Magyar Sörgyártók Szövetsége a nemzetközi „Love Beer” programra alliterálva indította útjára 2015-ben a „Sör mi több” eseménysorozatot. Célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassák be a sört, melynek az is fontos része, hogy összekössék a modern magyar gasztronómiával. Ennek lényege, hogy megváltoztassa azt begyöpösödött gondolkodást, hogy a sör csak egy egyszerű ital, miközben rengeteg arca és íze van, de még a bor-étel párosításhoz képest is sokkal több gasztronómiai potenciál lakozik a sör-étel kombinációkban.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének nem titkolt célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az őt megillető helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál is – különös tekintettel arra, hogy a prémium sörök választéka folyamatosan bővül hazánkban.

Magyar Sörgyártók Szövetsége
Sör mi több

Sörgasztronómia

Az elkövetkezendő sörszezonokat a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és többször találkozunk – ígérte Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének új elnöke a sajtó és a blogszféra képviselőinek. A májusi szezonnyitó eseményen Frank Zappa klasszikusát idézve kezdte mondandóját, miszerint: 

Minden valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Azon kívül nem árt, ha van néhány focicsapata és nukleáris arzenálja. De a legfontosabb a sör.

Sör mi több
Sör mi több szezonnyitó Schillinger Attilával

Sörből pedig jól állunk. A budai Villa Escában válogatott csapat mutatta be néhány ízletes étel-sör párosításon keresztül a sör és a gasztronómia egymásra találását: Lenk Zsolt (séf), Vásárhelyi István (sörgasztronómus, sörblogger) és Szűcs Zsuzsanna (dietetikus) közreműködésével. A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az azt megillető helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál.

Hogy párosítsuk a söröket az ételekkel?

A rengeteg különböző sörfajta közül – konkrét márkanevek említése nélkül – minden fogás mellé kiválaszthatóak a legmegfelelőbbek, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas ízélményeket adnak. Mindenféle sörhöz megtalálható a megfelelő étel, illetve minden ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss vagy éppen robusztusan telt.

Törekedjünk egyensúlyra, harmóniára! Alapvetően lágy ízű étel mellé nem célszerű erős karakterű sört választani, ami elnyomhatja azt, ugyanígy a fordított eset sem szerencsés, egy könnyed sör észrevétlen maradhat egy erőteljes ízű fogás mellett.

Nem csak snackhez és főételhez, hanem leveshez, salátához és klasszikus vagy modern felfogású desszerthez is ajánlhatók a megfelelő sörfajták. Túl kell lépni a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon, a húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőség. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy a tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig találni megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket is, vagy édes barna német duplabakot egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt, kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk így felfedezve egy színes, illatos, zamatos új gasztrovilágot! – buzdított a sörgasztronómus.

Sör mi több
Sör mi több

Médiadíjas a Kocsmablog

Oké. Semmi komoly. Nem is dicsekvésből mondjuk, viszont született egy cuki videó. A „Sör mi több” kampány ötletgazdája, a Magyar Sörszövetség készítette velünk, és mi szemmel láthatólag nem voltunk már szomjasak. A médiadíjat a sör népszerűsítésében kifejtett 2015-ös érdemeinkért kaptuk. Apropó press-szó, ennek kapcsán megjelent egy komolyabb hangvételű interjú a Sorok közt érzed a kocsma szagát címmel. Már ha a további érzéseinkre is kíváncsiak vagytok.

Magyar Sörgyártók Szövetsége


Iszol te rendesen?

esemény italok érdekesség