi nagyon hasonlóak: a pillanatnak adózva, az ital ízét és aromáját élvezve itták ebéd után az espressót, vagy a keserűlikőrt, ha összeültünk esténként beszélgetni. Régóta gondolkodtunk már azon, hogy az Unicumot kávéval ötvözzük, és nagyon örülünk, hogy mások szerint is nagyon jól illenek egymáshoz ezek az alkotóelemek.

Jellemzők – Unicum Barista

  • Típus: gyógynövény likőr
  • Kiszerelés: palack (40 ml, 100 ml, 200 ml, 500 ml, 700 ml, 1000 ml)
  • Összetevők: víz, finomszesz, 40 féle gyógy- és fűszernövény kivonat, arabica kávé
  • Alkoholtartalom: 34.5%
  • Származási hely: Magyarország (Budapest)

Személyes vélemény

Egy hétfői napon, a termékmegjelenéssel egyidőben a szakmai alapokon alkoholizáló sajtómunkásoknak jött egy csomag. Benne egy kétdecis klasszikus Unicum, és egy 250 grammos fehér tasakban valami veszett jó illatú őrölt arabica pörkölt kávé a Costa Rica-i Alajuelából, származtathatóan a Finca Bányai kávéültetvényről, mi cirka 1500 méterre van a tengerszint felett. Mondom, mindegy is, jól van ez így. Biztos baromi különleges, bár én baromira nem értek hozzá, mert a napi kávézás helyett is iszom. És nem vizet. Ha érted mire gondolok. Szóval adott az Unicum és egy minőségi kávé, mint alapanyagok. És egy ígéret, hogy a hét második felében visszajön még a futár, és nem az üres üvegért…

Becsület szép szó, ha betartják úgy jó. Kezemben került az Unicum Barista, egy szépen gömbölyödő literes kiszerelés, grátisz két márkázott felespohár. Utóbbi egyértelműen a kávézáshoz kapcsolódó kedves emlékeket szándékozik a fogyasztóból előcsalni. Üröm az örömben, palackból ezen a ponton nem volt kisebb. Ezen a pontot csak a kiemelt vendéglátóhelyek kaptak belőle, és csendben teszem hozzá, az őket kiszolgáló nagyker. Szóval a literes Zwack Unicum Barista bár a Zwack Shopból hiányzott, példának okáért az idrinks.hu weboldalon 7.750 forintért mérték.

Míg a normál Unicum, és a legutóbbi nagy durranás, a tokaji hordóban érlelt Unicum Riserva alkoholtartalma 40%, addig az Unicum Barista az Unicum Szilvához hasonló, alkoholtartalma csupán 34,5%. De a szilvással további párhuzam is van: az Unicum sajátját – egyeseknek jótékonyan – elfedő karakteres kávéillat, az Unicumnál sokkalta édesebb íz, és az utolsó korty után sokáig a szájban tapadó kávé érzet. Mint mondtam, én egyáltalán nem vagyok kávé értő és fogyasztó, de a barna sörökből visszaköszönő pörkölt maláták nekem is tudnak hasonló élménnyel szolgálni, amiért kimondottan rajongok. Szóval jó cucc ez. Épp csak brutális a szomj, mint mellékhatás. És fél óra elteltével sem múlik, szóval muszáj volt lekísérnem, konkrétan egy sörrel, egy szerény barnával, egy könnyedebb cseh fajtával… Így tökéletes.

Unicum Barista kávészemekkel tálalva
Unicum Barista kávészemekkel tálalva

Kövesd a Kocsmablogot weben, Facebook-on és Instagramon, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük